Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Ακροδεξιοί προετοίμαζαν εκατομμύρια απελάσεις!

Νεοναζί, ακροδεξιοί και μέλη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) συναντήθηκαν στο Πότσνταμ για να καταρτίσουν σχέδιο μαζικών απελάσεων αιτούντων άσυλο, μεταναστών και Γερμανών πολιτών με μεταναστευτική καταγωγή. ● Δυναμική δημοκρατική αντίδραση με διαδηλώσεις ενάντια στην παλινόρθωση της Ακροδεξιάς.

Κατακραυγή εξακολουθούν να προκαλούν στη Γερμανία οι πρόσφατες αποκαλύψεις για συνωμοτική συνάντηση εξτρεμιστών ακροδεξιών και νεοναζιστών -ανάμεσά τους και στελέχη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD)- με σκοπό να εξυφάνουν σχέδιο για μελλοντικές απελάσεις εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο και μεταναστών, ακόμα και Γερμανών πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Η δημοσιοποίηση της μυστικής μάζωξης από το ερευνητικό δημοσιογραφικό δίκτυο Correctiv την προηγούμενη βδομάδα ξύπνησε μαύρες μνήμες από το ναζιστικό παρελθόν της χώρας, πυροδοτώντας κύμα πανεθνικών διαδηλώσεων κατά του AfD με τη συμμετοχή μάλιστα του εξαιρετικά αντιδημοφιλούς Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, και της Πράσινης υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Η ακροδεξιά συνάντηση έγινε έξω από το Πότσνταμ τον Νοέμβριο και περιστράφηκε γύρω από ανατριχιαστικές προτάσεις για τη μαζική απέλαση «μη αφομοιωμένων πολιτών» σε «ένα πρότυπο κράτος στη βόρεια Αφρική». Αναπόφευκτα θύμισε σε πολλούς τη ναζιστική Διάσκεψη της Βάνζεε το 1942, στην οποία μπήκαν τα θεμέλια για την υλοποίηση της «Τελικής Λύσης» –του σχεδίου εκτοπισμού εκατομμυρίων Εβραίων στην ανατολική Ευρώπη με απώτερο στόχο την εξόντωσή τους. Καθώς το ακραία αντιμεταναστευτικό AfD συνεχίζει να καλπάζει στις δημοσκοπήσεις εν όψει ευρωεκλογών τον Ιούνιο αλλά και τοπικών εκλογών το φθινόπωρο σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, στα οποία εμφανίζεται μακράν ως το πρώτο κόμμα, η συμπρόεδρός του Αλίς Βάιντελ προσπάθησε να πάρει αποστάσεις, ισχυριζόμενη ότι το κόμμα δεν υποστηρίζει το σχέδιο μαζικής απέλασης που ξεσκεπάστηκε. Απέπεμψε δε προσχηματικά το δεξί της χέρι, Ρόναλντ Χάρτβιχ, λέγοντας ότι δεν γνώριζε τη συμμετοχή του στην ακροδεξιά μάζωξη.

Βουλευτές του AfD όμως τη διέψευσαν πανηγυρικά. «Θα στείλουμε τους ξένους πίσω στις πατρίδες τους. Εκατομμύρια από αυτούς. Αυτό δεν είναι μυστικό σχέδιο. Αυτό είναι υπόσχεση» έγραψε χαρακτηριστικά στο Χ (πρώην twitter) ο βουλευτής του κόμματος, Ρενέ Σπρίνγκερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση Werte Union -ένα αυτοαποκαλούμενο κίνημα «από τα κάτω» εντός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU)- παραδέχτηκε ότι δύο μέλη της συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση του Πότσνταμ. Η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα... συμπεριλαμβανομένου του ποινικού δικαίου και της απαγόρευσης ενώσεων» για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της, τόνισε χθες στη Βουλή η Σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να τεθεί εκτός νόμου το AfD. Το ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται ήδη υπό στενή παρακολούθηση για εξτρεμιστική δράση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, κοινώς την εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.

Με επιφύλαξη, υπέρ της απαγόρευσης του AfD από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τάχθηκε ουσιαστικά ο Πράσινος αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αν και προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να το ευνοήσει, ωθώντας το να παρουσιαστεί ως θύμα πολιτικής δίωξης με απότοκο να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο. Συνεχίζοντας πάντως να υιοθετεί την ξενοφοβική του ατζέντα η τρικομματική κυβέρνηση Σολτς πέρασε χθες από τη Βουλή νομοσχέδιο για τη «βελτίωση των επαναπατρισμών» -δηλαδή των απελάσεων- ανθρώπων των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε. Μεταξύ άλλων τα σκληρά μέτρα δίνουν στην αστυνομία νέες εξουσίες να κάνει έρευνες για να εντοπίζει και να ταυτοποιεί άτομα προς απέλαση, αυξάνοντας παράλληλα σε 28 μέρες τον μέγιστο χρόνο κράτησής τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ακροδεξιοί προετοίμαζαν εκατομμύρια απελάσεις!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας