Η Shell μηνύει την Greenpeace και ζητά αποζημίωση ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την επιβίβαση ακτιβιστών της περιβαλλοντικής οργάνωσης σε βυτιοφόρο πλοίο της εταιρείας κατά τη διέλευσή του στη θάλασσα φέτος, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Η ολλανδο-βρετανική πολυεθνική ορυκτών καυσίμων κατέθεσε την αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Οι ακτιβιστές της Greenpeace επιβιβάστηκαν στο πλοίο τον Ιανουάριο κοντά στα Κανάρια Νησιά, στις ακτές του Ατλαντικού στη βόρεια Αφρική, για να διαμαρτυρηθούν για τις γεωτρήσεις πετρελαίου και ταξίδεψαν με αυτό μέχρι τη Νορβηγία.
Η επιβίβαση σε εν κινήσει βυτιοφόρο ήταν «παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell.
«Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες και το σεβόμαστε απόλυτα. Αλλά πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και νομιμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Το πλοίο είχε προορισμό το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Penguins στη Βόρεια Θάλασσα, στο οποίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα παραγωγή.
Τέσσερις ακτιβιστές της Greenpeace χρησιμοποίησαν σχοινιά για να ανέβουν στο πλοίο από φουσκωτές βάρκες.
Οι διαμαρτυρίες στη θάλασσα κατά των υποδομών πετρελαίου, φυσικού αερίου ή εξόρυξης αποτελούν για καιρό μέρος των δραστηριοτήτων της Greenpeace.
Η Shell αξιώνει αποζημιώσεις από τη Greenpeace για απώλειες που προκλήθηκαν από την καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα άφιξης του βυτιοφόρου και τα έξοδα για πρόσθετη ασφάλεια, καθώς και νομικά έξοδα, σύμφωνα με έγγραφο που κατέχει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Η αξίωση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες νομικές απειλές κατά της δυνατότητας του δικτύου της Greenpeace να διεξάγει εκστρατείες στην 50ετή και πλέον ιστορία της οργάνωσης», αναφέρει η περιβαλλοντική ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.
Ο όμιλος δήλωσε ότι προσφέρθηκε να μειώσει την αξίωση αποζημίωσης σε 1,4 εκατομμύρια δολάρια, εάν οι ακτιβιστές της Greenpeace συμφωνήσουν να μην διαμαρτυρηθούν ξανά σε καμία υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell στη θάλασσα ή σε λιμάνι.
Η Greenpeace δήλωσε ότι θα το έκανε αυτό μόνο εάν η Shell συμμορφωνόταν με μια ολλανδική δικαστική απόφαση του 2021 να μειώσει τις εκπομπές της κατά 45% μέχρι το 2030, απόφαση που η Shell έχει παραβιάσει και αμφισβητήσει δικαστικά.
Η Shell και η Greenpeace διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις από τότε που κατατέθηκε η μήνυση, αλλά οι συνομιλίες έληξαν στις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε η Greenpeace, προσθέτοντας ότι τώρα περιμένει από τη Shell να προσκομίσει περαιτέρω έγγραφα στο δικαστήριο.
Η περιβαλλοντική ΜΚΟ δήλωσε ότι στη συνέχεια θα εξετάσει τα επόμενα βήματά της, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων για να μην πάει καν η υπόθεση στο δικαστήριο.
Με πληροφορίες από το Reuters
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας