Την πιο φονική αναζωπύρωση εθνοτικής βίας των τελευταίων χρόνων γνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, λίγες μέρες μετά τον πολλοστό αποτυχημένο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι, υπό τη μεσολάβηση της Ε.Ε. και με άπιαστο στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο πλευρών.
Οι Αρχές στην Πρίστινα κήρυξαν χθες μέρα εθνικού πένθους για τον Κοσοβάρο αστυνομικό που σκοτώθηκε στη διάρκεια αιματηρής συμπλοκής την Κυριακή με ένοπλους Σέρβους, τουλάχιστον τέσσερις εκ των οποίων έπεσαν κι αυτοί νεκροί. Η Πρίστινα υποστηρίζει ότι εισέβαλαν στο βορινό χωριό Μπάνισκα, κοντά στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, έστησαν ενέδρα και άνοιξαν πυρ κατά της κοσοβάρικης αστυνομίας προτού ταμπουρωθούν σε σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι.
Η σφοδρή μάχη έληξε αργά το βράδυ με αδιευκρίνιστο τρόπο, ενώ ισχυρές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου συνέχιζαν και χθες τις επιχειρήσεις-σκούπα στην Μπάνισκα, με τις Αρχές να ανακοινώνουν ότι συνέλαβαν ορισμένους από τους πάνοπλους Σέρβους και ότι εντόπισαν μεγάλο οπλοστάσιο με βαρύ οπλισμό «που προοριζόταν για πολλές εκατοντάδες άλλους επιτιθέμενους». Το κοσοβάρικο υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε επίσης ότι έξι άντρες της πάνοπλης ομάδας κατάφεραν να διαφύγουν στη νότια Σερβία όπου και νοσηλεύονται με τραύματα, απαιτώντας από το Βελιγράδι να τους παραδώσει «ώστε να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη για τις τρομοκρατικές πράξεις τους». «Από χθες, τίποτα δεν μπορεί να είναι πια το ίδιο», τόνισε ο Κούρτι, καταγγέλλοντας ότι η ομάδα των ενόπλων «σχεδιάστηκε και εκπαιδεύτηκε επαγγελματικά, στηρίχτηκε πολιτικά, χρηματοδοτήθηκε υλικά» από το Βελιγράδι.
Ο Βούτσιτς απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του ενορχήστρωσε την επίθεση. «Μπορείτε να μας σκοτώσετε όλους. Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αυτό το τερατώδες δημιούργημα που φτιάξατε βομβαρδίζοντας τη Σερβία», ξεσπάθωσε, αναφερόμενος στην ολέθρια ΝΑΤΟϊκή επέμβαση του 1999 που οδήγησε στην απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία -με τις ευλογίες της Δύσης- και στη δημιουργία μιας μόνιμης εστίας έντασης στα Βαλκάνια. Αποδοκίμασε δε τον θάνατο του Κοσοβάρου αστυνομικού, ενώ επέμεινε ότι η αιματοχυσία ήταν αποτέλεσμα της «βάναυσης» πίεσης προς τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου που δεν θέλουν πλέον να «υπομένουν την τρομοκρατία του Κούρτι». Θυμίζουμε ότι στο Κόσοβο -προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της Ε.Ε.- ζουν κάπου 1,8 εκατομμύριο αλβανόφωνοι καθώς και 50.000 Σέρβοι στον βορρά, που δεν αποδέχονται την κήρυξη ανεξαρτησίας του από το 2008, θεωρώντας το ακόμα τμήμα της σερβικής επικράτειας.
Αναζωπύρωση
Η ένταση κλιμακώθηκε ξανά μετά την απόφαση της Πρίστινα τον Μάιο να τοποθετήσει αλβανόφωνους δημάρχους σε τέσσερις σερβικούς δήμους - απόφαση που προκάλεσε σπάνια ενόχληση σε ΗΠΑ και Ε.Ε., ωθώντας τες να κατακρίνουν την κυβέρνηση Κούρτι. Ο δε Σέρβος πρόεδρος στηλιτεύει πάγια τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό ότι υποκινεί τη βία εξαπολύοντας συχνές αστυνομικές επιδρομές στον βορρά και μπλοκάροντας τη σύσταση μιας Ενωσης Σερβικών Δήμων που θα έδινε περισσότερη αυτονομία στη σερβική μειονότητα - σύσταση που είχε εγκριθεί από προηγούμενη κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου το 2013, αλλά έμεινε στα χαρτιά. Ο Κούρτι από την άλλη υποστηρίζει ότι η παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στους Σέρβους θα διχοτομούσε ουσιαστικά το Κόσοβο, φοβούμενος μεταξύ άλλων πως θα τους έδινε τη δυνατότητα να κάνουν δημοψήφισμα για (επαν)ένταξη στη Σερβία.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το χθεσινό [σ.σ. προχθεσινό] αιματοκύλισμα συνιστά ευθεία και άμεση συνέπεια της πορείας του λεγόμενου “πρωθυπουργού” Αλμπιν Κούρτι» ανέφερε σε σκληρή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, συμμάχου της Σερβίας, που εξακολουθεί με τη σειρά της να μην αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος (όπως εξάλλου η Κίνα αλλά και πέντε χώρες της Ε.Ε.: Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία). Οπως προειδοποίησε το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι απόπειρες όξυνσης της κατάστασης μπορεί να οδηγήσουν «ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων σε έναν επικίνδυνο γκρεμό». «Οι βαριά οπλισμένες ειδικές δυνάμεις, που έχουν γεμίσει μη αλβανόφωνες συνοικίες, παραμένουν το βασικό όπλο για την εξώθηση των Σέρβων» από την περιοχή, υπογράμμισε ακόμα, επισημαίνοντας μάλιστα την «άμεση απειλή να επανακάμψει η εθνοκάθαρση που εφάρμοσαν παλιότερα ακραία στοιχεία των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας