Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο ηγέτης του κόμματος των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον | Jonas Ekströmer/TT News Agency via AP

Συντηρητική κυβέρνηση με τη στήριξη της ακροδεξιάς στη Σουηδία

Τρία κεντροδεξιά κόμματα της Σουηδίας, οι Φιλελευθεροι,  οι Χριστιανοδημοκράτες και το Κόμμα Μετριοπαθών ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που δεν θα περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες αλλά θα εξαρτάται από την υποστήριξή τους στο κοινοβούλιο.

Η συμφωνία έρχεται έπειτα από ένα μήνα συνομιλιών μετά τις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου που έδωσαν στους Σουηδούς Δημοκράτες, ένα κόμμα με ακροδεξιές εξτρεμιστικές ρίζες, μια άνευ προηγουμένου θέση επιρροής στη σουηδική πολιτική.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του κόμματος των Μετριοπαθών, ο Ουλφ Κρίστερσον, είπε ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες θα είναι εκτός συνασπισμού, αλλά θα βοηθούν στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Το κόμμα, που ιδρύθηκε από νεοναζί και άλλους ακροδεξιούς, κέρδισε έρεισμα στην κοινωνία υπό τον Τζίμι Άκεσον, ο οποίος από τότε που ανέλαβε το κόμμα το 2005 το ανέβασε από περιθωριακό κόμμα στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας, με ποσοστό 20,5% και 73 από τις 349 έδρες της Βουλής στις τελευταίες εκλογές.

Ο Άκεσον είπε ότι θα προτιμούσε υπουργικές θέσεις για το κόμμα του, αλλά υποστήριξε τη συμφωνία που θα έδινε επιρροή στο κόμμα του στην κυβερνητική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης και της ποινικής δικαιοσύνης.

«Για εμάς, ήταν απολύτως αποφασιστικό ότι μια αλλαγή στην εξουσία πρέπει να είναι μια αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική», είπε ο Άκεσον, προσθέτοντας ότι οι κανόνες της Σουηδίας για το άσυλο δεν πρέπει να είναι πιο γενναιόδωροι από ό,τι απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η αύξηση της βίας σε γειτονιές όπου μένουν κυρίως μετανάστες οδήγησε σε εκτεταμένες εκκλήσεις για ακόμη αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση και αυστηρότερες ποινές και απελάσεις για αλλοδαπούς πολίτες που διαπράττουν εγκλήματα στη Σουηδία, πολιτικές που υποστήριζαν από καιρό οι Σουηδοί Δημοκράτες αλλά τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν και τα δύο κόμματα από την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.

Μεταναστευτικό και ποινικός κώδικας στις προτεραιότητες

Ως πρώτα βασικά προβλήματα της χώρας τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ο νέος πρωθυπουργός ανέφερε την εγκληματικότητα, τη μετανάστευση, την ενεργειακή πολιτική, τις αναταραχές στην εκπαίδευση και την πορεία της οικονομίας. «Είναι οι πιο επικίνδυνοι καιροί για τη Σουηδία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε. 

Ο Κρίστενσον είπε ότι ο συνασπισμός του και οι Σουηδοί Δημοκράτες συμφώνησαν να αυξήσουν τις ποινές φυλάκισης για μέλη συμμοριών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κάτω των 18 ετών, και να εισαγάγουν ειδικές ζώνες επισκέψεων για την αστυνομία για την πάταξη του εγκλήματος.

«Θα προβούμε επίσης σε μια ενδελεχή αναθεώρηση ολόκληρου του ποινικού κώδικα, με αυστηρότερες ποινές για βίαια και σεξουαλικά εγκλήματα», δήλωσε ο Κρίστενσον στο Facebook.

Ο Κρίστερσον επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ο οποίος αναμενόταν να του αναθέσει τον επίσημο σχηματισμό κυβέρνησης. Τη Δευτέρα αναμένεται η ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη της ακροδεξιάς για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι χρειάζεται 175 "ναι" και τα τρία κόμματα μαζί έχουν μόνο 103 ψήφους. Το Κόμμα των Μετριοπαθών ήταν τρίτο στις εκλογές με 19,1% και 68 έδρες.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα  Άντερσον των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζει να ηγείται της υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Με λόγο στη χάραξη της ατζέντας οι ακροδεξιοί

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του ηγέτη των Σουηδών Δημοκρατών, Τζίμι Ακεσον, μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε:

  • διπλασιασμός της ποινής για τα σοβαρά εγκλήματα και κατάργηση προνομίων
  • επέκταση της παρακολούθησης μέσω καμερών
  • επέκταση των δραστηριοτήτων των σωφρονιστικών υπηρεσιών με ενοικίαση φυλακών και σε τρίτες χώρες
  • υπό διερεύνηση είναι η απαγόρευση της επαιτείας σε ολόκληρη τη χώρα
  • πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική, με χρονικούς περιορισμούς στην άδεια παραμονής που σχετίζεται με τη χορήγηση ασύλου, πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση ιθαγένειας (όπως η ύπαρξη εισοδήματος), "κίνητρα" για εθελοντική επιστροφή μεταναστών (ειδικά όσων "δεν έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν" στην κοινωνία)

Όπως είπε ο Άκεσον η νέα κυβέρνηση θέλει να ερευνήσει την αυστηροποίηση των απελάσεων με κριτήρια την εγκληματικότητα μεταξύ μεταναστών και αιτούντων άσυλο και «την κακή συμπεριφορά», όπως η κακοποίηση, η πορνεία ή η σχέση με εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, είπε, θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό των προσφύγων που δέχεται η χώρα από 6.400 πέρυσι στους 900 ετησίως. 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συντηρητική κυβέρνηση με τη στήριξη της ακροδεξιάς στη Σουηδία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας