Πονοκέφαλο στις... Βρυξέλλες έχει προκαλέσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία. Ο ακροδεξιός λαϊκιστής Γκερτ Βίλντερς κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τη δύναμή του από τις εκλογές του 2021 και να γίνει ο κυρίαρχος της επόμενης μέρας στην Ολλανδία, καταλαμβάνοντας τις 37 από τις συνολικά 150 έδρες του ολλανδικού Κοινοβουλίου.
Η συμμαχία Εργατικών-Πρασίνων του πρώην σοσιαλιστή αντιπροέδρου της Κομισιόν και εμπνευστή της «Πράσινης Συμφωνίας» Φρανς Τίμερμανς εξασφάλισε 25 έδρες, ενώ το κόμμα του νυν Φιλελεύθερου πρωθυπουργού Ρούτε, που κυβερνούσε την Ολλανδία για 13 χρόνια, κατέλαβε 24 έδρες.
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο Βίλντερς, που τον αποκαλούν Ολλανδό Τραμπ, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Ηδη, τα περισσότερα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με τον ακροδεξιό Βίλντερς, αλλά ο ίδιος επιμένει ότι το κόμμα του πλέον δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.
Πάντως, αν τελικά ο Βίλντερς είναι ο επόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για τις Βρυξέλλες, αφού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια σειρά πολιτικών της Ε.Ε. Ηδη η Γαλλίδα Λεπέν και ο Ούγγρος Ορμπαν πανηγυρίζουν.
Μία από τις προτάσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται επισήμως να ανησυχεί, αλλά ένα Nexit (από το Netherlands και το Exit, στη λογική του Brexit) θα μπορούσε να στρέψει αλλού την προσοχή της Ε.Ε. την ώρα που δύο πόλεμοι είναι σε πλήρη εξέλιξη στις παρυφές της.
Αλλά ακόμη και αν ένα Nexit είναι απίθανο να συμβεί, υπάρχουν τρεις κύριες πηγές ανησυχίας σε επίπεδο Ε.Ε.: η σκληρή στάση της Ολλανδίας για τη μετανάστευση, η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και η άποψη για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Ο Βίλντερς έχει εκφράσει φιλορωσικές θέσεις και οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αποκλείσουν αλλαγή της στάσης σε σχέση με την υποστήριξη της Ουκρανίας, ειδικά όταν η συζήτηση θα αφορά τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του Κιέβου.
Ανησυχίες υπάρχουν και για την κρίσιμη θέση της ολλανδικής κυβέρνησης όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης αρκετά σύντομα. Ακόμη και με μια πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ολλανδία, οι Ολλανδοί ήταν αρκετά επικριτικοί, πιέζοντας να μην αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. Με αυτή τη νέα κυβέρνηση, αυτό μπορεί να ενταθεί.
Οσο αφορά δε την αναθεώρηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και των δημοσιονομικών κανόνων, κανείς δεν μπορεί να περιμένει απλώς μια δημιουργική διαφωνία από την Ολλανδία.
Το κόμμα του Βίλντερς χρειάζεται τουλάχιστον 76 βουλευτές για να εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία - κάτι που σε αυτήν την πρώτη φάση φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Οι συνομιλίες για τον συνασπισμό πιθανότατα θα διαρκέσουν πολύ, αφού και η τελευταία ολλανδική κυβέρνηση σχηματίστηκε 10 μήνες μετά τις εκλογές.
Το μεγάλο ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν οι Ολλανδοί θα μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση πριν ή μετά τις επόμενες ευρωεκλογές. Το ποιος θα είναι κυβέρνηση, ειδικά τον Ιούλιο, όταν θα συσταθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι προτεραιότητες του νέου πολιτικού κύκλου στην Ευρώπη θα είναι υπό διαπραγμάτευση, θα παίξει μεγάλο ρόλο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Πέρα πάντως από το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης και τη στροφή που καταγράφεται προς την Ακροδεξιά, το σοκ είναι και πολιτισμικό. Η Ολλανδία παραδοσιακά αποτελούσε το προπύργιο των ευρωπαϊκών τάσεων, την ανοιχτόμυαλη κοινωνία που τολμούσε να καινοτομεί. Φαίνεται όμως ότι οι χειρισμοί στο μεταναστευτικό και το συντριπτικό πρόβλημα της στέγασης στη χώρα έχουν δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια που αποτυπώθηκε στην κάλπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας