Η εβδομάδα αναμένεται εξαιρετικά καυτή στη Βρετανία, με και χωρίς εισαγωγικά. Αιτία δεν είναι άλλωστε μόνο ο πρωτοφανής καύσωνας που την πλήττει. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης θα έχει γίνει το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στις τάξεις των κυβερνώντων Τόρις για την αντικατάσταση του παραιτηθέντος σκανδαλιάρη Μπόρις Τζόνσον.
Από τους πέντε υποψήφιους που έχουν απομείνει στην κούρσα διαδοχής για την κομματική ηγεσία και την πρωθυπουργία, θα αποκλείεται από ένας κάθε μέρα –με εσωκομματική ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα– μέχρι να απομείνουν οι δύο «μονομάχοι».
Πολλοί χαρακτηρίζουν πλέον την εξέλιξη της εσωκομματικής διαδικασίας «σαπουνόπερα», καθώς περιλαμβάνει πολλές ανατροπές, ίντριγκες και πάθη. Επιτελεία και υποστηρικτές των υποψηφίων έχουν επιδοθεί σε έναν ανηλεή πόλεμο λάσπης κατά των εσωκομματικών αντιπάλων. Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους επιδίδονται σε παροχολογία, εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού και ραγδαίας πτώσης του βιοτικού επιπέδου.
Και οι πέντε κόβουν πάντως το τιμόνι «τέρμα δεξιά» σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Από το Brexit και το μεταναστευτικό έως το αιφνιδίως κεντρικό θέμα αυτής της εκστρατείας, του αυτοπροσδιορισμού της έμφυλης ταυτότητας.
Τηρώντας σκληροπυρηνική στάση, επιχειρούν αγωνιωδώς να προσεταιριστούν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Θα είναι άλλωστε αυτά που θα κρίνουν τον νικητή. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.
Προσώρας, οι εναπομείναντες διεκδικητές του διπλού «τροπαίου» –κομματική ηγεσία και πρωθυπουργία– κονταροχτυπιούνται σε ντιμπέιτ. Το πρώτο έγινε μεταξύ των πέντε την Παρασκευή. Ενα δεύτερο χθες το βράδυ. Το τελευταίο –με τη συμμετοχή των εναπομεινάντων τριών– θα γίνει την Τρίτη.
Τα γραφεία στοιχημάτων έχουν πάρει «φωτιά», καθώς τα φαβορί διαρκώς εναλλάσσονται στην κορυφή με τα αουτσάιντερ. Προσώρας πρώτος σε ψήφους παραμένει ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, «εκλεκτός» της Κ.Ο., ο οποίος υπόσχεται σκληρή δημοσιονομική πολιτική και κατάργηση ή μεταρρύθμιση 2.400 νόμων και κανονισμών της Ε.Ε. «που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη».
Από τα δεξιά τού «βγαίνει», ωστόσο, η υφυπουργός Εμπορίου, έφεδρος του Βασιλικού Ναυτικού και πρώτη γυναίκα στα βρετανικά χρονικά που έχει διατελέσει υπουργός Αμυνας (επί πρωθυπουργίας Μέι): η Πένι Μόρντοντ, αγαπημένη της κομματικής βάσης και των στοιχηματζήδων.
Ομως η έως τώρα κακή εμφάνισή της στα ντιμπέιτ, οι συντονισμένες επιθέσεις των αντιπάλων της για την υποστήριξη που έχει δώσει στο παρελθόν στα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων και η άτσαλη μεταστροφή της ίδιας στο ευαίσθητο αυτό θέμα έχουν ανακόψει τη φόρα αυτού του αουτσάιντερ, προς όφελος ενός άλλου.
Από το ντιμπέιτ της Παρασκευής δημοφιλέστερη αναδείχθηκε η ελάχιστα γνωστή υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης, Κέμι Μπέιντενοκ. Την ανάσα της αισθάνεται ήδη στον «σβέρκο» της η επικινδύνως ακραία και γκαφατζού ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας.
Πέμπτος και καταϊδρωμένος στην κούρσα διαδοχής είναι ο επίσης άγνωστος Τομ Τούγκεντχατ: επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων και ο μοναδικός από την πεντάδα που δεν φέρει τη «ρετσινιά» της συμμετοχής σε υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μπόρις Τζόνσον.
Σημειολογικά, πρόκειται για την πλέον πολυσυλλεκτική μάχη εξουσίας στις τάξεις των Τόρις. Στην εναπομείνασα πεντάδα, δύο υποψήφιοι έχουν μειονοτικό υπόβαθρο (ο Σούνακ είναι γιος Ινδών μεταναστών και οι γονείς της Μπέιντενοκ είναι από τη Νιγηρία), ενώ οι γυναίκες είναι κατά μια περισσότερες από τους άντρες αντιπάλους τους (3 έναντι 2).
Οι πολιτικές θέσεις όλων των προαναφερθέντων υποψηφίων ωστόσο, καθώς και η κοινωνική τάξη τους –είναι όλοι μέλη των εύπορων στρωμάτων– περιορίζεται αυτή τη διαφορετικότητα στο θεαθήναι. Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία –το αργότερο έως τις αρχές του 2025– στελέχη των Εργατικών λένε ότι «δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν», όποιος ή όποια και εάν τελικά διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον. Στον αντίποδα, συνεργάτες του απερχόμενου πρωθυπουργού τονίζουν με νόημα ότι κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί ξεγραμμένο πολιτικά τον αποκαλούμενο και «ΜποΤζο»…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας