Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Δημοψηφίσματα: Αναμενόμενος ρωσικός... θρίαμβος και μπαράζ αντιδράσεων

Με ποσοστά από άλλες εποχές και οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που πραγματοποίησαν δημοψηφίσματα αποφάσισαν την ένωσή τους με τη Ρωσία, σε ένα αποτέλεσμα αναμενόμενο, αλλά και μια διαδικασία για την οποία έχουν γραφτεί πολλά, ενώ το Κίεβο και η Δύση είχαν προαποφασίσει πως θα απορρίψουν τις όποιες εξελίξεις.

Η τετραήμερη διαδικασία σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, περιοχές με ιδιαίτερη ιστορία που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και τις οποίες έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της Μόσχας εδώ πολύ καιρό, ολοκληρώθηκε με την κάλπη να βγάζει τα εξής ποσοστά υπέρ της ένωσης με τη ρωσική ομοσπονδία:

  • Ντονέτσκ 98,69%
  • Λουγκάνσκ 97,93%
  • Χερσώνα 96,75%
  • Ζαπορίζια 97,81%

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακηρύξει τις περιοχές αυτές ρωσικό έδαφος και να αποκαλέσει την όποια ουκρανική προσπάθεια να τις ανακαταλάβει ως επίθεση προς τη χώρα του. Παράλληλα, η Μόσχα θα έχει μια επίφαση νομιμότητας για τις μελλοντικές της ενέργειες, αλλά, κυρίως, μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιον οπλισμό κρίνει αναγκαίο.

Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Ρωσία έστειλαν μήνυμα σε όλους τους τόνους πως η Μόσχα θα προστατεύσει πάση θυσία τις περιοχές αυτές και τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων.

Οργή στο Κίεβο

Τη διαδικασία έχουν απορρίψει εδώ και καιρό τόσο η Ουκρανία όσο και οι δυτικοί σύμμαχοί της, προειδοποιώντας τη Ρωσία για παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Σε αυτό το πνεύμα ήρθε και η πρώτη σημερινή τοποθέτηση από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος επανέλαβε ότι οι ψηφοφορίες αυτές «δεν θα αλλάξουν τίποτα». 

«Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας, στη διπλωματία μας και στις ενέργειές μας στο στρατιωτικό πεδίο», δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, «με τις αποφάσεις της, η Ρωσία δείχνει πως δεν επιδιώκει την ειρήνη» ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλούς μήνες.

Η αντίδραση από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε την περαιτέρω υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη σκιά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στις τέσσερις επίμαχες περιοχές.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Στόλτενμπεργκ για την καταδίκη του στα δημοψηφίσματα τα οποία το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αποκαλούν παράνομα και ψευδή.

Συζητήσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και την περαιτέρω υποστήριξη των κρατών μελών της Συμμαχίας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», έγραψε ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε «τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία δεν έχουν καμία νομιμότητα και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εδάφη αυτά είναι Ουκρανία».

Η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον ήρθε δια στόματος Άντονι Μπλίνκεν, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την προσάρτηση εδαφών στη Ρωσία.

«Εμείς οι ίδιοι και πολλές άλλες χώρες ήμασταν σαφείς. Δεν θα αναγνωρίσουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ, την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία», τόνισε.

Κυρώσεις ζητά το Παρίσι

Από ευρωπαϊκής πλευράς η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το Παρίσι θα είναι στο πλευρό του Κιέβου «μέχρι η Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της».

Η Γαλλίδα υπουργός προειδοποίησε, τη Μόσχα με κυρώσεις, αν προσαρτήσει επίσημα τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της τις επόμενες ημέρες.

Τα μέτρα αυτά «θα είναι βεβαίως ατομικά, για να στοχεύσουν τους αξιωματούχους αυτών των παράνομων επιχειρήσεων» και «θα πλήττουν χωρίς αμφιβολία άλλους τομείς που δεν ήταν ακόμη υπό καθεστώς κυρώσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δημοψηφίσματα: Αναμενόμενος ρωσικός... θρίαμβος και μπαράζ αντιδράσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας