Εντονες αντιρρήσεις και δυσαρέσκεια κατά του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν εκφράζουν οι χώρες του Νότου. Το σχέδιο προτείνει τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώς την άνοιξη, μέτρο που σε πρώτη φάση είναι εθελοντικό, αλλά θα γίνει υποχρεωτικό αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.
Με «μπροστάρισσα» την Ισπανία, η μία μετά την άλλη οι πρωτεύουσες του Νότου, αλλά και κάποιες από την Κεντρική Ευρώπη δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν το σχέδιο της Κομισιόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (26/7) στις Βρυξέλλες. Διάχυτη είναι η εντύπωση που καταγράφεται από τον ευρωπαϊκό Τύπο ότι για ακόμα μία φορά η πρόεδρος της Κομισιόν εισηγήθηκε κάτι που εξυπηρετεί τη χώρα της, τη Γερμανία.
«Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο ίδιος ανέφερε ότι μια τέτοια μείωση δεν πρόκειται να συμβάλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Χθες, η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα τόνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. Αντ’ αυτού, η Μαδρίτη θα προτείνει στους πολίτες να προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, δήλωσε η ίδια. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει και την κατανάλωση αερίου των βιομηχανιών και πως η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι κατ’ ανάγκη ούτε «δίκαιη» ούτε «αποτελεσματική».
Στον… χορό των αντιρρήσεων μπήκε και η Λισαβόνα, που δεν υποστηρίζει τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου που προτείνουν οι Βρυξέλλες. «Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο δυσανάλογο αυτό μέτρο», δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύτηκε χθες.
Σύμφωνα με τον Πορτογάλο υπουργό, η πρόταση της Κομισιόν «δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες» με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία.
Απαντώντας στην κριτική με διαρροές, η Κομισιόν εξηγεί ότι οφείλει να στηρίξει την πιο δυνατή οικονομία της ευρωζώνης, δηλαδή τη γερμανική. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει σχεδόν 5% στην οικονομική παραγωγή εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη χώρα. Μένει να φανεί αν αυτή η εξήγηση θα πείσει τις υπόλοιπες χώρες.
Οι αντιδράσεις αυτές είχαν τον αντίκτυπό τους στην αγορά αερίου. Ετσι, ενώ χθες η τιμή του ευρωπαϊκού αερίου TTF έπεσε μέχρι και τα 145 ευρώ η μεγαβατώρα με την επαναλειτουργία του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1 που τροφοδοτεί πρωτίστως τη Γερμανία, στη συνέχεια όταν συσσωρεύτηκαν οι αντιδράσεις στο σχέδιο της Κομισιόν ανέβηκε ξανά πάνω από τα 156 ευρώ/MWh.
ΕΒΙΚΕΝ κατά περικοπών
Εκτός από τη «διακρατική» αντίδραση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, αξιοσημείωτες είναι και οι «κλαδικές» αντιδράσεις αυτών που στο σχέδιο των Βρυξελλών φωτογραφίζονται ως κατεξοχήν υπόχρεοι σε περιορισμό της δραστηριότητάς τους και δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις (π.χ. τρόφιμα). Και πρώτες στη λίστα είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση-σχόλιο του εκπροσώπου των ελληνικών εγχωρίων ενεργοβόρων βιομηχανιών, του προέδρου της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνη Κοντολέοντος, για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 6,4 τεραβατώρες που αντιστοιχούν στη χώρα μας. Η πρόταση «θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία της χώρας μας», σημειώνει ο κ. Κοντολέων, θυμίζοντας την υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής έως και 40% από το φυσικό αέριο και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα λιγνιτωρυχεία μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση.
Και καταλήγει: «Σε όλη τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα θα επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία της βιομηχανίας, ενώ μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται δογματικά, εδώ και ένα έτος, να δεχθεί λύσεις που θα αντιμετωπίζουν την εκτόξευση στο κόστος του ρεύματος (χρέωση που να αντιστοιχεί στο μέσο κόστος παραγωγής αντί του οριακού). Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η πρόταση είναι άδικη για τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα θα έχει δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική μας οικονομία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας