Οι χθεσινές αντιφατικές εικόνες από την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αποτύπωναν ίσως πιο γλαφυρά από ποτέ τον διχασμό στους κόλπους της ίδιας της Ε.Ε., καθώς αυτή καλείται να λάβει κρίσιμες στο θέμα αποφάσεις.
Την ώρα λοιπόν που στο κέντρο υποδοχής στη βερολινέζικη συνοικία Σπαντάου επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς φιλοξενούμενοι πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, συνωστίζονταν για να βγάλουν με τα κινητά τους φωτογραφίες selfie με τη Γερμανίδα Καγκελάριο -ορισμένοι μάλιστα αποκαλώντας τη «μαμά Μέρκελ», σε ένδειξη ευγνωμοσύνης- χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες περνούσαν μαζικά τα ελληνοσκοπιανά, τα ουγγροσερβικά και τα ουγγροαυστριακά σύνορα, δίνοντας μάχη με τον χρόνο για να κατακτήσουν το βορειοευρωπαϊκό «όνειρο».
Μόνον μέσα σε ένα 24ωρο, πάνω από 3.300 πέρασαν από τη Σερβία στην Ουγγαρία, καθώς από την ερχόμενη Τρίτη τίθεται σε ισχύ ο νέος αντιμεταναστευτικός νόμος που ψήφισε η Βουλή της Βουδαπέστης (βάσει της οποίας η παράνομη είσοδος θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 3-5 ετών).
Την ίδια ημέρα το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει τη χθεσινή εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα «λόγω της μαζικής μετανάστευσης», ενώ από τις 20 του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη δυνάμεων του ουγγρικού στρατού κατά μήκος των νότων συνόρων με τη Σερβία. Ηδη από χθες διεξάγονται σχετικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.
Στο μεσοδιάστημα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες ολοκλήρωσης του φράκτη στην ουγγροσερβική μεθόριο, μήκους 175 χλμ., για την αποπεράτωση του οποίου έχουν τώρα επιστρατευτεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέχρι και κρατούμενοι φυλακών!
Το ουγγρικό... «πρότυπο» του τείχους δηλώνει τώρα έτοιμη να υιοθετήσει η ΠΓΔΜ, όπου παρατηρητές και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη χώρα μας, μόλις μέσα στις δύο τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας για «κάποιας μορφής φυσική άμυνα» (!), ο Σκοπιανός υπ. Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων στα βόρεια σύνορα της χώρας του με τη Σερβία.
«Εάν πάρουμε στα σοβαρά αυτά που μας ζητά η Ευρώπη», ανέφερε στο ουγγρικό οικονομικό περιοδικό Figyelo, «θα χρειαστούμε να το κάνουμε κι αυτό. Είτε με στρατιώτες, είτε με έναν φράκτη, είτε με συνδυασμό και των δύο».
Τα τρένα δεν φύγαν
Επικαλούμενο εν τω μεταξύ τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την Ουγγαρία (3.700 πρόσφυγες και μετανάστες μόνον τα ξημερώματα της Πέμπτης), το δίκτυο σιδηροδρόμων της Αυστρίας ανακοίνωσε χθες την αναστολή των συνδέσεων με τη Βουδαπέστη, τουλάχιστον για ένα 24ωρο.
Ταυτόχρονα, η Δανία (που μαζί με τη Βρετανία και την Ιρλανδία έχουν δικαίωμα εξαίρεσης στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής) ανοιγόκλεινε βασικούς οδικούς άξονες και τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Γερμανία, εμποδίζοντας έτσι από τη μια το πέρασμα σε προσφυγικά «καραβάνια» προς τη Σουηδία, ταυτόχρονα όμως επιτρέποντας σε 500 εγκλωβισμένους στα δανογερμανικά σύνορα πρόσφυγες να περάσουν, χωρίς καμία καταγραφή.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό «κατά το δοκούν» μεταναστευτικής πολιτικής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε χθες με μεγάλη πλειοψηφία τις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για έναν μόνιμο και υποχρεωτικό μηχανισμό κατανομής των προσφύγων στην Ε.Ε., ενώ υιοθέτησε πρόταση ψηφίσματος για τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου.
Ωστόσο η χάραξη κοινής στρατηγικής στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση θα κριθεί ωστόσο την προσεχή Δευτέρα, στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των διχασμένων «28», από την έκβαση της οποίας αναμένεται εν πολλοίς να κριθεί και η προοπτική μίας ειδικής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Σε μία προσπάθεια να «λειανθούν» οι μέχρι σήμερα έντονες αντιδράσεις των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, οργανώνεται σήμερα εκτάκτως συνάντηση στην Πράγα μεταξύ των ΥΠΕΞ των χωρών της «Ομάδας Βίσεγκραντ» (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία), της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου (ως προεδρεύουσας χώρας για το τρέχον εξάμηνο της Ε.Ε.).
Στο ευρωπαϊκό... «παζάρι» ωστόσο μπήκε από χθες και η Ρουμανία, διαμηνύοντας διά του προέδρου της, Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις, ότι διαφωνεί με την πρόταση Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις «υπολογισμένες με ακραίο γραφειοκρατικό τρόπο, σχεδόν λογιστικό θα έλεγα, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τις χώρες-μέλη» της Ε.Ε.
Στο Στρασβούργο...
Με αυτά και με άλλα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατακεραύνωνε χθες, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Passauer Neuen Presse» -και με το «βλέμμα» του στραμμένο κυρίως στην Ουγγαρία- την «Ευρώπη των εγωιστών». Αφησε πάντως ασχολίαστη τη μάλλον... ρηξικέλευθη πρόταση του Φιλίπ Λάμπερτς, Βέλγου ευρωβουλευτή των Πρασίνων, να διατεθεί το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τη στέγαση προσφύγων.
«Το χρησιμοποιούμε μόνο 50 μέρες τον χρόνο», τόνισε δηκτικά κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ομιλίας Γιούνκερ. «Τις υπόλοιπες 300 μέρες, τα γραφεία των 750 ευρωβουλευτών, όλα θερμαινόμενα και με ατομική ντουσιέρα, παραμένουν άδεια κι αχρησιμοποίητα», σχολίασε μετέπειτα στο Twitter. «Προτείνουμε λοιπόν αυτό το τέλεια εξοπλισμένο κτίριο να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό κατάλυμα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενόσω εμείς θα συνεδριάζουμε στις Βρυξέλλες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας