«Η Βραζιλία επέστρεψε». Αυτό είναι το μότο του Λούλα από τη στιγμή που ανέλαβε και πάλι πρόεδρος και το επανέλαβε στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, κατά το πρώτο ταξίδι του στην Ευρώπη μετά την εκλογή του, κάνοντας αισθητή αυτή την επιστροφή τόσο σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων όσο και διεθνούς πολιτικής.
Η απόφαση του Λούλα να επανέλθει σε μια ανεξάρτητη, πολυπολική εξωτερική πολιτική εκφράζεται και στο ουκρανικό ζήτημα, με την πρότασή του για τη σύσταση μιας ομάδας αδέσμευτων χωρών που θα διαδραματίσουν διαμεσολαβητικό ρόλο. Μια πρωτοβουλία που έχει δυσαρεστήσει την Ουάσινγκτον, η οποία αφενός κατηγορήθηκε από τον Λούλα ότι συμβάλλει στη διαιώνιση του πολέμου με την αποστολή οπλισμού στο Κίεβο, αφετέρου βλέπει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις καλές σχέσεις του με την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες φάνηκαν τόσο με το πρόσφατο ταξίδι του Βραζιλιάνου προέδρου στο Πεκίνο όσο και με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εσωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Μπραζίλια.
Τις προηγούμενες έξι ημέρες, τέσσερις στην Πορτογαλία και δύο στην Ισπανία, ήταν η πρώτη φορά που ο Λούλα είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει σε ευρωπαϊκό έδαφος τη θέση του σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να μιλήσει τόσο με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, όσο και με τον Ισπανό Πέδρο Σάντσεθ για την αναγκαιότητα μιας «G20 για την ειρήνη».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι καταδικάζουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Ουκρανίας από την εισβολή της Ρωσίας, όμως δεν έχει νόημα να λέμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», είπε μεταξύ άλλων ο Λούλα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη. «Σε αυτό τον πόλεμο υπάρχει ένας εισβολέας κι ένα θύμα και ο εισβολέας είναι ο Πούτιν. (...) Αν θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, θα πρέπει να ακούσουμε τη φωνή της Ουκρανίας και του προέδρου της», απάντησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, διαχωρίζοντας τη θέση του σε μια κατά τα άλλα εγκάρδια συνάντηση.
Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και στην Πορτογαλία, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, που, όπως και η Ισπανία, έχει αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Αλλά, αν και τα ΜΜΕ των δύο χωρών που επισκέφθηκε ο Λούλα έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του πολέμου, στην πρώτη ευρωπαϊκή επίσκεψη του Βραζιλιάνου προέδρου έγιναν σημαντικά βήματα.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με τις κυβερνήσεις των δύο ιβηρικών χωρών στους τομείς της τεχνολογίας, της ενεργειακής μετάβασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Εθεσε, επίσης, εκ νέου το αίτημα για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη MERCOSUR, την κοινή αγορά χωρών της Νότιας Αμερικής. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ολοκληρωθεί το 2019, αλλά η επικύρωσή της δεν έγινε ποτέ, εν πολλοίς λόγω των ανησυχιών των Ευρωπαίων για την αντιπεριβαλλοντική πολιτική του ακροδεξιού προκατόχου του Λούλα, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος για την αναβίωση της συμφωνίας προσβλέπει στη συνδρομή της Πορτογαλίας και κυρίως της Ισπανίας, η οποία το καλοκαίρι αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οπως δήλωσε μάλιστα χθες ο Σάντσεθ, «δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για να μην καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας