Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα της Ισπανίας για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται, χωρίς να εξασφαλίζει πλειοψηφία, η οποία ωστόσο επιτυγχάνεται εάν συνεργαστεί με το ακροδεξιό Vox.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση του GAD3 για τη Mediaset δείχνει ότι το PP εξασφαλίζει 150 έδρες και το Vox 31. Ο υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ συνασπισμός της αριστεράς εξασφαλίζει 149 έδρες στην 350μελή ισπανική βουλή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του GAD3.
Δημοσκόπηση του Sigma Dos για το δίκτυο RTVE δείχνει επίσης ότι κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία: δεξιά και ακροδεξιά συγκεντρώνουν μαζί 169-177 βουλευτές, τη στιγμή που μια συνεργασία κεντροαριστεράς (PSOE και Sumar) αγγίζει τις 141-149 έδρες.
Η συμμετοχή στις κάλπες άγγιζε το 53% στις 7 το απόγευμα, δηλαδή σχεδόν 4 μονάδες πιο κάτω από το 2019. Ωστόσο, η El Pais ανέφερε πως σημειώθηκε ρεκόρ λέει η στις επιστολικές ψήφους.
Αυτές τις πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά την ανατροπή που έλαβε χώρα στις τοπικές εκλογές της 28ης Μαΐου, όπου το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το ακροδεξιό Vox ανέλαβαν τη διοίκηση σε ορισμένες αυτόνομες περιφέρειες και δήμους της χώρας.
Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις πριν τις κάλπες
Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, τα περισσότερα γκάλοπ έφερναν στην πρώτη θέση το δεξιό ΡΡ του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να ακολουθεί.
Ωστόσο, το PP δεν φαινόταν να καταφέρνει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 176 έδρες στο κοινοβούλιο για να κυβερνήσει. Ερωτηματικό παρέμενε εάν θα συνεργαζόταν το ακροδεξιό Vox ή έστω πρόσφερε την κοινοβουλευτική ανοχή του στο PP.
Στις δημοσκοπήσεις, το Vox πάλευε για την τρίτη θέση με το Sumar, τον αριστερό συνασπισμό 16 κομμάτων (από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας, ανάμεσά τους και το Podemos) με επικεφαλής τη Γιολάντα Ντίαθ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας