Προσφυγή σε βάρος της βελγικής Δικαιοσύνης άσκησε η ευρωβουλεύτρια Εύα Καϊλή. Μέσω των δικηγόρων της υποστηρίζει ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες παραβίασαν την ευρωβουλευτική της ασυλία κατά τη διάρκεια των ερευνών τους για το λεγόμενο QatarGate.
Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια δεν είναι η μόνη που προσέφυγε κατά της βελγικής Δικαιοσύνης. Στην προσφυγή συμμετέχουν και οι δύο έτεροι εμπλεκόμενοι ευρωβουλευτές, ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο και ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα.
Αν οι ευρωβουλευτές δικαιωθούν, όλη η υπόθεση θα μπορούσε να καταρρεύσει. Χθες στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακρόαση στο γνωστό μας πια Palais de Justice.
«Ολοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, υπέβαλαν ενστάσεις για τη νομιμότητα της ποινικής διαδικασίας έως σήμερα. Οι ενστάσεις στηρίζονται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ασυλία που έχει η Εύα Καϊλή από τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου και αυτό συνεπάγεται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας» εξήγησε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Η δεύτερη και βασικότερη ένσταση είναι ότι ο ανακριτής της υπόθεσης, Μισέλ Κλεζ, είχε βασικό κώλυμα για να μην είναι ανακριτής. Το απέκρυψε αυτό το κώλυμα. Ο γιος τού κ. Κλεζ, του ανακριτή, μαζί με τον γιο βασικής υπόπτου και εμπλεκόμενης ευρωβουλεύτριας είχαν κοινή εταιρεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πλήττει την αμεροληψία του ανακριτή και θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Αν αυτό συνέβαινε στην ελληνική επικράτεια, θα ήταν κατηγορούμενος» είπε.
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακόμα μία ακρόαση ήταν σε εξέλιξη, αυτή τη φορά παρουσία της ίδιας της Εύας Καϊλή. Στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων συζητήθηκε το αίτημα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή όσον αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Η διαδικασία είναι εμπιστευτική.
Εμφανώς αδυνατισμένη, αλλά χαμογελαστή, η Εύα Καϊλή ζήτησε από τους συναδέλφους της να μην άρουν την ασυλία της, ζητώντας εσωτερικό έλεγχο του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου. «Η υπόθεση Καϊλή δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά της Καϊλή, είναι μια υπόθεση που αφορά τη λειτουργία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Μπορώ να πω, και ίσως ακούγεται λιγάκι υπερβολικό, ότι τη στιγμή αυτή η ευρωπαϊκή δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υπό έλεγχο, υπό επιτήρηση, χωρίς να υπερβάλλω» σχολίασε ο αρμόδιος δικηγόρος της για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Σπύρος Παππάς.
Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων αναμένεται να ληφθεί ώς τον Νοέμβριο. Ωστόσο εκείνη στη βελγική Δικαιοσύνη αναμένεται να καθυστερήσει ακόμα και για το 2024.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας