Συγκρατημένα αισιόδοξο είναι το κλίμα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να πει το «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής, έπειτα από σκληρό παζάρι τις προηγούμενες ημέρες. Παζάρι που περιελάμβανε τα αμερικανικά F16, την ενταξιακή διαδικασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τους όρους του μνημονίου που έχει υπογράψει με τη Στοκχόλμη.
«Απολύτως πεπεισμένος» ο Στόλτενμπεργκ
Κατά την άφιξή του στη σύνοδο της Συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε «απολύτως πεπεισμένος» ότι η Τουρκία θα επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας. «Το σημαντικότερο είναι να έχουμε μια σαφή απόφαση της Τουρκίας ότι θα επικυρώσει, θα υποβάλλει το πρωτόκολλο ένταξης» στο τουρκικό κοινοβούλιο, είπε.
Χθες, Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστενσον, δεσμεύτηκε να άρει τις πολύμηνες αντιρρήσεις του για την ένταξη της Σουηδίας. Με αφορμή αυτή τη δέσμευση, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι αυτό «είναι καλό για τη Σουηδία, είναι καλό για την Τουρκία και είναι καλό για ολόκληρο το ΝΑΤΟ και επίσης είναι καλό για την περιοχή της Βαλτικής. Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι ήδη ιστορική πριν ακόμη ξεκινήσει».
Πριν από την επίτευξη συμφωνίας και το «ναι» του Τούρκου προέδρου, προηγήθηκε σκληρό παζάρι μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα). Επίσης, η Ουάσιγκτον έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δοθούν στην Άγκυρα τα F16, αν και με τη διευκρίνιση ότι χρειάζεται η «σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου».
Ο δρόμος για τη Σουηδία φαίνεται ότι είναι ανοιχτός, καθώς και η Ουγγαρία, που ήταν η άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο εισδοχής, κατέστησε σαφές ότι θα εγκρίνει τη διαδικασία.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η κυβέρνηση στηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία», είπε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο. «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης είναι πλέον απλώς τεχνικό ζήτημα», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook, λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο του Βίλνιους.
Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ολοκλήρωσε τη θερινή περίοδο των εργασιών του την Παρασκευή, αλλά δεν αποκλείεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση τις επόμενες ημέρες για να προχωρήσει στην ψηφοφορία για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Κ. Μητσοτάκης: «Πολύ ευχάριστα νέα»
Τη συμφωνία για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσερχόμενος στη σύνοδο, επανέλαβε τη φράση «πολύ ευχάριστα νέα», που ήταν η πρώτη αντίδρασή του μέσω Twitter το πρωί της Τρίτης.
Επισήμανε ότι αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Όπως είπε, «Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης» και πως «μπορούμε δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».
Επισήμανε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».
Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να επαναβεβαιώσουμε τις θεμελιώδης δεσμεύσεις μας ως κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Υποσχέσεις και όπλα για την Ουκρανία
Από την άλλη πλευρά, και παρά τις πιέσεις του Κιέβου, η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα περιοριστεί σε υποσχέσεις για το μέλλον.
Όπως είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, οι σύμμαχοι θα ξεκαθαρίσουν με ποιον τρόπο θα μπορέσει η Ουκρανία να ενταχθεί μελλοντικά στη Συμμαχία. «Αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα στείλουν ένα σαφές, ενιαίο και θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της ένταξης στη Συμμαχία της Ουκρανίας», είπε προσερχόμενος στη σύνοδο.
Οι διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα συμπληρώσουν τις αποφάσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ που θα γίνουν κατά τη σύνοδο κορυφής, πρόσθεσε. Και συμπλήρωσε: «Κάποιοι σύμμαχοι διεξάγουν διμερή και πολυμερή διάλογο με την Ουκρανία στο πλαίσιο του να υπάρχει συνεχιζόμενη στήριξη για την Ουκρανία (...) . Αυτό θα συμπληρώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ».
Επίσης, αναφέρθηκε και στη Ρωσία, αναφέροντας ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει δει αλλαγή στη θέση της Ρωσίας για τα πυρηνικά παρά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι εγκαθιστά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.
«Η ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά είναι παράτολμη και επικίνδυνη. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τι κάνει η Ρωσία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιες αλλαγές στη θέση της Ρωσίας ως προς την εγκατάσταση πυρηνικών που να απαιτεί κάποια αλλαγή από πλευράς μας, αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Ρωσικές προειδοποιήσεις
Από την πλευρά της η Μόσχα, μετά και την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν την προμήθεια όπλων προς το Κίεβο, τόνισε ότι η Ευρώπη «θα είναι η πρώτη που θα αντιμετωπίσει καταστροφικές συνέπειες αν κλιμακωθεί ο πόλεμος».
Το ρωσικό πρακτορείο RIA, που επικαλείται τον ανώτερο διπλωμάτη Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, για τη Ρωσία, αυτή η απόφαση της Ουάσιγκτον καθιστά σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για διπλωματική λύση.
Πλειοδοσία πολεμικών προσφορών
Πάντως δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που δεσμεύονται προς το Κίεβο ότι θα προσφέρει κι άλλο οπλισμό, με αφορμή τη σύνοδο του Βίλνιους.
Η Γερμανία θα προσφέρει επιπλέον όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές. Το Βερολίνο, που παρέχει στο Κίεβο τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια μετά τις ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει στις 13 Μαΐου, μία ημέρα πριν την επίσκεψη στη Γερμανία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παροχή όπλων αξίας 2,7 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Scalp. «Αποφασίσαμε να προσφέρουμε νέους πυραύλους που επιτρέπουν πλήγματα βαθιά στην Ουκρανία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Πιστεύω ότι σήμερα αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να στείλουμε ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία και ενότητας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Νωρίτερα η κυβέρνηση της Νορβηγίας είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει φέτος τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Κίεβο από τα 2,5 δισ. κορόνες (2,18 δισ. ευρώ) στα 10 δισ. κορόνες (8,7 δισ. ευρώ) και παράλληλα θα ενισχύσει τη συνεισφορά της στο ταμείο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας