Ο επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης και ελέγχου των συνόρων της Πορτογαλίας Μανουέλ Πάλος, αλλά και τρεις Κινέζοι πολίτες, συγκαταλέγονται στα έντεκα άτομα, που συνελήφθησαν από την αστυνομία στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για κρούσματα διαφθοράς στο κυβερνητικό πρόγραμμα χορήγησης «χρυσών θεωρήσεων διαβατηρίων» σε πλούσιους αλλοδαπούς επενδυτές, που αγοράζουν ακίνητα μεγάλης αξίας στην πορτογαλική επικράτεια.
Οπως και στην Ελλάδα της λιτότητας και των μνημονίων, έτσι και στην Πορτογαλία η δεξιά κυβέρνηση Κοέλιο αποφάσισε στα τέλη του 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, να εγκαινιάσει πρόγραμμα για τη χορήγηση άδειας παραμονής και βίζας σε πολίτες κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επενδύουν σε ακριβά ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ.
Από τις 1.775 «χρυσές βίζες» της Πορτογαλίας, το 81% περίπου έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους, αλλά και σε εύπορους υπήκοους της Ρωσίας, της Βραζιλίας, της Ανγκόλα, κ.ά. Η πιο «πετυχημένη» -σύμφωνα με την κυβέρνηση- πρωτοβουλία στην Ευρώπη για «φαστ τρακ» απονομή αδειών παραμονής και θεωρήσεων διαβατηρίων, που επιτρέπουν στους κατόχους τους ταξίδια άνευ περιορισμών στην ευρωπαϊκή ζώνη του Σένγκεν, έχει αποφέρει στα κρατικά ταμεία πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις. Με τι τίμημα, όμως...
Οπως προκύπτει, λοιπόν, από την έρευνα με την κωδική ονομασία «Λαβύρινθος», 200 αστυνομικοί έκαναν τουλάχιστον 60 εφόδους σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε υπουργεία, και έβγαλαν «λαυράκι». Εκτός από τους προαναφερθέντες, συνελήφθησαν επίσης ο πρόεδρος του ινστιτούτου συμβολαιογράφων κι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση. Κανένας δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου «ασχέτως της θέσης που μπορεί να κατέχει», τόνισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης της Πορτογαλίας.
Η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει εξαρχής πως το πρόγραμμα αυτό μπορεί να άνοιγε την πόρτα της Ευρώπης σε εγκληματίες, τρέφοντας φαινόμενα διαφθοράς. Η κυβέρνηση Κοέλιο, όμως, επέμενε ότι ασκούσε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα υποψήφια πρόσωπα για τη χορήγηση «χρυσής βίζας» κι ότι τηρούσε κατά γράμμα τα πρότυπα, που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο παραδέχτηκε πως οι αρχές ερευνούν πλέον υποθέσεις διαφθοράς, που σχετίζονται με το... πολυδιαφημισμένο της πρόγραμμα. Τώρα πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζητούν επιτακτικά να παρουσιαστεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (κι ενθουσιώδης υποστηρικτής της πρωτοβουλίας) Πάουλο Πόρτας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής και να λογοδοτήσει για τις συλλήψεις. Βουλευτής της Αριστεράς την χαρακτήρισε ως πρόγραμμα «φαστ τρακ διαφθοράς».
Εκτός από την Ελλάδα, η κυβερνητική πρωτοβουλία της Πορτογαλίας έχει βρει μιμητές και σε άλλες «στριμωγμένες» οικονομικά χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Λετονία. Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα δέχεται όμως ολοένα και περισσότερες επικρίσεις. Η Πορτογαλέζα ευρωβουλευτής Ανα Γκόμες έστειλε πρόσφατα επιστολή στην κυβέρνηση Κοέλιο, προειδοποιώντας πως οι «χρυσές βίζες» έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είχε αποκαλέσει μάλιστα το πρόγραμμα «πώληση υπηκοότητας με δόσεις» και απειλή «στις αξίες και την ασφάλεια» της ενωμένης Ευρώπης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας