Κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς παρουσία δημοσιογράφων, άρχισε χθες σε δικαστήριο ανηλίκων του Παρισιού η πρώτη από τις δύο δίκες για την ανατριχιαστική δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του καθηγητή Γυμνασίου Εμανουέλ Πατί το 2020 – ένα αποτρόπαιο έγκλημα μίσους, που προκάλεσε σοκ εντός και εκτός γαλλικών συνόρων. Στο εδώλιο κάθισαν έξι έφηβοι: οι πέντε, ηλικίας 14-15 ετών όταν έγινε η στυγερή δολοφονία, κατηγορούνται για προμελετημένη εγκληματική συνωμοσία με σκοπό να προξενήσουν βία, αφού έστησαν ενέδρα στον 47χρονο καθηγητή όχι για να τον βλάψουν οι ίδιοι αλλά για να υποδείξουν ποιος είναι στον εκτελεστή του, παίρνοντας χρήματα σε αντάλλαγμα.
Το θύμα είχε δολοφονηθεί από τον 18χρονο Αμπντουλάχ Ανζόροφ, ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή τσετσενικής καταγωγής, που τον ακολούθησε και τον αποκεφάλισε κοντά στο σχολείο όπου δίδασκε, σε προάστιο του Παρισιού. Ο δράστης είχε πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά, λίγη ώρα μετά το φρικαλέο έγκλημα. Τη διάπραξή του για λόγους εκδίκησης είχε πυροδοτήσει εκστρατεία στοχοποίησης του καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή, στο πλαίσιο μαθήματος ηθικής, είχε δείξει στους μαθητές του κάποιες από τις δήθεν απαγορευμένες και «βλάσφημες» για το Ισλάμ γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ, τις οποίες είχε αναδημοσιεύσει τότε το σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» – περιοδικό που, ως γνωστόν, είχε σχεδόν αποδεκατιστεί το 2015 μετά την αιματηρή επίθεση τρομοκρατών του «Ισλαμικού κράτους», η οποία εξαπολύθηκε με αφορμή σκίτσα του Μωάμεθ που είχε πρωτοδημοσιεύσει το 2012.
Ο Πατί χρησιμοποίησε τις επίμαχες γελοιογραφίες από το «Charlie Hebdo» για να συζητήσει με τους μαθητές τους νόμους περί ελευθερίας του λόγου στην αυστηρά κοσμική Γαλλία, όπου η βλασφημία είναι νόμιμη και τα σκίτσα που σατιρίζουν τη θρησκεία έχουν μακρά ιστορία. Κομβικό ρόλο στην αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία έπαιξε και η έκτη έφηβη που βρέθηκε χθες στο εδώλιο του δικαστηρίου, εγκαλούμενη για «ψευδή κατηγορία» επειδή, σε ηλικία 13 ετών τότε, είχε καταθέσει πως ο καθηγητής ζήτησε από τους μουσουλμάνους μαθητές του να πουν τα ονόματά τους και να βγουν από την αίθουσα, προτού δείξει τις γελοιογραφίες στους υπόλοιπους. Οπως αποδείχτηκε στη διάρκεια της έρευνας των διωκτικών αρχών, το κορίτσι δεν ήταν καν στην τάξη εκείνη τη μέρα, ενώ ο Πατί δεν είπε σε κανέναν μαθητή να βγει έξω, αλλά κάλεσε όσους ένιωθαν ότι μπορεί να προσβληθούν, να στρέψουν αλλού τη ματιά τους.
Οπως ανέφεραν στην ανάκριση, οι ανήλικοι κατηγορούμενοι πίστευαν ότι το πολύ πολύ ο καθηγητής «θα σταμπαριζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», «θα εξευτελιζόταν» ή ίσως «θα κακοποιούνταν», χωρίς ποτέ να φανταστούν ότι τα πράγματα «θα έφταναν μέχρι τη δολοφονία». Ολοι τους είναι πια μαθητές Λυκείου και, αν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν δυόμισι χρόνια φυλάκισης. Η δίκη τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ περίπου σε έναν χρόνο έχει προγραμματιστεί η έναρξη της δίκης οκτώ ενηλίκων που ενέχονται επίσης στο έγκλημα μίσους.
Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο πατέρας της κατηγορούμενης μαθήτριας, που είχε αναρτήσει εμπρηστικά μηνύματα και βίντεο εναντίον του Πατί στα σόσιαλ μίντια, καθώς κι ένας ακραίος ισλαμιστής, ο οποίος κατηγορείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στη διασπορά των συκοφαντικών φημών που στοίχισαν τελικά τη ζωή στον αδικοχαμένο δάσκαλο. Τον περασμένο μήνα άλλος ένας καθηγητής, ο Ντομινίκ Μπερνάρ, μαχαιρώθηκε θανάσιμα σε σχολείο της βόρειας Γαλλίας από 20χρονο ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή, που κατάγεται επίσης από τη ρωσική, κατά βάση μουσουλμανική, περιοχή του βόρειου Καύκασου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας