Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Susan Walsh

ΝΑΤΟϊκή περιοδεία Μπάιντεν

Τρεις σταθμοί σε Λονδίνο, Βίλνιους και Ελσίνκι σηματοδοτούν την ευρωΝΑΤΟϊκή περιοδεία του Τζο Μπάιντεν, με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει δυναμικό «παρών» στη σύνοδο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας που έχει ως στόχο να διατρανώσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και συγχρόνως να καλωσορίσει το νέο μέλος, τη Φινλανδία, παράλληλα με την ελπίδα ότι θα αρχίσουν να κάμπτονται οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και κυρίως της Τουρκίας για την ένταξη και της Σουηδίας.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος αναχώρησε χθες από τις ΗΠΑ για το Λονδίνο, αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Τρίτη και Τετάρτη θα βρίσκεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη σύνοδο, όπου μεταξύ άλλων, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγινε γνωστό από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες οι δύο άντρες. Κατόπιν, θα μεταβεί στο Ελσίνκι για τα «καλωσορίσματα». Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου πραγματοποιείται όμως μέσα σε κλίμα έντονων αντιδράσεων και προβληματισμών για ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, μετά την απόφαση της κυβέρνησής του να εφοδιάσει το Κίεβο με βόμβες διασποράς.

Ενα άκρως φονικό όπλο, απαγορευμένο από τις διεθνείς συνθήκες. «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN. Πλην όμως, απαραίτητη, όπως είπε, καθώς η Ουκρανία έχει ανάγκη από αυτά τα όπλα προκειμένου να μη σταματήσει την αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής. Μια στρατιωτική βοήθεια την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «απαραίτητη, πολύ μεγάλη και έγκαιρη».

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», εκρηκτικά μικρού μεγέθους που διασπείρονται σε μεγάλη έκταση αλλά δεν εκρήγνυνται όλα όταν πέφτουν στο έδαφος και μετατρέπονται de facto σε νάρκες κατά προσωπικού. Χρήσιμα για πλήγμα εναντίον στρατιωτικών στόχων, με τη βασική διαφορά όμως ότι μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως.

Ειδικοί σημειώνουν ότι το 5 ώς 40% των υποπυρομαχικών δεν εκρήγνυται όταν πέφτει στο έδαφος, παραμένει εκεί και αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για δεκαετίες, ακόμα και μετά το τέλος του όποιου πολέμου. Πρόκειται «για μακροπρόθεσμη θανατική ποινή για αμάχους. Ακόμη αγέννητοι άνθρωποι θα γίνουν θύματα», λέει ο Μπατίστ Σαπουί της οργάνωσης Handicap International – Humanity and Inclusion (HI).

Σε Ιράκ-Αφγανιστάν

Το 2008, 123 χώρες συνολικά υπέγραψαν τη Σύμβαση του Οσλο η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 και απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, την πώληση και τη χρήση πυρομαχικών διασποράς. Οχι όμως και οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Ισραήλ, η Συρία, καθώς και οι σημερινές εμπόλεμες Ρωσία και Ουκρανία. Οι ΗΠΑ μάλιστα τα χρησιμοποίησαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπως και το Ισραήλ στον Λίβανο, κυρίως στη σύρραξη με τη Χεζμπολάχ το 2006. Εξ ου και η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

«Η χρήση τέτοιων πυρομαχικών θα πρέπει να σταματήσει αμέσως και να μη χρησιμοποιούνται πουθενά», δήλωσε η Μάρτα Ουρτάδο, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Για «βήμα πίσω που υπονομεύει τις σημαντικές προόδους της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια να προστατεύεται από τέτοιους κινδύνους κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων και μετά το τέλος τους», έκανε λόγο η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας την Ουάσινγκτον να αναιρέσει την απόφασή της.

Εκτός όμως από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ΜΚΟ, τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν και σύμμαχοι των ΗΠΑ και μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Βρετανία (θα έχει μάλιστα ενδιαφέρον να δούμε αν ο Σούνακ εγείρει το ζήτημα στη σημερινή συνάντησή του με τον Μπάιντεν) και η Ισπανία. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε ότι «δεν πρέπει να σταλούν στην Ουκρανία τέτοια όπλα», ενώ τόνισε ότι πρόκειται καθαρά για απόφαση των ΗΠΑ και όχι του ΝΑΤΟ.

Ολα αυτά όμως, στην πραγματικότητα, δεν αναμένεται να δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα της συνόδου της μεγάλης «οικογένειας», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Τίλις, μέλος μιας δικομματικής αντιπροσωπείας που θα παρευρεθεί στο Βίλνιους. Μια «οικογένεια» με δεκάδες μέλη «που τσακώνονται και συγκρούονται αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένουν ενωμένα». Για την παγκόσμια ειρήνη, πάνω από όλα...

Και η Ελλάδα στο τουρκικό παζάρι

Την Ελλάδα εμπλέκει ο Μπάιντεν στο παζάρι με την Τουρκία προκειμένου να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξη στο CNN λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη είπε τα εξής: «Η Τουρκία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Οπότε, αυτό που προσπαθώ, για να είμαι ειλικρινής, είναι να συγκροτήσω μια μικρή σύμπραξη σε αυτή την περίπτωση, ώστε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί». Σε ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε χθες η τουρκική προεδρία, σημειώνεται ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για παράδοση μαχητικών F-16 με την ένταξη της Σουηδίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΝΑΤΟϊκή περιοδεία Μπάιντεν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας