Την ώρα που τρία από τα παραιτηθέντα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου του Βρετανού πρωθυπουργού μπήκαν στην κούρσα των υποψήφιων διάδοχων του, ο ίδιος δέχτηκε ακόμα ένα χτύπημα, μετά τις αποκαλύψεις των Times για σκάνδαλο με σεξουαλικές προεκτάσεις από την περίοδο που ήταν δήμαρχος του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τον Guardian, ανώτερα στελέχη των Συντηρητικών κατηγορούν τον Μπόρις Τζόνσον ότι προσπάθησε να εκτροχιάσει την προσπάθεια του Ρίσι Σουνάκ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός αναφέροντας ότι το 42χρονο φαβορί για την αντικατάστασή του ήταν στο επίκεντρο της οργής του παραιτηθέντος ηγέτη.
Ειδικότερα, υποστηρίζουν πως τοποθέτησε ακατάλληλους βουλευτές σε μεσαίες και κατώτερες κυβερνητικές θέσεις, αν και ήξερε ότι οι μέρες του είναι μετρημένες, προκειμένου να προκαλέσει τα «μέγιστα προβλήματα στον διάδοχό του», ο οποίος αναπόφευκτα θα έπρεπε να απολύσει τους περισσότερους από αυτούς όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του.
«Αυτοί οι διορισμοί ήταν ό,τι πιο φρικτό έχω δει στην πολιτική» είπε ανώτερη πηγή. «Ήταν προφανώς μια κίνηση για να σαμποτάρει τις πρώτες εβδομάδες στην εξουσία του διαδόχου του». Άλλο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος πρόσθεσε ότι ο Τζόνσον ήταν τόσο εξοργισμένος με τον τρόπο με τον οποίο εκδιώχτηκε που είχε την πρόθεση να εκδικηθεί όσους που θεωρούσε υπεύθυνους.
Πρώην αντιπρόεδρος της «Επιτροπής 1922» του κόμματος δήλωσε στον Observer ότι οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ήταν άσκοπες, ενώ εξέχοντες βουλευτές προειδοποιούν ότι η θύελλα πολιτικών εξελίξεων κινδυνεύει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στο κυβερνών κόμμα από ό,τι η πτώση της Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Παράλληλα, σύμμαχοι του Τζόνσον ισχυρίστηκαν πως το κόμμα σύντομα θα μετάνιωνε που του γύρισε την πλάτη και εκτίμησαν ότι οι υποψήφιοι δεν θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τις «επιτυχίες» του. Συγκεκριμένα δε για τον Σουνάκ υποστηρίχθηκε πως εγείρονται ερωτήματα «πιστότητας», επειδή σχεδίαζε «για μήνες» την υποψηφιότητά του.
Οι εννέα (μέχρι στιγμής) δελφίνοι
Την εννεάδα των μέχρι τώρα ονομάτων συμπληρώνουν οι Ναντίμ Ζαχάουι Γκραντ Σαπς, Σουέλα Μπράβερμαν, Κέμι Μπάντενοχ, Τομ Τουγκεντάτ, Πένι Μόρντοντ, Τζέρεμι Χαντ και Σάτζιντ Τζάβιντ. Οι δύο τελευταίοι ανακοίνωσαν μέσω συνεντεύξεων στην The Telegraph ότι θα επιδιώξουν να αντικαταστήσουν τον 58χρονο στην ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία.
Τόσο ο Χαντ, ο οποίος ηττήθηκε από τον Τζόνσον στην προηγούμενη κούρσα, του 2019, για την ηγεσία, όσο και ο Τζάβιντ, δήλωσαν ότι αν αναλάβουν την πρωθυπουργία θα μειώσουν τον εταιρικό φόρο στο 15%. Ο Τζάβιντ είπε επίσης ότι θα καταργήσει την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που αποφασίστηκε τον Απρίλιο.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο γιατί θέλω να το κάνω», δήλωσε ο Χαντ στην βρετανική εφημερίδα αναφερόμενος στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα. «Είναι επειδή πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, να αναπτύξουμε την οικονομία και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», τόνισε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην προχωρήσουμε σε φορολογικές περικοπές» υπογράμμισε ο Τζάβιντ, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης υπουργός Οικονομικών.
«Η ηγεσία μας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αφορά λιγότερο τον ηγέτη και περισσότερο το πλοίο» έγραψε σήμερα στο Twitter η Μόρντοντ, που έγινε η ένατη βουλευτής των Τόρις που έθεσε υποψηφιότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, ενδέχεται να ανακοινώσει τη δική της αύριο.
Στο μεταξύ, δεν είναι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών που ζήτησε την άμεση αντικατάστασή του Τζόνσον απειλώντας με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ακόμη και επιφανή στελέχη των Συντηρητικών δεν θέλουν να παραμείνει προσωρινά στο τιμόνι. Ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, για παράδειγμα με δημόσια επιστολή του ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, επισημαίνοντας πως δεν είναι συνετή η παραμονή του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Το ομιχλώδες τοπίο της διαδοχής θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει αύριο, οπότε έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής των Συντηρητικών για πρώτη φορά μετά την παραίτηση Τζόνσον και μάλιστα με τη νέα της σύνθεση.
Πρόκειται για την περίφημη «Επιτροπή 1922» η οποία αναμένεται μεταξύ άλλων να καθορίσει τους όρους, τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής διαδικασίας. Θα αποφανθεί επίσης για το αν τελικά ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο, όπως ο ίδιος επιθυμεί, ή αν τελικά θα υπάρξει μεταβατικός πρωθυπουργός όπως ζητάνε πολλοί ή αν ακόμη η διαδικασία προχωρήσει γρήγορα όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019 στην περίπτωση της Τερέζας Μέι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας