Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Mosa'ab Elshamy

«Στο κενό» η ξενοφοβική ονείρωξη των Τόρις

Επιτέλους μια καλή είδηση! Βαρύτατο πλήγμα για την ξενόφοβη κυβέρνηση (και) του Ρίσι Σούνακ, αλλά πανηγυρική δικαίωση για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί η χθεσινή απόφαση βρετανικού εφετείου πως είναι παράνομο το ακραία αντιπροσφυγικό σχέδιο-ναυαρχίδα των Τόρις (που προωθήθηκε αρχικά επί κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον) για εξορία στη μακρινή Ρουάντα των αιτούντων άσυλο που φτάνουν παράτυπα στις ακτές της Βρετανίας.

Η ετυμηγορία ανέτρεψε πρωτόδικη απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου, καθώς το τριμελές εφετείο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η Ρουάντα δεν είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» εξαιτίας του ελλειμματικού συστήματος ασύλου της. Το γεγονός δηλαδή ότι οι αιτήσεις ασύλου των εξόριστων δεν θα εξετάζονται στη Βρετανία αλλά στη Ρουάντα εγείρει αληθινό κίνδυνο -κατά το δικαστήριο- να απελαθούν στη συνέχεια οι άνθρωποι αυτοί στις χώρες καταγωγής τους όπου αντιμετωπίζουν διώξεις ή άλλη απάνθρωπη μεταχείριση, όταν στην πραγματικότητα θα δικαιούνταν διεθνή προστασία, κοινώς να πάρουν άσυλο.

Την έφεση είχαν καταθέσει η οργάνωση Asylum Aid μαζί με δέκα άτομα από Συρία, Ιράκ, Ιράν, Σουδάν, Βιετνάμ και Αλβανία, έχοντας την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δικηγόρων και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οπως κατέθεσε στο εφετείο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, η Ρουάντα έχει ιστορικό παραβιάσεων δικαιωμάτων των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων και της αυθαίρετης κράτησης. Εξ ου και υπογράμμισε πως το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξόριστων στην ανατολικο-αφρικανική χώρα, παρά τη συμφωνία που έχουν συνυπογράψει (και το ποσό των 140 εκατομμυρίων λιρών που έχει πληρώσει το Λονδίνο). Το δικαστήριο έκρινε λοιπόν ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα θα ήταν παράνομη, αφού θα καταπατούσε το Αρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (από την οποία μέλη της ακροδεξιάς πτέρυγας των Τόρις ζητούν να αποσυρθεί η Βρετανία).

«Ενώ σέβομαι το δικαστήριο, διαφωνώ ριζικά με τα συμπεράσματά του», δήλωσε με ενόχληση ο Βρετανός πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολύ απλή: η χώρα και η κυβέρνησή σας είναι αυτή που πρέπει να αποφασίζει ποιος έρχεται εδώ, όχι οι εγκληματικές συμμορίες. Και θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να συμβεί αυτό», συμπλήρωσε εμφατικά. «Η ετυμηγορία είναι απογοητευτική για την πλειονότητα του βρετανικού λαού, που έχει επανειλημμένα ψηφίσει υπέρ της ελεγχόμενης μετανάστευσης» τόνισε εκνευρισμένη η σκληροπυρηνική υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν. «Το σύστημα είναι στημένο ενάντια στον βρετανικό λαό», συμπλήρωσε, αφήνοντας ξανά δηλητηριώδεις αιχμές με βάση το ύπουλο σόφισμα (πάνω στο οποίο πατάει π.χ. και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για να δικαιολογήσει την αντιδημοκρατική δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ) ότι τα… μη εκλεγμένα δικαστήρια παρεμβαίνουν υπερβολικά στο έργο εκλεγμένων κυβερνήσεων.

Το έκανε χειρότερο!

Εξ ου και η βρετανική κυβέρνηση δεν προωθεί απλά το νομοσχέδιο-έκτρωμα κατά της «παράνομης μετανάστευσης» που, μεταξύ άλλων, στερεί το δικαίωμα να ζητούν άσυλο στο έδαφος της Βρετανίας όσοι φτάνουν εκεί παράτυπα (αν και μπορεί να αμβλυνθεί πρόσκαιρα με τροπολογίες, καθώς συζητείται στη μη εκλεγμένη και σαφώς περισσότερο φιλάνθρωπη Βουλή των Λόρδων προτού επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία έχει τον τελικό λόγο). Υποκύπτοντας στις έντονες πιέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας των Τόρις, ο Σούνακ δέχτηκε να κάνει το νομοσχέδιο ακόμα πιο δρακόντειο, προσθέτοντας τη δυνατότητα να παρακάμπτει η κυβέρνηση αποφάσεις ευρωπαϊκών αλλά και βρετανικών δικαστηρίων που εμποδίζουν τις απελάσεις... Αφορμή στάθηκε το μπλόκο μέσω ασφαλιστικών μέτρων που έβαλε πέρσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην πρώτη βρετανική απόπειρα απέλασης αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό πάντα με τη χθεσινή δικαστική απόφαση, έδωσαν νέο πάτημα στους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ (που προηγούνται σταθερά των Τόρις στις δημοσκοπήσεις) να χαρακτηρίσουν «εντελώς αποτυχημένη» την πολιτική της κυβέρνησης Σούνακ και «ανεφάρμοστο, ανήθικο και εκβιαστικό» το σχέδιο εξορίας τους στη Ρουάντα. Στις αρχές της εβδομάδας αποκαλούσαν «κακό ανέκδοτο» (αν και μόνο ανέκδοτο δεν είναι) την κοστολόγηση ανά εξόριστο που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών. Βάζοντας και επίσημα, λοιπόν, οικονομική τιμή σε ανθρώπινα όντα (όπως αντίστοιχα έκανε τελευταία και η Ε.Ε., ορίζοντας σε 20.000 ευρώ το κεφάλι το ποσό που πρέπει να πληρώνουν οι μισαλλόδοξες χώρες που δεν θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες στην επικράτειά τους), το βρετανικό ΥΠΕΣ υπολογίζει ότι η απέλαση στη Ρουάντα θα στοιχίζει 169.000 λίρες κατ’ άτομο, συγκριτικά με 106.000 λίρες που θα κόστιζε η εξέταση της αίτησης ασύλου του ίδιου ανθρώπου στη Βρετανία.

Κυνισμός

Αναγνωρίζει δε ωμά ότι «δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί» αν το νομοσχέδιο για την «παράνομη μετανάστευση» θα πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο του «να σταματήσει τις βάρκες» που διαπλέουν τη Μάγχη. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ο «αποτρεπτικός παράγοντας» στον οποίο αποσκοπεί είναι «εξαιρετικά αβέβαιος», αφού λόγω «πρακτικών περιπλοκών», συμπεριλαμβανομένων της ανεπαρκούς χωρητικότητας κράτησης και της έλλειψης διμερών συμφωνιών απέλασης, υπάρχει «κίνδυνος το νομοσχέδιο να μην υλοποιηθεί πλήρως». Θα μπορούσε, τέλος, να προκαλέσει «ακούσιες αλλαγές στη συμπεριφορά» των επίδοξων αιτούντων άσυλο, που ίσως μεταπηδήσουν ξανά από τις βάρκες διακινητών σε φορτηγά ή και σε απάτες με πλαστή βίζα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη βρετανική επικράτεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Στο κενό» η ξενοφοβική ονείρωξη των Τόρις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας