Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ursula von der Layen
Paul Daly/The Canadian Press via AP
Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη της προέδρου της Κομισιόν στο Politico

Υπέρ δύο κρατών στη Μέση Ανατολή η Φον Ντερ Λάιεν - Πυρά κατά Κίνας

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν μια ευκαιρία στη ζωή τους να καταλήξουν σε πολιτική λύση στην εδώ και δεκαετίες σύγκρουσή τους», εκτίμησε σε συνέντευξή της, την Τρίτη, στον αρχισυντάκτη του Politico, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Είναι σχεδόν δραματικό ότι λόγω των τρομερών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, η λύση των δύο κρατών είναι πολύ πιο πιθανή από ό,τι ήταν πριν από μήνες ή χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι ενδιαφέρον. Μίλησα πολύ στους Ισραηλινούς, αλλά και στον [της Αιγύπτου] el-Sisi, στον βασιλιά της Ιορδανίας, είχα ένα τηλεφώνημα με τον [Mahmoud] Abbas. Φαίνεται να υπάρχει αργά, αλλά σταθερά, ο σχηματισμός κοινών ιδεών για το πώς... θα μπορούσε να γίνει αυτό [...] Δεν μπορεί να υπάρχει πλέον ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς στη Γάζα. Η Χαμάς δεν μπορεί να είναι μέρος της δομής διακυβέρνησης. Με τίποτα. Ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος πρέπει να έχει την Παλαιστινιακή Αρχή να κυβερνά τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», είπε ακόμη η φον ντερ Λάιεν.

Ερωτηθείσα εάν αυτό θα σήμαινε ότι το Ισραήλ αποδέχεται τα σύνορα του 1967 και παραχωρεί τον έλεγχο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η επικεφαλής της Κομισιόν απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση: «Αυτά είναι σημεία που νομίζω ότι πρέπει να συζητηθούν... υπάρχουν πολλά, πολλά ερωτήματα ανοιχτά. Αλλά νομίζω ότι είναι τώρα ή ποτέ για να αδράξουμε τη στιγμή».

Για τον ρόλο της Ευρώπης στο Μεσανατολικό, παραδέχθηκε ότι «δεν ήμασταν ποτέ το πρώτο βιολί στη Μέση Ανατολή, αλλά είμαστε, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος δωρητής για την Παλαιστινιακή Αρχή, είμαστε ο μεγαλύτερος δωρητής στη Γάζα εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Άρα έχουμε μόχλευση και έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ε.Ε θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ανεξάρτητης παλαιστινιακής δημοκρατίας: «Αν υπάρχει κάτι στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστια εμπειρία, αυτό είναι πώς να αναπτυχθούν οι χώρες προς τις δημοκρατίες και στη συνέχεια, αργότερα, να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, αυτή η οικοδόμηση ικανοτήτων είναι κάτι όπου έχουμε μια τεράστια εμπειρία, την οποία μπορούμε να φέρουμε, εάν χρειαστεί, στη δημιουργία δύο διαφορετικών ανεξάρτητων κρατών».

Για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, η Φον Ντερ Λάιεν απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Δύση αντιμετωπίζει κούραση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι συμβαίνει «το αντίθετο» — οι πολίτες της Ε.Ε. εξακολουθούν να στέκονται απόλυτα πίσω από την Ουκρανία, αλλά το βάρος είναι στους ηγέτες να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση. «Είμαι εντυπωσιασμένη που βλέπω πόσο ξεκάθαρα βλέπει ο ευρωπαίος λαός την ανάγκη να υποστηρίξει την Ουκρανία... Και πολύ σημαντικό τώρα, είναι ότι δείχνουμε αντοχή, ότι δείχνουμε επιμονή», επέμεινε και πρόσθεσε ότι το Κίεβο έχει εκπληρώσει «σχεδόν» όλες τις απαιτήσεις που θέτει η Ε.Ε. για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, περιγράφοντας μάλιστα τις μεταρρυθμίσεις του ως «βαθιά εντυπωσιακές».

Πιστεύει ο πρόεδρος της Κομισιόν ότι η Βρετανία θα επανέλθει ποτέ στην Ε.Ε.; «Καταρχήν, δόξα τω Θεώ. Με τη συμφωνία του Windsor, είχαμε μια νέα αρχή για τους παλιούς φίλους. Πολύ σημαντικό», απάντησε.

Όταν ρωτήθηκε για το αν βρισκόμαστε ήδη σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα, η φον ντερ Λάιεν σημείωσε: «Όχι, γιατί υπάρχουν έντονες συζητήσεις και αυτό είναι καλό... Μαλώνουμε λεκτικά μεταξύ μας. Έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά είναι καλό που μιλάμε μεταξύ μας και που ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για να δείξουμε τι είδους διακυβέρνηση φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα».

Στη συνέχεια όμως, αξιολόγησε τη διακυβέρνηση του Πεκίνου ως ολοένα και πιο αυταρχική: «Από τη μια πλευρά, βλέπουμε μια Κίνα στο εσωτερικό που αντιμετωπίζει αμφισβητήσεις, μια γερασμένη κοινωνία, μια δημογραφία, μια σοβαρή στεγαστική κρίση. Επιβράδυνση της ανάπτυξης. Απροσδόκητη ανεργία, γιατί η νέα γενιά που εγκαταλείπει το πανεπιστήμιο δεν βρίσκει πλέον επαρκείς θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Άρα αρκετές προκλήσεις στο εσωτερικό».

Από την άλλη πλευρά, είπε, τώρα έχουμε μια Κίνα που «ασχολείται με την ασφάλεια και τον έλεγχο», προσθέτοντας ότι είναι «μια Κίνα που είναι όλο και πιο κατασταλτική στο εσωτερικό και διεκδικητική στο εξωτερικό».

Το Πεκίνο, συνέχισε η φον ντερ Λάιεν «έχει καταφέρει πολύ στρατηγικά, τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, να μειώσει τις εξαρτήσεις του από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ έχει αυξήσει στρατηγικά τις δικές μας εξαρτήσεις από την Κίνα... Απλώς, κοιτάξτε το θέμα των κρίσιμων πρώτων υλών», όπου «η Κίνα...  παγκοσμίως, παίρνει την πρώτη ύλη, την επεξεργάζεται στο εσωτερικό της κι έχει το μονοπώλιο».

Η επικεφαλής της Επιτροπής επέμεινε ότι η απάντηση πρέπει να είναι η άρση κινδύνου από την Κίνα: «Να μην αποσυνδεθούμε γιατί δεν θα ήταν προς το συμφέρον μας. Και νομίζω ότι δεν είναι βιώσιμο. Αλλά αποφύγετε τον κίνδυνο πολύ ξεκάθαρα».

Αν και η Φον Ντερ Λάιεν απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, η ίδια φαινόταν έτοιμη και πρόθυμη για μια δεύτερη θητεία.

Ερωτηθείσα τι θα έκανε διαφορετικά σε αυτήν την περίπτωση, δεν πτοήθηκε: «Πρώτα απ' όλα, κρατήστε την κατεύθυνση του ταξιδιού», είπε και στη συνέχεια απαρίθμησε τις βασικές προτεραιότητες της - όπως είπε - την Πράσινη και την Ψηφιακή Μετάβαση. Αλλά τόνισε επίσης ότι η ηγεσία της Ευρώπης σημαίνει επίσης προσαρμογή στη δεδομένη στιγμή. «Ο κόσμος υπαγορεύει εν μέρει ποια είναι τα καθήκοντα της ημέρας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπέρ δύο κρατών στη Μέση Ανατολή η Φον Ντερ Λάιεν - Πυρά κατά Κίνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας