Σύροι πρόσφυγες πολέμου είναι οι περισσότεροι από τους ναυαγούς του 20μετρου δουλεμπορικού, που αναποδογύρισε και βούλιαξε σαν μολύβι στον πάτο της Μεσογείου, καθώς το ανθρώπινο «φορτίο» του βρισκόταν μια ανάσα μόνο πριν από τη σωτηρία.
«Ηταν φρικαλέο το θέαμα, άνθρωποι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να κρατηθούν σε σωσίβια, λέμβους, σε οτιδήποτε μπορούσαν, δίνοντας μάχη για τη ζωή τους ανάμεσα σε άλλους που πνίγονταν και όσους είχαν ήδη πεθάνει», περιγράφει συγκλονισμένος ο Χουάν Ματίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το σκάφος τους ήταν από τα πρώτα που κατέπλευσαν στο σημείο της νέας πολύνεκρης τραγωδίας ανοιχτά της Λιβύης την Τετάρτη.
Περίπου 600 ψυχές, σύμφωνα με επιζώντες, ήταν στοιβαγμένες στο κατάστρωμα και μέσα στο κύτος του πλοιαρίου διακινητών, που ανατράπηκε όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν με αδημονία στη μια πλευρά, βλέποντας ένα ιρλανδικό πολεμικό πλοίο να πλησιάζει για να τους σώσει.
Μια τριμελής οικογένεια Παλαιστινίων, 24 γυναίκες και 13 ανήλικα συγκαταλέγονται στους 373 διασωθέντες, που μεταφέρθηκαν χθες μαζί με 25 πτώματα στο Παλέρμο της Σικελίας.
Ηρωα χαρακτηρίζει ο ιταλικός Τύπος τον Παλαιστίνιο πατέρα που ήξερε κολύμπι κι έσωσε τη ζωή και της γυναίκας του, δίνοντάς της το σωσίβιό του, και της κορούλας τους, λίγο μεγαλύτερης από ενός έτους, την οποία άρπαξε με μακροβούτι, καθώς εκείνη βυθιζόταν στο νερό. Πέντε μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού, Λίβυοι και Αλγερινοί, ανακρίνονται ως ύποπτοι για διακίνηση των προσφύγων.
Παρά τις εκτεταμένες έρευνες πλοίων κι ελικοπτέρων, δεν εντοπίστηκαν άλλοι επιζώντες. Αν βρίσκονταν πράγματι 600 άνθρωποι μέσα στο πλοιάριο, ο αριθμός όσων χάθηκαν για πάντα αγγίζει ενδεχομένως τους 200...
Την καλοκαιρία, και βέβαια τη χρόνια ανυπαρξία νόμιμων διόδων της προσφυγικής ροής εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι συμμορίες των διακινητών, βγάζοντας το ένα σαπιοκάραβο μετά το άλλο στη θάλασσα. Μόνο χθες περισυνελέγησαν σχεδόν 1.200 άνθρωποι σε αλλεπάλληλες επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο.
«Εχουμε μια προσφυγική κρίση στην πόρτα της Ευρώπης. [...] Δεν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες. [...] Η κρίση δεν έχει να κάνει με τους αριθμούς των προσφύγων αλλά με την ανικανότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί σ' αυτήν με συντονισμένο τρόπο [...] αντί η μία χώρα να δείχνει με το δάχτυλο την άλλη», δήλωνε χθες ο Ουίλιαμ Σπλίντερ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Αριθμός-σοκ
Σύμφωνα με τη δική της καταμέτρηση, περίπου 224.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο τους πρώτους εφτά μήνες του 2015, όταν ολόκληρη την περσινή χρονιά είχε καταγραφεί αριθμός-ρεκόρ 219.000 προσφύγων.
Με βάση στοιχεία της UNHCR, στην Ελλάδα έχουν φτάσει 124.000 πρόσφυγες και στην Ιταλία 98.000, με τους Σύρους να αντιπροσωπεύουν συνολικά το 34%.
Κι ενώ καθίσταται πασιφανές πως κανένα κράτος δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του την ευθύνη της υποδοχής και φροντίδας τόσο μεγάλων και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να αρνούνται να φιλοξενήσουν κάποιους από τους μόλις 40.000 αιτούντες άσυλο από τη χώρα μας και τη γείτονα, όπως ζητάει η Κομισιόν.
Ηδη ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ -παρά τη νέα πολιτική θύελλα που προμηνύεται στους κόλπους της Ε.Ε.- δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επανακατεθέσει το φθινόπωρο το σχέδιό του περί επιβολής ποσοστώσεων για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας