Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας κατηγορείται από περίπου 60 υψηλόβαθμες υπαλλήλους του ότι επέτρεψε να καλλιεργηθεί μια τοξική κουλτούρα παρενόχλησης των γυναικών από τους άνδρες συναδέλφους τους, δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Σε επιστολή προς τους ανωτέρους τους, την οποία αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, οι γυναίκες αυτές καταγγέλλουν πως «η καθημερινή εργασία τους [στο υπουργείο] δυσχεραίνεται από συμπεριφορές, οι οποίες θα θεωρούνταν τοξικές και ανάρμοστες στη δημόσια ζωή, αλλά γίνονται ανεκτές στους κόλπους του υπουργείου Άμυνας».
«Υφιστάμεθα υποτιμητική γλώσσα, είμαστε θύματα ανεπιθύμητης προσοχής και σεξουαλικής παρενόχλησης, κυρίως αδιάκριτων βλεμμάτων, σεξουαλικών σχολίων και συνεχών σχολίων για τα ρούχα μας, την εμφάνισή μας ή το άρωμά μας», αναφέρουν.
Οι καταγγελίες αφορούν:
- Μια γυναίκα που είπε ότι την κακοποίησαν σε κοινωνική εκδήλωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και προσπάθησαν να εμποδίσουν την καταγγελία του περιστατικού.
- Μια γυναίκα στο εξωτερικό, η οποία είπε ότι «την άγγιξε επανειλημμένα στην πλάτη και τα πόδια ανώτερος στρατιωτικός», αλλά «ο δράστης έμεινε ατιμώρητος».
- Μια ομάδα στρατιωτικών διατηρούσε ένα «υπολογιστικό φύλλο Excel που βαθμολογούσε τις γυναίκες» με βάση «την εμφάνισή τους και το πώς πίστευαν ότι θα ήταν στο κρεβάτι».
- Μια γυναίκα που είπε ότι πριν από μια βραδινή εκδήλωση, ένας ανώτερο στέλεχος ρώτησε μια γυναίκα «αν το πρωκτικό σεξ ήταν κατάλληλο θέμα για την ομιλία του».
- Μια καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης μιας γυναίκας από στρατιωτικό, «αργά το βράδυ σε έναν διάδρομο» σε μια υπερπόντια στρατιωτική βάση.
Το συνδικάτο FDA, το οποίο εκπροσωπεί τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης ζήτησε άμεσα τη διεξαγωγή «έρευνας για τις κατηγορίες αυτές».
«Οι περιγραφές εμπειριών που έζησαν οι γυναίκες αυτές είναι βαθιά ανησυχητικές. Όλοι έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον χώρο εργασίας τους», σχολίασε το συνδικάτο στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Σύμφωνα με τις γυναίκες που συνέταξαν την επιστολή, τα περιστατικά που αναφέρουν δεν είναι παλιά, αλλά «τρέχοντα». Οι ίδιες επισημαίνουν επίσης ότι διαμαρτυρίες και αναφορές για τα ζητήματα αυτά «μάλλον υποβαθμίζονται εν γένει παρά εισακούονται».
Το υπουργείο Άμυνας δεν είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας της Βρετανίας που αντιμετωπίζει καταγγελίες αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια.
Η αστυνομία του Λονδίνου, η πυροσβεστική, αλλά και το κοινοβούλιο έχουν κατηγορηθεί ότι επέτρεψαν να ανθίσει μια σεξιστική νοοτροπία όπως και πράξεις ηθικής ή σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας