Η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερα δικά της χρήματα, είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, καθώς το Βέλγιο αναλαμβάνει το τιμόνι του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Εν μέσω ενός καταιγισμού μεγάλων παγκόσμιων κρίσεων, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τέλος μιας πανδημίας και ο κλιμακούμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι ευρωπαίοι πολίτες προσβλέπουν όλο και περισσότερο στην Ε.Ε. να παίξει στρατηγικό ρόλο στην επίλυση των προκλήσεων, είπε ο Ντε Κρο στο POLITICO.
«Με κάθε μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, ο ευρωπαϊκός πληθυσμός, ακόμη και οι πιο ευρωσκεπτικιστές, κοιτάζουν προς την Ευρώπη για να λύσουν αυτές τις προκλήσεις γιατί οι χώρες μόνες τους δεν μπορούν να το κάνουν», είπε ο Βέλγος φιλελεύθερος. «Αν θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να αναδιατάξουμε τις προτεραιότητές σας, κάτι που για εμάς οδηγεί αναπόφευκτα σε μια συζήτηση: από πού προέρχονται τα χρήματα;»
Ο Ντε Κρο δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις πηγές εσόδων που πρέπει να εξετάσει η Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει ήδη για περισσότερους πόρους και υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι η βελγική προεδρία του Συμβουλίου μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη συμβιβασμού πριν αναλάβει η Ουγγαρία το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σημειώνεται πως η Βουδαπέστη αντιτίθεται στους φόρους σε όλη την ΕΕ.
Η συζήτηση για περισσότερους πόρους της Ε.Ε. είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συζήτησης για τον Ντε Κρο, καθώς το μπλοκ πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Μια πιθανή δεύτερη θητεία για τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή οδηγούν όλα στη συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη είναι μόνη της, είπε.
Ο Βέλγος Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ήταν πιο «γεωπολιτική» από ό,τι πίστευε κανείς πως θα ήταν.
«Πρέπει αυτό να μεταφραστεί στη βιομηχανική μας πολιτική, στην εμπορική μας πολιτική, στην Πράσινη Συμφωνία», είπε ο Ντε Κρο.
«Πρέπει να είναι κεντρικό στοιχείο της ευρωπαϊκής μας πολιτικής. Εμείς ως Ευρωπαίοι ζούμε σε έναν κόσμο που είναι σχετικά εχθρικός απέναντί μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό απαιτεί σοβαρή αλλαγή του τρόπου σκέψης για το πώς συμπεριφερόμαστε στον υπόλοιπο κόσμο».
Μία από τις βασικές προτεραιότητες για τη βελγική προεδρία είναι να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. θα διατηρήσει την οικονομική της δύναμη εστιάζοντας περισσότερο στη βιομηχανική πολιτική μέσω μιας «Νέας Βιομηχανικής Συμφωνίας». Ένα τέτοιο σχέδιο θα επικεντρωθεί στην τόνωση των επενδύσεων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. «Όλες οι άλλες χώρες έχουν πραγματικά μείνει με... πίνατς», ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως ευνοείται το γερμανικό και γαλλικό κεφάλαιο.
Αντί να κινητοποιεί ιδιωτικό κεφάλαιο, η Ευρώπη αντιμετώπισε τις βιομηχανίες της με επιδοτήσεις τα τελευταία χρόνια, είπε ο Ντε Κρο. «Ας σταματήσουμε τις [υπερβολικές] επιδοτήσεις, αλλά ας χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που υπάρχουν», σχολάισε δείχνοντας πώς «τα συνταξιοδοτικά μας ταμεία επενδύουν στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες αντί να επενδύουν εδώ», στην Ευρώπη.
Ο Ντε Κρο ήταν ιδιαίτερα θετικός για το έργο που ανέλαβε ο Ενρίκο Λέττα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος τώρα ασχολείται με το μέλλον της ενιαίας αγοράς για τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
Τι ακολουθεί
Ο Ντε Κρο απορρίπτει τις φήμες για μια πιθανή ευρωπαϊκή κορυφαία θέση μετά τις βελγικές και ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο. Οι Φλαμανδοί φιλελεύθεροι του Open VLD του Ντε Κρο είναι επί του παρόντος το μικρότερο κόμμα στη Φλάνδρα. Εντωμεταξύ, το ακροδεξιό Vlaams Belang καταγράφει προβάδισμα, εγείροντας φόβους για πολιτική αποσταθεροποίηση και επανάληψη της πρόσφατης ακροδεξιάς νίκης στην Ολλανδία. Ντε Κρο είπε ότι μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του δεν τον έχουν συζητήσει για αυτές τις προοπτικές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας