ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
macron
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Omar Havana

Αγρια κατακραυγή κατά Μακρόν

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει σε βάρος του Γάλλου προέδρου λόγω του πρωτοφανούς αντιμεταναστευτικού νόμου που πέρασε σε συνεργασία με τη Λεπέν, αλλά και για την αμέριστη στήριξη που παρείχε στον ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ που κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 13 γυναικών!

Σε πλήρη άρνηση της πραγματικότητας και της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει παραμένει ο Εμανουέλ Μακρόν, καταφέρνοντας ξανά να ξεσηκώσει κατακραυγή εναντίον του στη Γαλλία με επίκεντρο την αντιμεταναστευτική νομοθεσία - όνειδος που πέρασε τελικά η μη αυτοδύναμη κυβέρνησή του στη Βουλή, μετά και την επίσημη πια υιοθέτηση της ξενοφοβικής ατζέντας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν. «Δεν υπάρχουν ιδέες του Εθνικού Συναγερμού στο κείμενο (του νόμου). Είναι μια ήττα για τον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε ανερυθρίαστα ο Γάλλος πρόεδρος στη δίωρη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στη γαλλική τηλεόραση, αρνούμενος πεισματικά ότι η ψήφιση της επίμαχης νομοθεσίας συνιστά «ιδεολογική νίκη» της Ακροδεξιάς, όπως έσπευσε να πιστώσει πανηγυρικά στο στρατόπεδό της η Λεπέν.

«Πηδάω από τη χαρά μου με τον νόμο; Οχι. Υπάρχουν πράγματα σε αυτόν που δεν μου αρέσουν... Το ερώτημα για την κυβέρνηση ήταν, θα τον μπλοκάρουμε επειδή δεν μας αρέσουν κάποια μέρη του; Οχι. Οταν κυβερνάς, πρέπει να κάνεις δύσκολες επιλογές», υποστήριξε κυνικά, ομολογώντας μάλιστα ότι κάποιες διατάξεις της νεόκοπης νομοθεσίας είναι αντισυνταγματικές! «Μήπως επειδή υπήρχαν άρθρα που δεν είναι συμβατά με το Σύνταγμά μας, έπρεπε να πούμε ότι “δεν κάνουμε συμφωνία και επομένως δεν υπάρχει νόμος”; Η απάντησή μου είναι όχι», υπογράμμισε με τη γνωστή αλαζονεία του ο Μακρόν, καθώς η κυβέρνηση έστελνε πλέον τον νόμο-«ναυαρχίδα» της προεδρίας του στο Συνταγματικό Συμβούλιο, ποντάροντας ότι εκείνο θα ξηλώσει τις αντισυνταγματικές διατάξεις! «Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα άλλο παράδειγμα κυβέρνησης που να ψηφίζει εν γνώσει της έναν νόμο, παρότι ότι τον θεωρεί “προδήλως” αντίθετο με το Σύνταγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ψηφιακή πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) ο δικαστής Ερίκ Αλφέν.

Απτόητος ο Μακρόν, αρνήθηκε επίσης ότι η παράταξή του «υπέστη συρρίκνωση» στην ψηφοφορία της Τρίτης, αν και ξέσπασε μαζική ανταρσία 59 βουλευτών της, που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν τον νόμο μετά την περαιτέρω σκλήρυνσή του, ώστε να κερδίσει τη στήριξη των δεξιών Ρεπουμπλικανών –σκλήρυνση που κεφαλαιοποίησε στο έπακρο η Λεπέν, αλλάζοντας αιφνιδιαστικά τη στάση του δικού της κόμματος, με 88 βουλευτές της να υπερψηφίζουν εντέλει την αντιμεταναστευτική νομοθεσία. Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία και την εναντίωσή του στο ακροδεξιάς κοπής νομοθέτημα, ο υπουργός Υγείας, Ορελιέν Ρουσό, υπέβαλε άμεσα παραίτηση. Φημολογείτο δε ότι θα ακολουθούσαν κι άλλες. Παρά το νέο πολιτικό μπάχαλο, όμως, και την καταφανή αποδυνάμωσή του (στον απόηχο και της ετσιθελικής επιβολής της αντιλαϊκής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης την άνοιξη), ο Μακρόν εξακολουθεί να στρουθοκαμηλίζει, επιμένοντας ότι δεν είναι… κουτσή πάπια και μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Γαλλία για άλλα τριάμισι χρόνια, καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχω τελειώσει τη δουλειά». Εμφατικά, δε, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι με τη στάση του στρώνει τον δρόμο για να τον διαδεχτεί η Λεπέν στην προεδρία της χώρας.

«Με την έγκριση του νόμου να προκαλεί ανοιχτή κρίση στο προεδρικό στρατόπεδο, η προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο φαίνεται να είναι η έσχατη λύση για να περιοριστούν τα πιο σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο παραχωρήσεων στην ηγεσία των δεξιών Ρεπουμπλικανών», σημείωνε χθες η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde (που δεν τη λες και αντι-μακρονική). «Υπάρχουν στοιχεία σε αυτόν τον νόμο “που δεν μου αρέσουν, δεν είναι όμως αντίθετα με τις αξίες μας”, διακήρυξε ο Μακρόν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης. Το βράδυ, επιβεβαίωσε ότι το κείμενο περιέχει “πράγματα που μπορεί να σοκάρουν τον κόσμο”, αλλά “κατά την άποψή μου είναι αποτελεσματικά”», συμπλήρωνε το ρεπορτάζ.

Πέρα από τις οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αντιμεταναστευτική νομοθεσία, σάλο προκάλεσε και η κατάπτυστη υποστήριξη που πρόσφερε ο Γάλλος πρόεδρος στον διαβόητο πια ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που αντιμετωπίζει σειρά κατηγοριών για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 13 γυναικών. Ο Μακρόν τον υπερασπίστηκε, κάνοντας λόγο για «ανθρωποκυνηγητό» εναντίον του, τονίζοντας ότι είναι «μεγάλος θαυμαστής» του και ότι «κάνει τη Γαλλία περήφανη»! Επέκρινε δε ως «βιαστική» την ανακοίνωση της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού, Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αφαίρεσης του βραβείου της Λεγεώνας της Τιμής από τον Ντεπαρντιέ, επειδή ντροπιάζει τη χώρα. Γυναικείες οργανώσεις όσο και βουλευτίνες αντιπολιτευόμενων κομμάτων κατακεραύνωσαν τα «αχρεία» σχόλια του Μακρόν, καταγγέλλοντας ότι προωθεί απροσχημάτιστα τη φαλλοκρατική κουλτούρα του βιασμού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αγρια κατακραυγή κατά Μακρόν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας