Πέντε άτομα υπέδειξαν ως τους υπεύθυνους για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, οι επιζώντες του προχθεσινού ναυαγίου, αναφέροντας στις μαρτυρίες τους στις Ιταλικές αρχές, ότι οπλισμένοι με μαχαίρια οι ύποπτοι υποχρέωσαν τον κόσμο να μείνει κλεισμένος στο αμπάρι, ενώ το πλοιάριο βυθιζόταν.
Και οι πέντε - από την Λιβύη και την Αλγερία- συνελήφθησαν ενώ αποβιβάζονταν στο Παλέρμο, μαζί με 362 επιζώντες, από το Ιρλανδικό πολεμικό πλοίο που τους διέσωσε.
Ακόμα έξι ναυαγοί μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ τα ίδια πλοία μετέφεραν στη Σικελία και 26 σορούς.
Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι πολλαπλές ανθρωποκτονίες και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με έδρα την Λιβύη. «Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων» αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, «αυτοί οι εγκληματίες φαίνεται ότι είχαν αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους. Ο ένας, με την βοήθεια άλλων δυο, είχε την διακυβέρνηση του αλιευτικού, ενώ οι υπόλοιποι δυο έπρεπε να ελέγχουν τους μετανάστες και να τους εμποδίζουν να μετακινούνται, ακόμα και με τη χρήση βίας. Οι πέντε είναι ύποπτοι για τους επιβεβαιωμένους θανάτους 26 ανθρώπων και τους πιθανούς θανάτους περίπου άλλων 200, οι οποίοι σύμφωνα με τους μάρτυρες ήταν κλεισμένοι στο αμπάρι».
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), οι επιζώντες είπαν ότι έως 250 άτομα υποχρεώθηκαν να μείνουν κλεισμένοι στο αμπάρι, που είναι «το πιο επικίνδυνο μέρος στο πλοίο, από όπου όσοι δεν κατάφεραν να βγουν γρήγορα είναι βέβαιο ότι πνίγηκαν».
Οταν άρχισε το αλιευτικό να μπάζει νερά, πλημμυρίζοντας το αμπάρι και ο κόσμος προσπάθησε να βγει, αναφέρει ο IOM, οι δουλέμποροι «οπλισμένοι με μαχαίρια έκλεισαν την έξοδο διαφυγής τους».
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα, οι δουλέμποροι στο σκάφος «επικοινώνησαν με τους δικούς τους στη Λιβύη και τους ζήτησαν την άδεια να επιστρέψουν, αλλά αυτοί τους είπαν όχι, να συνεχίσουν για την Ιταλία».
Μερικοί από τους μετανάστες είχαν σωσίβια και έπεσαν στη θάλασσα, άλλοι αγωνίζονταν να κρατηθούν στην επιφάνεια μέχρι να φθάσει βοήθεια.
Το «εισιτήριο» γι αυτό το ταξίδι κόστισε από 1.200 έως 1.800 δολάρια για τον κάθε επιβάτη, με την ακριβότερη τιμή να εξασφαλίζει μια θέση στο κατάστρωμα όπου η σωτηρία είναι πιο εύκολη. Τα σωσίβια κόστιζαν επιπλέον: από 25 έως 50 δολάρια το ένα, είπε η αστυνομία.
Μεταξύ των επιβατών ήταν πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, την Συρία, την Ερυθραία και περίπου 150 από το Μπαγκλαντές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας