Μπορεί με την αποχή του από την ψηφοφορία να επέτρεψε να ανοίξει ο δρόμος στην Ουκρανία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Ούγγρος πρωθυπουργός άσκησε βέτο στην οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Βίκτορ Όρμπαν με τον τρόπο αυτό απέτρεψε την υιοθέτηση της οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την πίεση προς τις Βρυξέλλες για να ξεκλειδώσουν οι χρηματοδοτήσεις προς τη Βουδαπέστη, που έχουν μπλοκάρει.
«Βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, θα επιστρέψουμε στο ζήτημα την επόμενη χρονιά έπειτα από προσήκουσες προετοιμασίες», ανέφερε ο κ. Όρμπαν μέσω X (πρώην Twitter).
Αναβολή για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Για τις αρχές του 2024 αναβλήθηκε η συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο πρωθυπουργός της Σουηδίας πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του, ενώ ένας «άλλος ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», αναφερόμενος χωρίς να τον κατονομάζει στον Ούγγρο πρωθυπουργό.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι 26 ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση σε όλα τα στοιχεία.
«Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», διευκρίνισε.
Για τους παραπάνω λόγους, εξήγησε, καθώς «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».
Ο κ. Μισέλ επισήμανε πάντως ότι εστάλη «πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με την Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας