Μπορεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει το χρίσμα για ακόμη μία θητεία, ωστόσο το αγκάθι στις σχέσεις της με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας για τα ευρωπαϊκά κονδύλια μπορεί να της δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.
Όπως επισημαίνει η πολιτική επιθεώρηση Politico, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές, οι ηγέτες από την Ισπανία έως τη Γερμανία έχουν τις τελευταίες εβδομάδες επισημάνει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να εξασφαλίσει το χρίσμα για μια ακόμη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν, εάν το επιθυμεί.
Ωστόσο, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να πείσει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για την κατάχρηση κονδυλίων της Ε.Ε. από την Ουγγαρία και για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο πολιτικός διευθυντής του Όρμπαν, Μπαλάζ Όρμπαν, προειδοποιεί ότι η υποστήριξη της Ουγγαρίας προς τη Γερμανίδα πολιτικό δεν είναι πλέον δεδομένη.
Μιλώντας στο Politico, o Μπαλάζ Όρμπαν, δήλωσε: «Την υποστηρίξαμε πολύ. Αλλά τώρα προωθεί τη δική της πολιτική ατζέντα χωρίς να συμβουλεύεται τα κράτη μέλη, όσον αφορά τη γεωπολιτική, τη σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, τα ζητήματα πολέμου, τις κυρώσεις».
Το τελευταίο σημείο, οι κυρώσεις, ήταν ένα ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα για την Ουγγαρία, η οποία διατηρεί ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και εξακολουθεί να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ΕΕ. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού υποστήριξε ότι «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Επιτροπή δεν είναι καλός για την ενότητα, είναι διχαστικός. Έρχονται με μια πρόταση και στη συνέχεια ασκούν πίεση στα κράτη-μέλη να πουν ναι».
Ερωτηθείς εάν οι ευρωβουλευτές του Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν θα ενταχθούν στην ομάδα ECR (ευρωσκεπτικιστές) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι «αυτός είναι ένας κανονικός χώρος για εμάς. Το πρόβλημα είναι πώς η δεξιά και η κεντροδεξιά θα συνεργαστούν μετά τις εκλογές και θα αποκτήσουν πλειοψηφία. Θέλουμε να στηρίξουμε τη δεξιά και να συνεργαστούμε με την κεντροδεξιά».
Είναι αμφίβολο αν μια τέτοια δεξιά συμμαχία θα εξασφαλίσει αρκετές ψήφους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του POLITICO, αλλά ο Μπαλάζ Όρμπαν δήλωσε αισιόδοξος: «Νομίζω ότι έχουμε μια ευκαιρία, νομίζω ότι θα είναι πολύ κοντά. Στη Γαλλία, η δεξιά θα κερδίσει. Στην Ιταλία, η δεξιά θα κερδίσει, στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, η δεξιά θα κερδίσει, και αυτές είναι οι μεγαλύτερες χώρες. Στην Ισπανία, θα είναι πολύ κοντά. Σε όλες τις μεγάλες χώρες κάποιο είδος δεξιάς θα κερδίσει».
Ως μέλος του Συμβουλίου, η Ουγγαρία έχει λόγο για το αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στην Κομισιόν. Σύμφωνα με τις συνθήκες της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον πρόεδρο της Επιτροπής που προτείνουν οι χώρες-μέλη, αλλά στην πράξη οι ηγέτες της ΕΕ επιλέγουν έναν υποψήφιο και το Κοινοβούλιο τον επικυρώνει. Ενώ οι χώρες-μέλη συμφωνούν παραδοσιακά ομόφωνα για έναν υποψήφιο, δεν απαιτείται ομοφωνία. Οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να προτείνουν πρόεδρο της Επιτροπής με ειδική πλειοψηφία ψήφων. Με άλλα λόγια: Η Ουγγαρία δεν έχει δικαίωμα βέτο.
Ο Μπαλάζ Όρμπαν δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να μπλοκάρει τα επόμενα βήματα της Ουκρανίας προς την ένταξη στην Ε.Ε. λόγω της αντιμετώπισης των ουγγρικών μειονοτήτων. «Η ουκρανική θέση για τις ουγγρικές μειονότητες είναι εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε. «Μέχρι να λυθεί αυτό το πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ προς την Ουκρανία. Αυτή είναι μια ακλόνητη θέση. Αν θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα».
Η Ουγγαρία ισχυρίζεται ότι το Κίεβο κάνει διακρίσεις εις βάρος των ουγγρικών εθνικών μειονοτήτων περιορίζοντας τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα. Η Ουγγαρία θέλει το Κίεβο να επιστρέψει στο status quo όσον αφορά τη μεταχείριση των εθνικών μειονοτήτων, δήλωσε ο Όρμπαν, σημειώνοντας ότι διεκδικεί «το ίδιο δικαίωμα στις ουγγρικές μειονότητες που είχαν πριν από την έναρξη του πολέμου. Αυτό που είχαν εκείνοι ήταν εντάξει για εμάς».
Μάλιστα, επισήμανε ότι «το άλλο θέμα είναι πώς θα γίνει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενώ βρίσκονται σε πόλεμο; Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Την Κυριακή, ο Ούγγρος υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γκέργκελι Γκούλιας, δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να δώσει στη Ρωσία εγγυήσεις ασφαλείας και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να διασφαλιστεί διαρκής ειρήνη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας