Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
braverman
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Kevin Wolf

Πρωτοφανές ξενοφοβικό μανιφέστο Μπρέιβερμαν

Η γόνος μεταναστών, υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας μίλησε ενώπιον συντηρητικού think tank στις ΗΠΑ και έβγαλε έναν άνευ προηγουμένου οχετό περί αναθεώρησης της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες έτσι ώστε το άσυλο να είναι... άπιαστο όνειρο για όλους.

«Βρίσκομαι εδώ στην Αμερική για να μιλήσω για μια κρίσιμη και κοινή παγκόσμια πρόκληση: την ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση. Πρόκειται για μια υπαρξιακή πρόκληση για τους πολιτικούς και πολιτιστικούς θεσμούς της Δύσης»...

Ακροδεξιό δηλητήριο έσταζε η χθεσινή ομιλία της σκληροπυρηνικά ξενόφοβης -παρά τις μεταναστευτικές της ρίζες- υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπρέιβερμαν, στο συντηρητικό think tank «American Enterprise Institute» στην Ουάσινγκτον – ομιλία με την οποία κατέκρινε ως «ξεπερασμένη», «παράλογη» και «μη βιώσιμη» πλέον τη Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων (που υπογράφτηκε μεταπολεμικά, το 1951, στη Γενεύη και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς συστήματος ασύλου), αμφισβητώντας κατά πόσον η εφαρμογή της είναι «κατάλληλη για τη σύγχρονη εποχή μας» και ζητώντας εξ αυτού την τροποποίησή της.

«Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η ανεπαρκής ένταξη και το εσφαλμένο δόγμα της πολυπολιτισμικότητας έχουν αποδειχτεί τοξικός συνδυασμός για την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε η Μπρέιβερμαν, δικηγόρος σπουδαγμένη στο Κέμπριτζ που ανήκει στην ακροδεξιά πτέρυγα των Τόρις και φιλοδοξεί να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος αν ο Ρίσι Σούνακ χάσει τις επόμενες εκλογές, όπως δείχνουν σταθερά οι δημοσκοπήσεις. Στην ψηφοθηρία άλλωστε βασίζεται κατά κύριο λόγο η ακραία αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σούνακ, με «κορωνίδες» την απάνθρωπη νομοθετική απαγόρευση χορήγησης ασύλου σε όσους φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία μέσω Γαλλίας και βέβαια την -παγωμένη ακόμα στα βρετανικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια- εξόριση χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε ένα σύστημα ασύλου αν στην πραγματικότητα το να είσαι απλά ομοφυλόφιλος ή γυναίκα ή να φοβάσαι τις διακρίσεις στη χώρα καταγωγής σου είναι αρκετό για να δικαιούσαι προστασία», ισχυρίστηκε με κυνισμό, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η Σύμβαση καθιστά υπερβολικά εύκολη τη χορήγηση ασύλου σε ανθρώπους που δεν θα πρέπει να θεωρούνται πρόσφυγες μόνο και μόνο επειδή υφίστανται διακρίσεις για το φύλο ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους, αν δεν «διαφεύγουν από πραγματικό κίνδυνο θανάτου, βασανιστηρίων, καταπίεσης ή βίας». «Καθώς η νομολογία έχει εξελιχθεί, αυτό που έχουμε δει στην πράξη είναι μια ερμηνευτική μετατόπιση από τη “δίωξη” υπέρ ενός ορισμού που μοιάζει περισσότερο με τη “διάκριση”», υπογράμμισε η Βρετανίδα υπουργός, κινδυνολογώντας μάλιστα ότι ο ορισμός αυτός δίνει το δικαίωμα σε τουλάχιστον 780 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να μετακινηθούν σε άλλη χώρα.

Οπως επισήμαινε ωστόσο το BBC, τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το think tank «Center for Policy Studies» που ίδρυσε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως είναι πολύ μικρότερος: το 2022 έφτασε τα 35,3 εκατομμύρια. Αυτό που χρειάζεται τώρα, επέμεινε πάντως η Μπρέιβερμαν, είναι μια αλλαγή των κανόνων της Σύμβασης ώστε να εμποδίζονται πια οι αιτούντες άσυλο να ταξιδεύουν μέσω «πολλαπλών ασφαλών χωρών» και «να επιλέγουν τον προτιμώμενο προορισμό τους». Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει «να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες» μόλις εγκαταλείψουν την πρώτη ασφαλή χώρα από την οποία έρχονται, πρόσθεσε, ισχυριζόμενη ότι πολλοί ηγέτες χωρών φοβούνται να προτείνουν τροποποίηση του Διεθνούς Δικαίου για το άσυλο ώστε να μη θεωρηθούν «ρατσιστές ή ανελεύθεροι». Δεν απέκλεισε δε την αποχώρηση της Βρετανίας από τη Σύμβαση.

Για «βαθιά διχαστική» ομιλία και «καταστροφικά πολιτικά παιχνίδια» κατηγόρησαν την υπουργό οι Εργατικοί, χωρίς να ξεκαθαρίζουν όμως τη στάση που θα κρατήσουν εκείνοι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό αν πράγματι αναλάβουν την εξουσία. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν άφησε αναπάντητη τη δηλητηριώδη ομιλία.

«Η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες παραμένει σήμερα το ίδιο επίκαιρη όπως και όταν υιοθετήθηκε, καθώς παρέχει ένα απαραίτητο πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, βασισμένο στη διεθνή συνεργασία. […] Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταρρύθμιση ή πιο περιοριστική ερμηνεία, αλλά για για πιο ισχυρή και συνεπή εφαρμογή της Σύμβασης και της θεμελιώδους αρχής της για επιμερισμό της ευθύνης». «Αντί να βγάζει εμπρηστικούς λόγους, στηλιτεύοντας τα δικαιώματα ανθρώπων που διαφεύγουν από τη δίωξη και την τυραννία», ανέφερε από την πλευρά του το βρετανικό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας, «η Σουέλα Μπρέιβερμαν θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα αντιμετωπίζει την τεράστια καθυστέρηση [στην εξέταση αιτήσεων ασύλου] που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές της, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις περιορισμένες ευθύνες για τους πρόσφυγες που αναλογούν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρωτοφανές ξενοφοβικό μανιφέστο Μπρέιβερμαν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας