Οι εργασίες της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων στο Βατικανό ξεκίνησαν, παρουσία του πάπα Φραγκίσκου και εκατοντάδων συμμετεχόντων, με θέματα και προτεραιότητες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αντικείμενο συζήτησης θα είναι, μεταξύ των άλλων, η σχέση της Καθολικής Εκκλησίας με τους ομοφυλόφιλους και η δυνατότητα να μπορέσουν να ιερουργούν, στο μέλλον, και γυναίκες. Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Οκτωβρίου και οι συμμετέχοντες είναι 464, εκ των οποίων 365 με δικαίωμα ψήφου. Ανάμεσά τους και 54 γυναίκες. Είναι η πρώτη φορά που καλόγριες αλλά και γυναίκες που δεν έχουν αφιερώσει εξ ολοκλήρου τη ζωή τους στην εκκλησιαστική ζωή μπορούν να ψηφίσουν. Μια σημαντική αλλαγή, μια ακόμη «μικρή επανάσταση» του Νοτιοαμερικανού «πάπα της αμεσότητας».
O Φραγκίσκος, ο οποίος προσεγγίζει με μεγάλο σεβασμό την παράδοση της Ορθοδοξίας, θέλει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο στοιχείο, ακριβώς, της συνοδικότητας: με λιγότερο αυστηρή ιεραρχία και ένα χρήσιμο «άνοιγμα» στην κοινωνία.
«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρόκειται για κοινοβούλιο, αλλά για ένα κάλεσμα του Αγίου Πνεύματος. Δεν πρόκειται για ένα κοινοβούλιο στο οποίο δημιουργείται πόλωση, αλλά για έναν χώρο στον οποίο επικρατεί η κοινωνία και η γαλήνη», δήλωσε ο Φραγκίσκος κατά την έναρξη των εργασιών. Σε ένδειξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας, για πρώτη φορά στους συμμετέχοντες μοιράστηκαν «τάμπλετ» και όχι ομιλίες τυπωμένες σε χαρτί, για να αποφευχθούν «άσκοπες σπατάλες».
Οι διαφορές, φυσικά, συνεχίζουν να υφίστανται και στις εργασίες –κεκλεισμένων των θυρών– αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερα εμφανείς. Από τα απλούστερα μέχρι τα πιο ακανθώδη, για τον εκκλησιαστικό χώρο, θέματα. Ο Ποντίφικας έχει εκφραστεί ανοικτά υπέρ της δυνατότητας να κοινωνούν οι διαζευγμένοι που έχουν ξαναπαντρευτεί ή διατηρούν έναν καινούργιο δεσμό. Κάτι που μέχρι πρότινος η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επισήμως απέρριπτε. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί και το αν οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία, έστω και αν δεν τηρούν την «αποχή από τη σεξουαλική ζωή» την οποία ζητά η καθολική ιεραρχία. Ο Αργεντίνος Πάπας έχει πει ξεκάθαρα ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, με στόχο να μην απομονώνονται οι ομοφυλόφιλοι πιστοί από τη ζωή της Εκκλησίας.
Απαντώντας σε επιστολή πέντε υπερσυντηρητικών καρδιναλίων, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Φραγκίσκος δεν απέκλεισε τη δυνατότητα να μπορούν να δίνουν την ευχή τους οι ιερείς, έστω και «υπό μια ειδική μορφή», σε γκέι ζευγάρια, ενώ πρόσθεσε ότι το να μπορούν να ιερουργούν και οι γυναίκες, «μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και εμβάθυνσης». «Δεν πρόκειται για κανόνα που σχετίζεται με το δόγμα», ξεκαθάρισε, «Δεν μπορούμε να είμαστε κριτές που περιορίζονται στο να απορρίπτουν, να αποκλείουν και να αρνούνται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πάπας.
Αυτό που θέλει να αποφύγει, όμως, είναι να χωριστεί ακόμη περισσότερο η Καθολική Εκκλησία σε ένα προοδευτικό και ένα συντηρητικό στρατόπεδο, διότι θα ήταν κάτι που, δίχως αμφιβολία, θα αποδυνάμωνε και τον ίδιο.
Οι αναλυτές, πάντως, υπογραμμίζουν ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις του, που επισημοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, ο άγιος πατέρας των καθολικών έχει καταφέρει να επιλέξει πάνω από τα δυο τρίτα των καρδιναλίων που θα συνθέσουν το επόμενο κονκλάβιο, το οποίο θα πρέπει να εκλέξει τον διάδοχό του. Μια εγγύηση –αν και όχι απόλυτη– του ότι η όλη γραμμή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται, για αρκετά χρόνια, από έναν ανοιχτό και συνεχή διάλογο με την κοινωνία, το σύνολο των πιστών, αλλά και με όσους δεν ανήκουν στο ποίμνιο του Κυρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας