Αγριο ξύλο έπεσε στην Αγκυρα για το «παλάτι» του Ερντογάν, το «Λευκό Σαράι», που θα κοστίσει 615 εκατομμύρια δολάρια. Χθες, στην επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του κοσμικού κράτους της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, εκατοντάδες «κεμαλικοί»-υποστηρικτές του κοσμικού κράτους συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία στην Αγκυρα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι στο αυθαίρετο παλάτι» και κάνοντας λόγο για «δέκατο χρόνο μίζας», καθώς ο Ερντογάν συμπληρώνει δέκα χρόνια στην εξουσία.
Οι διαδηλωτές προσπάθησαν στη συνέχεια να μπουν στο κτίριο. Για να τους απωθήσουν, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τις ασπίδες και τα κλομπ τους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συμπλοκές, τραυματισμοί και συλλήψεις. Συνθήματα κατά του Τούρκου προέδρου ακούστηκαν και σε άλλα σημεία της Αγκυρας με αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του Ατατούρκ. Μάλιστα, αρκετοί διαδηλωτές περίμεναν υπομονετικά τον Ερντογάν στο μαυσωλείο του Ατατούρκ και τον υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες.
Γεγονός παραμένει ότι το νέο προεδρικό μέγαρο του αποκαλούμενου και «σουλτάνου» Τούρκου πολιτικού αποτελεί μνημείο σπατάλης, αυθαιρεσίας και παρανομιών, ενώ προκαλεί με τις διαστάσεις του, αφού είναι τριπλάσιο σε μέγεθος από τις... Βερσαλίες! Εκτός από τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγορεί ότι χτίζει παλάτια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μια χώρα με 3 εκατομμύρια ανέργους, έχει επικριθεί ακόμη και από στενούς συνεργάτες του, όπως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, που είπε προσφάτως ότι τα 615 εκατομμύρια δολάρια «δεν είναι δα και μικρό ποσό»...
Στις κατηγορίες για το αυθαίρετο «σαράι» της Αγκυρας έρχονται τώρα να προστεθούν και νέες καταγγελίες για το... εξοχικό του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Οπως έγινε γνωστό τις τελευταίες μέρες, ο «σουλτάνος» έχει διατάξει την ανακαίνιση του ιστορικού ανακτόρου Βαχντεντίν, της κατοικίας των διαδόχων του σουλτάνου στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με πανοραμική θέα στον Βόσπορο, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως θερινή προεδρική κατοικία. Οι εργασίες γίνονται δίχως την άδεια του Συμβουλίου Προστασίας της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση δύο προσφυγές του στον Δήμο Κωνσταντινούπολης και στην κυβέρνηση.
Η «επέμβαση» στο Βαχντεντίν είναι καταστροφική: τα δρύινα δοκάρια της αρχικής κατασκευής του ανακτόρου αντικαταστάθηκαν με πλάκες τσιμέντου, δύο μικρά βοηθητικά περίπτερα στην αυλή του κτιρίου καταστράφηκαν και στη θέση τους υψώθηκε ένα ημιδιώροφο κτίριο που προορίζεται για αποθήκη. Ξεριζώθηκαν εκατοντάδες δέντρα για να δημιουργηθεί ελικοδρόμιο και χώρος για παρκάρισμα αυτοκινήτων, ενώ οι τρούλοι του κεντρικού κτιρίου «αποκεφαλίστηκαν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας