Ανοιξε χθες η αυλαία της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι, με ενός λεπτού σιγή που κήρυξε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι (πρόεδρος της περσινής COP27) «για όλους τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της τρέχουσας σύρραξης στη Γάζα». «Βλέπουμε τις ίδιες πλούσιες χώρες, που λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να βοηθήσουν να πληρωθεί η ζημιά που εκείνες προκάλεσαν στο κλίμα, να λένε ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώνουν για βόμβες που πέφτουν πάνω σε αθώους ανθρώπους», κατήγγειλε στο περιθώριο της Διάσκεψης εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης-ομπρέλα Συμμαχία για την Κλιματική Δικαιοσύνη (Climate Justice Coalition), ζητώντας να τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Σχεδόν με το καλημέρα της έναρξης των εργασιών (που θεωρητικά ολοκληρώνονται στις 12 Δεκεμβρίου, αν και συνήθως οδηγούνται σε παράταση την τελευταία στιγμή λόγω λήψης -ή μη- κρίσιμων αποφάσεων), ανακοινώθηκε ένα σημαντικό επίτευγμα για ένα θέμα-αγκάθι που είχε μείνει σε εκκρεμότητα από την COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου: οι περίπου 200 συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν στη σύσταση ενός ταμείου «απωλειών και ζημιών», όπως επιζητούσαν χρόνια τώρα τα πιο φτωχά και ευάλωτα κράτη της υφηλίου προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιταχυνόμενης και ολοένα πιο καταστροφικής κλιματικής απορρύθμισης, με βασικό τροφοδότη τα άκρως ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα (άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). «Γράψαμε Ιστορία σήμερα», πανηγύρισε μαζί με τους παριστάμενους ο πρόεδρος της COP28, Σουλτάν αλ Τζάμπερ, που επελέγη σκανδαλωδώς για το πόστο παρά την εξόφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων, αφού είναι παράλληλα διευθύνων σύμβουλος του εθνικού πετρελαϊκού κολοσσού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ADNOC) και υπουργός Βιομηχανίας της χώρας.
Η έγκριση-εξπρές του ταμείου την πρώτη μέρα της Διάσκεψης λειτουργεί ως επικοινωνιακό αντιστάθμισμα για τη διεθνή κατακραυγή ενάντια στην επιλογή του αρχι-πετρελαιά Τζάμπερ, αλλά και ως απόπειρα να σωθούν κάπως τα προσχήματα για την αντίστοιχα εξωφρενική διεξαγωγή της COP28 στα ΗΑΕ - ένα από τα κορυφαία πετρελαιοπαραγωγά κράτη στον κόσμο. «Η πρόοδος που κάναμε με τη δημιουργία ενός ταμείου “απωλειών και ζημιών” είναι εξαιρετικά σημαντική για την κλιματική δικαιοσύνη, ένα άδειο ταμείο ωστόσο δεν μπορεί να βοηθήσει τους λαούς μας», προειδοποίησε η Σενεγαλέζα Μαντλέν Ντιούφ Σαρ, πρόεδρος της ομάδας των 46 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, καθώς οι ΗΠΑ και άλλα αναπτυγμένα βιομηχανικά κράτη -που είναι ταυτόχρονα και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη- επέμειναν ότι οι συνεισφορές στο νέο ταμείο θα πρέπει να γίνονται σε οικειοθελή βάση, ζητώντας να βάλουν το χέρι στην τσέπη και αναδυόμενες ρυπογόνες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία.
Οι αρχικές συνεισφορές μάλιστα ήταν ντροπιαστική σταγόνα στον ωκεανό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο που εκτιμούν -μετριοπαθώς- ότι χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες για να καλύπτουν τις «απώλειες και ζημιές» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, για την οποία εξάλλου έχουν ιστορικά πολύ μικρότερη ευθύνη. Σε πρώτη φάση λοιπόν, η Ε.Ε. έταξε να δώσει 246 εκατομμύρια δολάρια (τα 100 μόνο η Γερμανία), τα ΗΑΕ 100 εκατ. (πετρο)δολάρια, η Βρετανία 40 εκατ. δολάρια, η Ιαπωνία 10 εκατ. και οι ΗΠΑ μόλις 17,5 εκατ.! Εξ ου και «έφαγαν» δικαίως κράξιμο από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Με τόσα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν για να εξοπλίζουν το Ισραήλ και την Ουκρανία, προφανώς δεν περισσεύουν άλλα για τέτοια… ασήμαντα ζητήματα.
Εν αναμονή πάντως και άλλων συνεισφορών στη διάρκεια της Διάσκεψης, οι αναπτυσσόμενες χώρες αποδέχτηκαν με ενδοιασμούς ακόμα μια αμφιλεγόμενη παράμετρο της χθεσινής συμφωνίας: τουλάχιστον τα πρώτα τέσσερα χρόνια, το ταμείο θα παραμείνει υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μάλλον το πιο ζόρικο θέμα στην ατζέντα της COP28 είναι πάντως το κατά πόσον θα υπάρξει δεσμευτικός συμβιβασμός για σταδιακή κατάργηση ή μόνο για βαθμιαίο περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και σε τι χρονικό ορίζοντα, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τη Γη.
Η φετινή COP28 είναι η μεγαλύτερη που έχει διοργανωθεί ποτέ, με περισσότερους από 70.000 συμμετέχοντες και 140 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, απουσία όμως του Κινέζου και του Αμερικανού προέδρου, Σι και Μπάιντεν, οι ανταγωνιστικές χώρες των οποίων είναι οι χειρότεροι ρυπαντές του πλανήτη. Την επίσημη έναρξη θα κάνει σήμερα ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος με τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, όπως υποτίθεται τουλάχιστον. Τόσο ο… οικολόγος μονάρχης όσο κι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αλλά κι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον θα ταξιδέψουν στο Ντουμπάι όχι με ένα αλλά με τρία διαφορετικά ιδιωτικά τζετ, που καταγγέλλεται μάλιστα ότι είναι έως και 14 φορές πιο ρυπογόνα από τα εμπορικά αεροπλάνα! Αυτό θα πει υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας