Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Τα ανταλλάγματα για το «ναι» του Ερντογάν στη Σουηδία

Πλήθος θετικών δηλώσεων λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς η απόφαση της Τουρκίας να ανάψει το «πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας έλυσε ένα σημαντικό γόρδιο δεσμό για τη Συμμαχία.

Εκείνο, βέβαια, που αναζητείται ακόμη είναι το ποια είναι τα ανταλλάγματα και οι δεσμεύσεις που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο το παζάρι να συνεχιστεί, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας.

F-16 σε… συνεννόηση με το Κογκρέσο

Το πρώτο που αρχίζει να διαφαίνεται είναι πως η Τουρκία θα πάρει τα πολυπόθητα F-16 από τις ΗΠΑ, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να επιβεβαιώνει τις εξελίξεις αυτές.

Ο Τζέικ Σάλιβαν μίλησε ενόψει της συνόδου κορυφής και ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρος ότι υποστηρίζει τη μεταφορά», αλλά οι κινήσεις θα γίνουν σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, θα έχει νέα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και από εκεί μπορεί να προκύψουν νέα στοιχεία.

Στο Κογκρέσο η κατάσταση είναι διαφορετική για την Άγκυρα, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων, Μπομπ Μενέντεζ, παραμένει επιφυλακτικός και διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία. Διευκρίνισε, μάλιστα, στο Reuters ότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο Μισέλ και η «ντρίμπλα» στην Κομισιόν

Εκείνο, πάντως, που συζητήθηκε έντονα από χθες ήταν η ξαφνική απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψει η χώρα του σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου εκείνος να άρει τις αντιστάσεις του.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέλαβε αρνητική απάντηση από την Κομισιόν και τη Γερμανία, όμως οι κινήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος παραμένει σε ανοιχτή κόντρα με την Κομισιόν, ήταν μάλλον αντίθετες. Ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και αμέσως μετά σχολίασε μέσω Twitter «καλή η συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας».

Φέρεται, ακόμη, να έλαβε διαβεβαιώσεις από τη Στοκχόλμη για στήριξη στις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα).

Η Ουκρανία στο επίκεντρο

Το δεύτερο μεγάλο θέμα για τη Συμμαχία είναι, φυσικά, η ενταξιακή πορεία της χειμαζόμενης από τον πόλεμο Ουκρανίας, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητά ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τη χώρα του.

Δύσκολα θα υπάρξουν κάποιες σημαντικές εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και το Κίεβο μάλλον θα λάβει κάποια καλά λόγια, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των μελών αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί η δέσμευση της Συμμαχίας προς την Ουκρανία: Το Κίεβο «έχει θέση» στη Συμμαχία; Το Κίεβο πρέπει να έχει «έναν δρόμο» προς την ένταξη όταν «πληρούνται οι όροι»;. Εδώ και εβδομάδες διπλωμάτες αναζητούν την καλύτερη διατύπωση που θα ικανοποιεί τους πάντες.

Στο μεταξύ το Κίεβο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση του ΝΑΤΟ να άρει την απαίτησή του να ακολουθήσει η Ουκρανία το Σχέδιο Δράσης Μέλους, μια διαδικασία που συνήθως απαιτείται για την εισδοχή μιας χώρας στη Συμμαχία και η οποία προβλέπει σειρά μεταρρυθμίσεων.

«Όμως η Ουκρανία πρέπει να κάνει άλλες μεταρρυθμίσεις προτού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε Δυτικός αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται ακόμη επιφυλακτικός αναφορικά με τις δεσμεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. «Η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ παίρνει χρόνο», δήλωσε στο CNN προτού αναχωρήσει για την Ευρώπη.

Προειδοποιήσεις και επίθεση στο Κίεβο

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο προειδοποίησε το ΝΑΤΟ για τις «πολύ αρνητικές» επιπτώσεις της ένταξης της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Σήμερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βέλγιο, Αλεξάντερ Τοκοβίνιν, προειδοποίησε ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των μελών της συμμαχίας και της Μόσχας. 

Ο Ρώσος πρεσβευτής σημείωσε ότι τα περιφερειακά αμυντικά σχέδια τα οποία σκοπεύει να υιοθετήσει το NATO στην σύνοδο κορυφής του, που ξεκινά σήμερα στο Βίλνιους, θα καταστήσουν την αντιπαράθεση της συμμαχίας με τη Ρωσία πιο έντονη και παρατεταμένη.

Η Μόσχα, πάντως, προχώρησε σε μια επίδειξη ισχύος εξαπολύοντας επίθεση με drones κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσα στη νύχτα.

Οι ουκρανικές αρχές του Κιέβου υποστηρίζει ότι επιθέσεις αποκρούστηκαν και όλα τα drones καταστράφηκαν από την αεράμυνα. 

Η πόλη λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, έγινε επίσης στόχος επίθεσης με drones στη διάρκεια της νύκτας, επεσήμανε ο Σέρχιι Μπρατσούκ, αξιωματούχος της τοπικής διοίκησης. Η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε, πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αντιαεροπορικός συναγερμός ήχησε στις επαρχίες Μικολάιφ, Χερσώνα, Κιροβογκράντ, Πόλταβα, Σούμι και Χάρκοβο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα ανταλλάγματα για το «ναι» του Ερντογάν στη Σουηδία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας