ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ούτε πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τους Παλαιστίνιους, ούτε συμψηφισμός της Χαμάς με όλο τον παλαιστινιακό λαό. Η Ευρ. Επιτροπή πήρε πίσω τις ανακοινώσεις της για «πάγωμα» και ανακοίνωσε τελικά ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της Ε.Ε. για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας πάντως ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.
Χαρακτηριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέ Μπορέλ δήλωσε ότι «η αναστολή των πληρωμών -τιμωρώντας όλον τον παλαιστινιακό λαό- θα έβλαπτε τα συμφέροντα της Ε.Ε. στην περιοχή και θα ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους τρομοκράτες».
Είχε προηγηθεί σύγχυση λόγω των αντικρουόμενων αναρτήσεων των επιτρόπων της Ε.Ε. Ο ένας, ο επίτροπος Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι, είχε ανακοινώσει άμεσο «πάγωμα» της αναπτυξιακής βοήθειας ύψους 691 εκατ. ευρώ προς τους Παλαιστίνιους.
Χωρίς καν την έγκριση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας της Ε.Ε. γνωστοποίησε ότι όλες οι πληρωμές έχουν «ανασταλεί αμέσως», ενώ η αναπτυξιακή υποστήριξη της Ε.Ε. προς τους Παλαιστίνιους ήταν «υπό εξέταση», άγνωστο μέχρι πότε. Η απόφαση θα οδηγούσε σε οικονομική -και όχι μόνο- ασφυξία το σύνολο του παλαιστινιακού πληθυσμού.
Ωστόσο λίγη ώρα μετά έτερος επίτροπος της Ε.Ε., ο αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων, διευκρίνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους συνεχίζεται.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Ευρ. Επιτροπή συνειδητοποίησε ότι νομικά δεν ήταν υπεύθυνη για να αποφασίσει τη διακοπή -έστω- της αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Βαρχέλι προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια εντός της Ε.Ε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν είπε δημόσια ότι το Συμβούλιο (οι 27 δηλαδή) θα πρέπει να αποφασίσει και το «πάγωμα» των χρημάτων, το οποίο «είναι ούτως ή άλλως κακή ιδέα, αφού ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία για έναν πληθυσμό που έχει απόλυτη ανάγκη από βοήθεια». Διευκρινίσεις από τον Βαρχέλι ζήτησε και η Ιρλανδία, η οποία τονίζει ότι η ανακοίνωσή του δεν είχε «νομική βάση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ισπανία. Η δε Ελλάδα επιμένει ότι το θέμα πρέπει να αποφασιστεί από τα κράτη-μέλη και όχι την Κομισιόν.
Και κάπως έτσι η… ζέση της Ευρ. Επιτροπής πήρε την κρυάδα, αναγκάζοντας τους υπευθύνους να υπαναχωρήσουν.
Οι αριθμοί
Η Ε.Ε. δίνει τη μεγαλύτερη βοήθεια στους Παλαιστίνιους που κατοικούν στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Τα κεφάλαια βοηθούν να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών.
Πέρσι αυτή η οικονομική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό που κατοικεί στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας ανήλθε σε 296 εκατομμύρια ευρώ και περιλάμβανε στήριξη για κοινωνικά επιδόματα, ιατρικές παραπομπές, μισθούς και συντάξεις. Η υποστήριξη στόχευε επίσης να μετριάσει τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στον εφοδιασμό τροφίμων.
Τα κονδύλια της Ε.Ε. που προορίζονταν για τη Γάζα διατέθηκαν μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).
Νωρίτερα η Ευρ. Επιτροπή προσπαθούσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνέχισης της βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη. «Η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί τη Χαμάς ή οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει πολύ αυστηρούς κανόνες για τον έλεγχο των δικαιούχων κονδυλίων της Ε.Ε.» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανά Πισονέρο.
Στο μεταξύ η Αυστρία ήταν το πρώτο κράτος-μέλος που ανακοίνωσε ότι θα διακόψει κονδύλια ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Παλαιστίνιους, ενώ και η Γερμανία επιβεβαίωσε επίσης ότι θα «διακόψει προσωρινά» τη βοήθεια καθώς διενεργεί μια πιο ενδελεχή οικονομική αναθεώρηση.
Εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής επαναλάμβανε χθες πάντως ότι «στηρίζει αταλάντευτα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Ο Πίτερ Στάνο συμπλήρωσε μεν ότι «είναι επίσης σημαντικό να δούμε ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν υποφέρει εξαιτίας αυτού», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων του Ισραήλ, για τις οποίες ο ΟΗΕ εκτιμά ότι εκτόπισαν αναγκαστικά 123.000 Παλαιστίνιους, θεωρήθηκαν από την Ε.Ε. νόμιμη μορφή αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ πρόκειται να συζητήσει με τους ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Ε.Ε. από το Μουσκάτ του Ομάν όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τις χώρες του Κόλπου. Κάποιοι υπουργοί, όπως ο Ελληνας Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι ήδη εκεί, όσοι δεν είναι θα συνδεθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας