Νέο γύρο προστριβών πυροδοτεί η απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων και ενδυμάτων στα δημόσια σχολεία της αυστηρά κοσμικής Γαλλίας - απαγόρευση που εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα καθώς καταγγέλλεται ότι στιγματίζει τον μουσουλμανικό πληθυσμό, ενδυναμώνοντας παράλληλα την ισλαμοφοβική Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.
Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, διευθύνσεις σχολείων έστειλαν σπίτι τους δεκάδες μαθήτριες επειδή αρνήθηκαν να βγάλουν την αμπάγια: το φαρδύ φόρεμα ή πανωφόρι που καλύπτει όλο το σώμα των μουσουλμάνων γυναικών και το οποίο, μόλις την περασμένη βδομάδα, απαγορεύτηκε επίσης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα -εξαιρουμένων πάντα των πανεπιστημίων- από την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.
Οπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, σχεδόν 300 κορίτσια αψήφησαν τη νεόκοπη απαγόρευση και εμφανίστηκαν στην τάξη τους με αμπάγια. Τα περισσότερα συμφώνησαν να τη βγάλουν, 67 όμως δεν το δέχτηκαν και στάλθηκαν σπίτι τους με μια επιστολή προς τις οικογένειές τους, που τόνιζε ότι «η κοσμικότητα δεν είναι περιορισμός, είναι ελευθερία». Αν πάνε και σήμερα για μάθημα με αμπάγια, θα υπάρξει «νέος διάλογος», είπε ο υπουργός. Υπερασπιζόμενος το αμφιλεγόμενο μέτρο, ο Μακρόν έριξε κι άλλο νερό στον μύλο της Λεπέν. Υποστήριξε ότι υπάρχει μια «μειονότητα» στη χώρα που «καταλαμβάνει ως πειρατής μια θρησκεία και προκαλεί τη δημοκρατία και την κοσμικότητα», οδηγώντας σε «κάκιστες συνέπειες», όπως η δολοφονία πριν από τρία χρόνια του καθηγητή Σαμουέλ Πατί επειδή έδειξε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια σχολικού μαθήματος.
H οργάνωση «Δράση για τα Δικαιώματα των Μουσουλμάνων» (ADM) προσέφυγε ήδη στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, ζητώντας την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απαγόρευσης της αμπάγια όσο και του καμίς, του αντίστοιχου ενδύματος για άντρες. Θυμίζουμε ότι η νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2004 απαγορεύει στα δημόσια σχολεία «τη χρήση συμβόλων ή ενδυμάτων, με τα οποία οι μαθητές δείχνουν φαινομενικά θρησκευτικό δεσμό». Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονταν ο χριστιανικός σταυρός, το εβραϊκό κιπά, η ισλαμική μαντίλα και το τουρμπάνι των Σιχ, ενώ η αμπάγια παρέμενε σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς να έχει ενταχθεί μέχρι πρότινος στη συνολική απαγόρευση. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι αρχές θα είναι «ανυποχώρητες» στην επιβολή του νόμου.
«Το σχολείο είναι κοσμικό κι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για θρησκευτικά σύμβολα. Πρέπει να συζητήσουμε, πρέπει να εξηγήσουμε» το μέτρο στους πολίτες, δήλωσε ο Μακρόν, τασσόμενος πάντως υπέρ των «πειραματισμών» για υιοθέτηση ομοιόμορφης ενδυμασίας στα σχολεία, όπως «ένα τζιν παντελόνι, ένα μπλουζάκι κι ένα μπουφάν». «Σίγουρα μπορούμε να έχουμε πράγματα που είναι πιο αποδεκτά στους εφήβους» από τις σχολικές στολές, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος, παίζοντάς το προοδευτικός έναντι (υπερ)συντηρητικών στελεχών της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, που ζητούν να φορούν υποχρεωτικά οι μαθητές σχολικές στολές. Η απαγόρευση της αμπάγια πάντως τους χαροποίησε ιδιαίτερα, δυσαρεστώντας βέβαια την Αριστερά που τη θεωρεί παραβίαση ατομικών ελευθεριών.
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα πάντως η Λεπέν σαρώνει στα γκάλοπ, προκαλώντας σύγκρυο. Νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της Liberation -δημοσκόπηση που η ίδια η αριστερή εφημερίδα αποκαλεί «τρομακτική» στο πρωτοσέλιδό της- εμφανίζει το 37% των ερωτηθέντων να εκφράζει πια θετική γνώμη για την επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, ποσοστό αυξημένο κατά 10 μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα πάντα με το βαρόμετρο της Viavoice, το 44% πιστεύει ότι η Λεπέν «μπορεί να φέρει χρήσιμες λύσεις στους Γάλλους» (+8 μονάδες), το 41% ότι είναι κοντά στον λαό (+8 μονάδες) και το 42% ότι έχει «το ανάστημα μιας αρχηγού κράτους» (+14 μονάδες). Συγκριτικά με την αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θεωρείται «πιο αξιόπιστος» (36% έναντι 31% που πιστεύει το αντίθετο), «πιο ικανός» (35% έναντι 33%) και «λιγότερο επικίνδυνος» (36% έναντι 18%). Είναι να μην τρομάζεις;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας