Χαρές και πανηγύρια στους Χριστιανοδημοκράτες, κατήφεια και προβληματισμός στους Σοσιαλδημοκράτες. Οι επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής στο Βερολίνο προκάλεσαν ισχυρό πολιτικό σεισμό, οι δονήσεις του οποίου έγιναν αισθητές σε ολόκληρη τη Γερμανία. Οχι μόνο επειδή ό,τι συμβαίνει στην πρωτεύουσα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και γιατί το κυβερνών στον δήμο και το κρατίδιο του Βερολίνου SPD σημείωσε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 22 ετών.
Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU με επικεφαλής τον Kάι Βέγκνερ πέτυχαν μια καθαρή νίκη και το καλύτερο αποτέλεσμα στην κάλπη μετά το 2001. Το χειρότερο όλων, η ραγδαία φθορά του SPD μέσα σε κάτι λιγότερο από ενάμιση χρόνο, η οποία ερμηνεύεται ως δυσαρέσκεια όχι μόνο σε σχέση με τα τοπικά ζητήματα, αλλά και με τη γενικότερη πολιτική του τριτοκομματικού συνασπισμού και του καγκελάριου Ολαφ Σολτς.
Οι εκλογές της Κυριακής ήταν επαναληπτικές. Είχε αποφασιστεί η διεξαγωγή τους από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ύστερα από μια σειρά σοβαρών παρατυπιών που είχαν σημειωθεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2021, όταν η πόλη αποφάσισε να πραγματοποιήσει ταυτόχρονα με τις ομοσπονδιακές και τις δημοτικές εκλογές, καθώς κι ένα δημοψήφισμα για την απαλλοτρίωση κτιριακών συγκροτημάτων. Τότε το SPD είχε έρθει πρώτο στο Βερολίνο, όπως και σε ολόκληρη τη Γερμανία, και η επικεφαλής του, Φραντσίσκα Γκίφαϊ, έγινε κυβερνήτης δήμαρχος συνεργαζόμενη με τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).
Ολική ανατροπή
Το σκηνικό την Κυριακή όμως ήταν εντελώς διαφορετικό. Το SPD ήρθε δεύτερο με 18,4%, 10 μονάδες κάτω από το CDU το οποίο εστίασε την καμπάνια του σε επιθέσεις για το μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και την κακοδιαχείριση. Πολύ καλύτερα τα πήγαν οι συγκυβερνώντες Πράσινοι, οι οποίοι ουσιαστικά διατήρησαν τις δυνάμεις τους (έχασαν μόλις μισή μονάδα) και βρέθηκαν κι αυτοί στη δεύτερη θέση σε απόλυτη ισοπαλία με τους Σοσιαλδημοκράτες. Η Die Linke έχασε 1,9 μονάδες, διατηρώντας ένα καλό ποσοστό (12,5%), πολύ ανώτερο από αυτό που έχει σε εθνικό επίπεδο.
Ο νικητής Κάι Βέγκνερ κάνει λόγο για «ξεκάθαρη λαϊκή εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης» και ξεκινά διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα. Η δήμαρχος Γκίφαϊ δήλωνε αρχικά ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι παρ’ όλο που θα συνομιλούσε με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, η καλύτερη λύση θα ήταν να παραμείνει ως έχει η παρούσα διοίκηση, οι συνιστώσες της οποίας αθροιστικά σχηματίζουν πλειοψηφία παρά την ήττα του SPD. Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη όμως, ανάμεσά τους και η συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Εσκεν, κράτησαν αποστάσεις από την Γκίφαϊ. Χθες βράδυ μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας της εφημερίδας Tagesspiegel που εδρεύει στο Βερολίνο, η Γκίφαϊ ήταν ανοιχτή στον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού» με τους νικητές Χριστιανοδημοκράτες.
Κι ενώ φαίνεται πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, πολλοί εντός κι εκτός γερμανικών συνόρων βλέπουν την ευρύτερη εικόνα. «Τα τελευταία αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις τάσεις που παρατηρούνται σε εθνικό επίπεδο εδώ και πολλούς μήνες», σημείωνε η γαλλική Le Monde, «με μεγάλη φθορά του SPD (...) μέσα σε ένα κλίμα πληθωρισμού, τη συζήτηση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και τον φόβο σε ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που προκαλείται από τον αυξημένο αριθμό προσφύγων στη χώρα, κυρίως Ουκρανών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας