Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
sunak
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EPA/ANDY RAIN
Βρετανία: Προσωρινή διάσωση του νομοσχεδίου για τη Ρουάντα στη Βουλή

Γόρδιος δεσμός η παράτυπη μετανάστευση για τον Σούνακ

Με 313 ψήφους υπέρ και 269 κατά, το επαίσχυντο νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, βαφτίζοντας τη Ρουάντα «ασφαλή τρίτη χώρα». ● Το τροποποιημένο νομοσχέδιο παρακάμπτει εν μέρει αλλά όχι σύσσωμο το διεθνές δίκαιο, χωρίς να αποσύρει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως ζητούν πολλοί ακροδεξιοί βουλευτές.

Γλίτωσε τον... χριστουγεννιάτικο εφιάλτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεν θα τον αποφύγει όμως μετά την Πρωτοχρονιά. Ο Ρίσι Σούνακ κέρδισε τελικά χθες βράδυ την κρισιμότερη ώς τώρα κοινοβουλευτική μάχη της -κλυδωνιζόμενης πια- πρωθυπουργίας του, καθώς το τοξικό σχέδιο-ναυαρχίδα για την εξορία αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα έχει πολώσει σε τέτοιο βαθμό τους πάντα διχασμένους Τόρις, ώστε να γίνει αιτία η ακροδεξιά τους πτέρυγα -που έχει αποδείξει ότι δεν αστειεύεται- να μηχανορραφεί ακόμα και για να ρίξει από μέσα άλλον έναν σχετικά μετριοπαθή πρωθυπουργό, μετά την Τερέζα Μέι η οποία πλήρωσε άσχημα το ήπιο Brexit που προωθούσε.

Με 313 ψήφους υπέρ και 269 κατά, το επαίσχυντο νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, βαφτίζοντας τη Ρουάντα «ασφαλή τρίτη χώρα» μέσω νομικών ακροβασιών ώστε να μην έρχεται πλέον σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, που έκρινε το όλο σχέδιο παράνομο και την αφρικανική χώρα μη ασφαλή για τους πρόσφυγες. Σε ανταρσία μέσω αποχής προχώρησαν οι λεγόμενες πέντε φατρίες ή «πέντε φαμίλιες» βουλευτών της αδίστακτης ακροδεξιάς πτέρυγας των κυβερνώντων Τόρις -χαρακτηρισμός που παραπέμπει «στις πέντε φαμίλιες που φέρεται να ελέγχουν τη μαφία στις ΗΠΑ», όπως επισήμαινε σαρκαστικά η Guardian-, αφού ο Σούνακ τούς υποσχέθηκε να σκληρύνει ακόμα περισσότερο το νομοσχέδιο πριν από την τρίτη ανάγνωση στο Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

Παρά τη διαφωνία τους με σημαντικές πτυχές του ξενόφοβου νομοθετήματος, η φιλελεύθερη πτέρυγα 100 και πλέον βουλευτών είχε ήδη ανακοινώσει πως θα το στηρίξει με βαριά καρδιά, αφού οι βουλευτές της δεν ήθελαν να διακινδυνεύουν απόπειρα νέας εσωκομματικής καρατόμησης ακόμα ενός μη εκλεγμένου πρωθυπουργού (μετά την απερίγραπτη Λιζ Τρας), τρέμοντας πως οι ακροδεξιοί συνάδελφοί τους θα κατάφερναν τότε να εκλέξουν κάποιον δικό τους ως διάδοχό του - πιθανώς τη σκληροπυρηνική και πρόσφατα αποπεμφθείσα υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, που δεν κρύβει τις ηγετικές της βλέψεις αλλά και την εκδικητικότητά της έναντι του Σούνακ που την έδιωξε από την κυβέρνηση.

Το τροποποιημένο νομοσχέδιο -«το σκληρότερο που έχει υιοθετηθεί ποτέ κατά της παράνομης μετανάστευσης», σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό- παρουσιάστηκε από τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, και παρακάμπτει εν μέρει αλλά όχι σύσσωμο το διεθνές δίκαιο, χωρίς να αποσύρει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως ζητούν πολλοί ακροδεξιοί βουλευτές. Αντ’ αυτού, παρακάμπτει διατάξεις του βρετανικού δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην προσπάθεια να γίνει στεγανό και να θωρακιστεί από μελλοντικές νομικές προσφυγές, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν ψηφοθηρικά οι πρώτες πτήσεις για Ρουάντα πριν από τις εκλογές, το αργότερο ώς τον Ιανουάριο του 2025. Απώτερος στόχος, να πάρουν κάπως τα πάνω τους οι Τόρις στις δημοσκοπήσεις, αφού εξακολουθούν να υπολείπονται 20 ποσοστιαίων μονάδων λίγο-πολύ από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ.

Τις τελευταίες μέρες πάντως η κυβέρνηση επέμενε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να σκληρύνει άλλο (κοινώς να παρακάμπτει εξόφθαλμα το σύνολο του διεθνούς και του βρετανικού δικαίου), αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πλέον την αποχώρηση της Ρουάντας από τη δεσμευτική συνθήκη που συνυπογράφτηκε μόλις την περασμένη βδομάδα με τον Κλέβερλι. Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, υπέβαλε ηχηρή παραίτηση, αρνούμενος να το στηρίξει επειδή «δεν πάει αρκετά μακριά». Η μάχη μπορεί να κερδήθηκε δηλαδή, όχι όμως και ο πόλεμος. Στην τρίτη ανάγνωση το νομοσχέδιο αναμένεται να αμβλυνθεί με τροπολογίες στη μη εκλεγμένη Βουλή των Λόρδων, όπου οι Τόρις δεν διαθέτουν πλειοψηφία, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι είδους... σφαγή θα γίνει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο ζόρικα για την κυβέρνηση Σούνακ, γνωστοποιήθηκε χθες ο «ξαφνικός θάνατος» -μάλλον από αυτοκτονία λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης- ενός αιτούντα άσυλο που είχε μεταφερθεί στη φορτηγίδα Bibby Stockholm στο λιμάνι του Πόρτλαντ. Μια φορτηγίδα-πλωτή φυλακή που είχε μισθωθεί για λόγους μείωσης κόστους της διαμονής αιτούντων άσυλο επί των ημερών της Μπρέιβερμαν. «Η κυβέρνηση έχει αίμα στα χέρια της», κατήγγειλε η οργάνωση υποστήριξης προσφύγων Reclaim The Sea, ενώ κάτοικος του Πόρτλαντ δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC: «Αντιμετωπίζουμε τα σκυλιά καλύτερα από τους ανθρώπους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γόρδιος δεσμός η παράτυπη μετανάστευση για τον Σούνακ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας