Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ursula-meloni
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Λαμπεντούζα | Cecilia Fabiano/LaPresse via AP
Ένας χρόνος Μελόνι στην Ιταλία

Χωρίς «επιτυχίες» στο μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση της υπερσυντηρητικής συμμαχίας συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. ● Την ίδια ώρα ωστόσο οι προσφυγικές ροές όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα επεκτείνει τη διάρκεια παραμονής των μεταναστών στα κλειστά κέντρα, ενώ ανακοίνωσε και μέτρο «χρηματικής εγγύησης» για τους μετανάστες που διαθέτουν... 5.000 ευρώ.

Τι συμβαίνει στην Ιταλία, έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου του 2022 και τη νίκη της υπερσυντηρητικής συμμαχίας, με επικεφαλής τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι; Ενας μερικός απολογισμός είναι σίγουρα αναγκαίος, έστω και αν πολλά πρόκειται ακόμη να συμβούν χωρίς να επίκειται, όπως φαίνεται, αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων, σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές δυνάμεις, τα Αδέλφια της Ιταλίας συγκεντρώνουν το 28,7% της πρόθεσης ψήφου, η Λέγκα το 9,2% και η Φόρτσα Ιτάλια με ιδρυτή τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 6,9%.

Οσο για την αντιπολίτευση, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα «πείθει» το 19,7% των ερωτηθέντων και το κίνημα Πέντε Αστέρων το 16,5%. Είναι σαφές λοιπόν ότι στη φάση αυτή, τα κόμματα της κυβέρνησης Μελόνι συνεχίζουν να χαίρουν της εμπιστοσύνης των Ιταλών. Πέρα, όμως, από τις αριθμητικές παραμέτρους, το θέμα είναι τι έχει γίνει με την εφαρμογή του προγράμματος, με τις εξαγγελίες που τόσο είχαν διαφημιστεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Το κύριο θέμα το οποίο, την περίοδο αυτή, απασχολεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την κοινή γνώμη είναι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Οι αφίξεις στη Λαμπεντούζα αυξήθηκαν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός στην παρέμβασή της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει η χώρα της να μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης».

Προς το παρόν, όμως, το όλο θέμα παραμένει ως είχε. Η κυβέρνηση της Ρώμης ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη διάρκεια παραμονής των παράτυπων μεταναστών σε κλειστά κέντρα μέχρι δεκαοκτώ μήνες. Και ζήτησε από τον στρατό της χώρας να φτιάξει, σε χρόνο-ρεκόρ, τις νέες αυτές υποδομές. Αφήνει να διαρρεύσει, μάλιστα, ότι θα μπορούσαν να είναι έτοιμες πριν από το τέλος του χρόνου.

Πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες (από τον κεντροαριστερό δήμαρχο του Μιλάνου μέχρι τον περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, στέλεχος της Λέγκας) είπαν ανοιχτά, όμως, ότι δεν θέλουν τέτοιου είδους κέντρα στις περιοχές τους. Ενώ ακόμη και φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή του όλου σχεδίου.

Παράλληλα, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και η είδηση ότι στα μέτρα της κυβέρνησης Μελόνι για το μεταναστευτικό συμπεριλαμβάνεται και ένα είδος «χρηματικής εγγύησης». Οι παράτυποι μετανάστες που θα προσφεύγουν κατά της απόρριψης της αίτησής τους για άσυλο, αν θέλουν να αποφεύγουν τη μεταφορά σε κλειστό κέντρο παραμονής, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν πέντε χιλιάδες ευρώ. Για να εξασφαλίσουν στέγη και φαγητό και να αγοράσουν, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, εισιτήριο επιστροφής στην πατρίδα τους. Ο στόχος είναι να μην επιβαρύνεται το ιταλικό κράτος με τα έξοδα απέλασης.

Η ίδια η Μελόνι, πάντως, παραδέχθηκε πως «σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ανέμενε καλύτερα αποτελέσματα από την κυβερνητική δράση». Ο δε Πάπας Φραγκίσκος, από τη Γαλλία, έστειλε σαφές μήνυμα: «Δεν υπάρχει καμία εισβολή μεταναστών, η λύση δεν είναι οι απωθήσεις, αλλά η υποδοχή, σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθενός», είπε ο Ποντίφικας. Η μόνη «ελπίδα», δηλαδή, για τη Ρώμη είναι να μειωθούν οι ροές από την Τυνησία, χάρη και στη δέσμευση των Βρυξελλών να δώσουν «πράσινο φως» στην παροχή 127 εκατομμυρίων ευρώ στην Τύνιδα, την οποία πολλοί κατηγορούν για συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οσο για την οικονομία, η Μελόνι τονίζει ότι αυξήθηκαν οι μόνιμες θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη. Αλλά και στην Ιταλία, οι συνεχείς αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω ενεργειακής κρίσης είναι κάτι περισσότερο από αισθητές. Ενώ η απόφαση της κυβέρνησής της να καταργήσει την παροχή του «κοινωνικού εισοδήματος» σε 2,5 εκατομμύρια ανέργους και χαμηλού εισοδήματος πολίτες προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια, κυρίως στον φτωχό ιταλικό Νότο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χωρίς «επιτυχίες» στο μεταναστευτικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας