'Εξι μήνες πριν από τις κρίσιμες γενικές εκλογές στη Βρετανία, έρευνα - καταπέλτης για τη φορολογική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Ελεύθερων Δημοκρατών αποκαλύπτει ότι το χρήμα ουσιαστικά μεταφέρθηκε από τα πιο φτωχά στα πιο πλούσια στρώματα της κοινωνίας, αφήνοντας έκθετο τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ 'Οζμπορν, που ισχυρίζεται πως «όλοι μαζί» πλήρωσαν τα βάρη της λιτότητας την τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη οικονομολόγων του London School of Economics και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Οικονομικής Ερευνας του πανεπιστημίου του Εσεξ, γράφει ο Observer, ο 'Οζμπορν συνέβαλε στην ανισομερή και άδικη μεταφορά μεγάλου μέρους των εισοδημάτων των φτωχών στους πλούσιους πολίτες της χώρας. Συγκεκριμένα:
- Οι σαρωτικές αλλαγές στη χορήγηση επιδομάτων και στη φορολογία εισοδήματος, είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των εσόδων των φτωχότερων νοικοκυριών της Βρετανίας να μεταφερθεί στην τσέπη των πιο πλούσιων. Μάλιστα το 5% των πιο φτωχών απ' τους φτωχούς έχασε σχεδόν 3% από τα χρήματα που θα μπορούσαν να έχουν εισπράξει, αν είχε διατηρηθεί το σύστημα φορολογίας και κοινωνικών επιδομάτων, το οποίο ίσχυε έως τον Μάιο του 2010.
- Με εξαίρεση το 5% των πιο πλούσιων Βρετανών, που έχασαν το 1% του δυνητικού τους εισοδήματος, οι λίγο λιγότερο εύποροι βρέθηκαν να κερδίζουν οικονομικά από τις αλλαγές αυτές, αυξάνοντας από 1,2% - 2% το εισόδημά τους.
- Οσοι βρίσκονται στην αφρόκρεμα του 1% των πλουσιότερων Βρετανών κέρδισαν επίσης το... κατιτίς τους απ' όσα άλλαξε η κυβέρνηση Κάμερον, μετά την εκλογή της το 2010, μεταξύ των οποίων και η μείωση της ανώτατης κλίμακας φορολόγησης.
- Τα νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους και όσα διαθέτουν ηλικιωμένα μέλη στην οικογένεια, ήταν αυτά που ευνοήθηκαν περισσότερο ως αποτέλεσμα των αλλαγών στη φορολογία και τις κρατικές συντάξεις αντίστοιχα.
- Οι μονογονεϊκές οικογένειες δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, χάνοντας πολύ περισσότερα εξαιτίας των περικοπών στα επιδόματα και στις φοροελαφρύνσεις, αλλά και των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, απ' όσα κέρδισαν μέσω της αύξησης του αφορολόγητου εισοδήματος.
- Το ένα τέταρτο του 10% των πιο χαμηλά αμειβομένων κουβάλησε στην πλάτη του ένα ασήκωτο οικονομικό βάρος, χάνοντας πάνω από το 5% του εισοδήματός τους.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η μεταφορά του χρήματος από τους φτωχούς στους πλούσιους δεν συνέβαλε στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος της Βρετανίας. Ολες οι αρνητικές επιπτώσεις των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Κάμερον, όπως καταγράφονται στη συγκεκριμένη μελέτη, αναμένεται να ενισχύσουν τις αιτιάσεις των Εργατικών, που υποστηρίζουν πως ούτε τα βάρη της λιτότητας, ούτε τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης μοιράστηκαν ισομερώς στη βρετανική κοινωνία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά την κυβερνητική ρητορική.
Οι συγγραφείς, Πάολα ντε Αγκοστίνι και Χόλυ Σάδερλαντ από το πανεπιστήμιο του Εσεξ και ο καθηγητής Τζον Χιλς από το LSE, γράφουν επί λέξη: «Το αν πληρώσαμε "όλοι μαζί" κάνοντας αντίστοιχες θυσίες την περίοδο επιβολής της λιτότητας, είναι ένα κεντρικό ερώτημα για την κατανόηση του έργου της κυβέρνησης συνασπισμού... Είναι ξεκάθαρο πως οι μεταρρυθμίσεις δεν οδήγησαν σε καθολικές αλλαγές των εισοδημάτων των πολιτών [...] ούτε είχαν επίπτωση σε δημοσιονομικά ζητήματα. Στην πράξη, οι περικοπές στα επιδόματα και τις φοροελαφρύνσεις χρηματοδότησαν τις μειώσεις στη φορολογία. Κάποιες κοινωνικές ομάδες έχασαν κατά κράτος, ανάμεσά τους οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνες οικογένειες, τα παιδιά και οι μεσήλικες, που συνήθως είναι γονείς. Κερδισμένα βγήκαν τα νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους και όσοι πλησιάζουν τα 60 ή τα έχουν ξεπεράσει».
«Η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει αναλυτικές αναλογιστικές μελέτες για κάθε προϋπολογισμό, που ενέκρινε το κοινοβούλιο. Αυτές έχουν δείξει πεντακάθαρα ότι τα πλούσια νοικοκυριά συμβάλουν τα μάλα στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος» σχολίασε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Δεν είναι αληθές να λέμε πως "όλοι μαζί" πληρώσαμε. Ηρθε η ώρα να είμαστε ειλικρινείς και να αποφασίσουμε αν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα» δήλωσε στον Observer o Κρις Μάουλντ, επικεφαλής του Trussell Trust, που βοήθησε πάνω από 900.000 Βρετανούς μέσω των τραπεζών τροφίμων του την περίοδο 2013 - 2014 και αναμένει νέα αύξηση στον αριθμό τους το επόμενο διάστημα. Η έκθεση θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας