Σημαντική αύξηση της μετανάστευσης στη Βρετανία καταγράφουν οι αρχές της χώρας για το 2022, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μετακόμισαν στη χώρα έφτασε σε υψηλό ρεκόρ άνω των 600.000.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, η καθαρή μετανάστευση –η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ατόμων που έφτασαν και εκείνων που έφευγαν– ήταν 606.000 για το 2022. Συνολικά 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, ενώ 557.000 έφυγαν. Το 2021 η καθαρή μετανάστευση ήταν κάτι λιγότερο από 500.000 άνθρωποι.
Η στατιστική υπηρεσία επισημαίνει ότι αυτό ο αριθμός ρεκόρ οφείλεται σε «μια σειρά πρωτοφανών παγκόσμιων γεγονότων κατά τη διάρκεια του 2022 και στην άρση των περιορισμών μετά την πανδημία Covid-19». Και από ό,τι φαίνεται η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης των Συντηρητικών δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται στη Βρετανία περιλαμβάνει άτομα που θέλουν να δουλέψουν, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σχεδόν 200.000 ανθρώπους που έχουν φτάσει στη χώρα στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων για άτομα που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταστολή της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τους λόγους που η Βρετανία έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν μέρει, το κίνημα υπέρ του Brexit είχε υποκινηθεί από την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από όλη την Ευρώπη. Οι υποστηρικτές της εξόδου υποστήριζαν ότι η φυγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση, εγκατάσταση και εργασία στους πολίτες όλων των χωρών-μελών της, θα επέτρεπε στη Βρετανία να ελέγχει τα σύνορά της. Πολλοί Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit με την ελπίδα ότι θα μειωθεί η μετανάστευση, αλλά τελικά διαψεύστηκαν.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων που μετακόμισαν στη Βρετανία από χώρες της Ε.Ε. μειώθηκε σε 151.000 το 2022, ενώ ο αριθμός πολιτών από άλλες χώρες, εκτός της Ένωσης, ήταν 925.000.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας