Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
orban
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Szilard Koszticsak/MTI via AP

Ο Ορμπαν συγχαίρει Βίλντερς, οι Βρυξέλλες τον... πληρώνουν

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έγκριση της Κομισιόν στην αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ουγγαρίας. Η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση 920 εκατ. ευρώ χωρίς όρους και παρά τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου.

Η απόφαση προσθέτει 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ (3,9 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια και 0,7 δισ. σε μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις) στον... μύλο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος εξασφάλισε ότι το συνολικό ποσό των 10,4 δισ. ευρώ σε κονδύλια της Ε.Ε. θα εκταμιεύεται σε σταδιακές δόσεις τα επόμενα χρόνια.

Το υπόλοιπο του σχεδίου των 10,4 δισ. ευρώ παραμένει αυστηρά συνδεδεμένο με την εκπλήρωση 27 «σούπερ ορόσημων», μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και τη δημιουργία συστημάτων ελέγχου.

Αρκετοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να στείλει λάθος μήνυμα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη για τον σεβασμό του κράτους δικαίου, αλλά και την υπονόμευση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ουγγαρία βρίσκεται εδώ και καιρό υπό επιτήρηση για τη δημοκρατική οπισθοδρόμησή της, η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας. Σε παράλληλη διαδικασία, η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες προκάλεσε το πάγωμα 22 δισ. ευρώ σε κονδύλια συνοχής.

Αντιδρώντας σε αυτό που αποκαλεί «οικονομικό εκβιασμό», ο Ούγγρος πρωθυπουργός έκανε αυτό που ξέρει καλά: υιοθέτησε στάση κωλυσιεργίας και απείλησε να ασκήσει το δικαίωμα βέτο για να εκτροχιάσει βασικές συλλογικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τον περασμένο μήνα ο Ορμπαν συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα, την πρώτη διμερή συνάντηση ηγέτη της Ε.Ε. από τότε που το Κρεμλίνο εξαπέλυσε τον ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ορμπαν τάχθηκε κατά της ευρωπαϊκής βοήθειας 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Βουδαπέστη ανάρτησε τεράστια ταμπλό με στόχο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αλεξάντερ Σόρος, γιο του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και σημερινό πρόεδρο των Ιδρυμάτων Ανοιχτής Κοινωνίας.

Και μόλις χθες, ο Ορμπαν έστειλε νικητήριο μήνυμα στον ακροδεξιό λαϊκιστή Ολλανδό Γκερτ Βίλντερς για την επικράτησή του στις ολλανδικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Ορμπαν έχει καταθέσει νέα νομοθεσία με στόχο τη δημιουργία ενός «γραφείου προστασίας της κυριαρχίας» προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή καταστολή των πολιτικών αντιπάλων, της κοινωνίας των πολιτών και των συνδικάτων.

Πολλοί ευρωβουλευτές και διπλωμάτες ζητούν από την Κομισιόν να μην υποκύψει στον εκβιασμό. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η Επιτροπή στοχεύει στη σύμφωνη γνώμη του Ορμπαν στα δύσκολα θέματα που έρχονται στη σύνοδο κορυφής Δεκεμβρίου – μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού και η διεύρυνση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Ορμπαν συγχαίρει Βίλντερς, οι Βρυξέλλες τον... πληρώνουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας