Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα στη Μασσαλία, μια πόλη που εδώ και αιώνες αποτελεί πολυεθνικό και πολυθρησκειακό χωνευτήρι, για να ενισχύσει την έκκλησή του να γίνει η Μεσόγειος τόπος υποδοχής για τους μετανάστες και όχι νεκροταφείο για κόσμο που προσπαθεί να φτάσει στην Ευρώπη.
Ο ποντίφικας κατήγγειλε την «επαίσχυντη παράνομη διακίνηση και τον φανατισμό της αδιαφορίας» απέναντι στη μοίρα των μεταναστών που ναυαγούν στη Μεσόγειο και που «πρέπει να διασώζονται», τονίζοντας ότι η παρεμπόδιση τέτοιων διασώσεων είναι «μια χειρονομία μίσους», κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία.
«Δεν μπορούμε πλέον να γινόμαστε μάρτυρες των τραγωδιών με τα ναυάγια που προκαλούνται από την επαίσχυντη παράνομη διακίνηση και τον φανατισμό της αδιαφορίας. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να πνιγούν όταν εγκαταλείπονται στα κύματα, πρέπει να διασώζονται. Είναι καθήκον της ανθρωπότητας, είναι καθήκον του πολιτισμού», επέμεινε ο Πάπας.
«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: από τη μια πλευρά η αδελφοσύνη, από την άλλη η αδιαφορία, που ματώνει τη Μεσόγειο. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών», τόνισε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καταγγέλλοντας «την παράλυση του φόβου», κατά τη διάρκεια διαθρησκευτικής τελετής μπροστά από ένα μνημείο αφιερωμένο στους ναυτικούς και τους μετανάστες που χάθηκαν στη θάλασσα, κοντά στην εμβληματική βασιλική της Νοτρ-Νταμ ντε λα Γκαρντ, της Παναγίας προστάτιδας της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας.
«Οι πιστοί πρέπει να είμαστε παράδειγμα στην αμοιβαία και αδελφική υποδοχή», τόνισε ο Φραγκίσκος, απευθύνοντας έκκληση για υποδοχή των εξορίστων, έχοντας γύρω του εκπροσώπους άλλων θρησκειών, με τους οποίους τήρησε σιγή λίγων λεπτών.
«Μπροστά σε ένα τέτοιο δράμα, τα λόγια δεν χρησιμεύουν σε τίποτε, μόνο οι πράξεις», εξήγησε ο Ποντίφικας, εκφράζοντας ακόμη μια φορά τη λύπη του που η Μεσόγειος έγινε «ένα τεράστιο νεκροταφείο όπου θάβεται εκεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια»: «Αλλά πριν από αυτά, χρειάζεται ανθρωπιά», πρόσθεσε.
Υποδεχόμενος τον Πάπα, ο καρδινάλιος αρχιεπίσκοπος Μασσαλίας Ζαν-Μαρκ Αβελίν κατήγγειλε «το έγκλημα» που συνιστά η παρεμπόδιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων να βοηθούν μετανάστες που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Μετά από αυτόν, ο Πάπας εξήρε το έργο των εργαζόμενων στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Η διήμερη επίσκεψή του έρχεται καθώς στην Ευρώπη καταγράφονται αυξημένες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, με πλοιάρια που φτάνουν κυρίως στην Ιταλία από την Τυνησία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο, ο Πάπας Φραγκίσκος ρωτήθηκε για την πρόσφατη εισροή μεταναστών στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, όπου οι χιλιάδες άνθρωποι που έφτασαν την περασμένη εβδομάδα ξεπερνούσαν για λίγο τον πληθυσμό του νησιού. «Σκληρότητα, έλλειψη ανθρωπιάς. Μια τρομερή έλλειψη ανθρωπιάς», είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η θέση του Πάπα για τη μετανάστευση είναι ολοένα και πιο μοναχική φωνή στην Ευρώπη, όπου κάποιοι ηγέτες ζητούν όλο και πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό, με φράχτες στα σύνορα και επαναπατρισμούς.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε τις εκκλήσεις για ναυτικό αποκλεισμό και ανακοίνωσε νέα κέντρα κράτησης για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο, μέχρι να σταλούν στην πατρίδα τους.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, ενίσχυσε τις περιπολίες στα νότια σύνορά της με την Ιταλία, λίγες ώρες οδικώς από τη Μασσαλία, και αύξησε την επιτήρηση των Άλπεων με drone για να εμποδίσει τους πρόσφυγες να περάσουν από εκεί.
«Η Γαλλία δεν θα δεχτεί μετανάστες από τη Λαμπεντούζα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν πριν από λίγες ημέρες στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1. «Δεν είναι με την υποδοχή περισσότερων ανθρώπων που πρόκειται να ανακόψουμε μια ροή που προφανώς επηρεάζει την ικανότητά μας να τους ενσωματώσουμε» στη γαλλική κοινωνία, είπε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος προεδρεύει της τελικής συνόδου μιας συγκέντρωσης Καθολικών Επισκόπων της Μεσογείου, αλλά η διήμερη επίσκεψή του στη Μασσαλία έχει στόχο να στείλει ένα μήνυμα πολύ πέρα από τους καθολικούς πιστούς στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και όχι μόνο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 28.000 μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014, ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και ο οργανισμός ναυτικής διάσωσης SOS Mediterranee, που διαχειρίζεται ένα πλοίο που βοηθά μετανάστες, απηύθυναν σήμερα μια «επείγουσα έκκληση προς όλους τους φορείς να τιμήσουν τη ζωή των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών που επέζησαν από διασώσεις στη θάλασσα».
Η συνιδρύτρια του SOS Mediteranee, Sophie Beauer, δήλωσε ότι «ο απίστευτος αριθμός των νεκρών στη Μεσόγειο φέτος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε η πολιτική βούληση», σύμφωνα με την κοινή δήλωση των ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Ως εξέχουσα ηθική και παγκόσμια φυσιογνωμία… ο Πάπας Φραγκίσκος θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του στη Μασσαλία για να θυμίσει την ηθική επιταγή που διέπει τους νόμους και τις συμβάσεις που ισχύουν στη θάλασσα: κανένας που βρίσκεται σε κίνδυνο δεν πρέπει να αφήνεται να πνιγεί».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας