Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.6° 20.2°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.0° 19.2°
3 BF
61%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
67%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 20.8°
3 BF
64%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.9° 16.0°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
53%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.7° 20.6°
1 BF
48%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
66%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ακτιβιστές κάθε ηλικίας μαζεύτηκαν προχθές σε επαρχιακό αεροδρόμιο απ'όπου φημολογείτο πως θα έφευγε η πτήση της ντροπής και ζήτησαν να μην καταπατηθεί η ανθρωπιά    | Andrew Matthews / PA Wire / PA via AP

Ταπεινωτική ματαίωση των αντιπροσφυγικών σχεδίων του Τζόνσον

Νίκη της ανθρωπιάς και μια πρώτη δικαίωση του κινήματος αλληλεγγύης και όσων δίνουν επίμονη νομική μάχη υπερασπιζόμενοι τους αιτούντες άσυλο που σκοπεύει να εξορίσει στη Ρουάντα η κυβέρνηση της Βρετανίας συνιστά η προχθεσινή ανατρεπτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Μια απόφαση της τελευταίας στιγμής, η οποία ανάγκασε εν τέλει τη σκληροπυρηνική Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να ακυρώσει ταπεινωτικά αργά τη νύχτα της Τρίτης την -πολυδιαφημισμένη, πανάκριβη αλλά σχεδόν άδεια- πρώτη προγραμματισμένη πτήση για την υπεράκτια μετεγκατάσταση εφτά αιτούντων άσυλο στο Κιγκάλι, πρωτεύουσα του αφρικανικού κράτους, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας του Απριλίου που σύναψε με το Λονδίνο, έχοντας μάλιστα πληρωθεί 120 εκατομμύρια στερλίνες προκαταβολικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΔΑΔ είναι διεθνές δικαστήριο (με έδρα το Στρασβούργο), που δεν συνδέεται με την Ε.Ε. ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά με το Συμβούλιο της Ευρώπης και προστατεύει ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως αυτά κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τραγική ειρωνεία: η Σύμβαση «συντάχθηκε στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας γραφτεί κυρίως από Βρετανούς δημόσιους υπαλλήλους και δικηγόρους», θύμιζε το BBC…

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του ΕΔΑΔ για προσωρινή αναστολή της απέλασης μέσω ασφαλιστικών μέτρων, ένας από τους εφτά -ο 54χρονος Ιρακινός Κ.Ν., πιθανό θύμα βασανιστηρίων- θα αντιμετώπιζε «πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης» αν επιβιβαζόταν στην πτήση «χωρίς να έχει πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες» εξέτασης της αίτησής του για άσυλο. Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τη Βρετανία τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αναμένεται να κρίνει με τη σειρά του αν η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική είναι παράνομη ή όχι. Αμφισβήτησε δε κατά πόσον η Ρουάντα είναι ασφαλής τρίτη χώρα, επισημαίνοντας πως δεν δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως θεωρητικά η Βρετανία ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δικαστική απόφαση έγινε τελικά πάτημα για να ανασταλεί η απέλαση και των άλλων έξι αιτούντων άσυλο, «εκπλήσσοντας και απογοητεύοντας» την κυβέρνηση Τζόνσον, που δεν το βάζει κάτω ωστόσο και ετοιμάζει ολοταχώς την επόμενη πτήση της ντροπής. Επιμένει άλλωστε μπρεξιτικά να πάρει πίσω τον έλεγχο των βρετανικών συνόρων μέσω της πάταξης του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων διακινητών και της αποτροπής αφίξεων «παράνομων μεταναστών» από τα Στενά της Μάγχης που έχουν πάλι αυξηθεί, δυσαρεστώντας σφόδρα τους Τόρις και την εκλογική τους βάση, όταν δεν έχει κοπάσει ακόμα η οργή για τον πρωθυπουργό και το σκάνδαλο «πάρτι-γκέιτ».

Κοινώς, η βάναυση -και ανεφάρμοστη, σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις- αντιπροσφυγική πολιτική λειτουργεί και ως άλλος ένας ιδανικός αντιπερισπασμός. Στο ίδιο πλαίσιο δυναμώνουν οι φωνές που καλούν απροσχημάτιστα την κυβέρνηση Τζόνσον «να αφαιρέσει όλες τις εξουσίες του ΕΔΑΔ πάνω στις κυρίαρχες αποφάσεις μας», όπως ζήτησε χθες ο Συντηρητικός βουλευτής Γκρεγκ Σμιθ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο και απηχώντας τις εθνολαϊκιστικές, παραπλανητικές κορόνες περί δήθεν ανατροπής των αποφάσεων Βρετανών δικαστών από Ευρωπαίους δικαστές. «Κρατάμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε νομικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να είναι αναγκαίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο απόσυρσης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ανεμπόδιστα στον εξοστρακισμό αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

«Νομικοί λένε πως η Βρετανία θα συνέπιπτε με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία στο να μην είναι μέλος της Σύμβασης, αν αποφάσιζε πράγματι να μη συμμετάσχει», σχολίαζε με νόημα το Reuters. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο για μια χώρα να αποσυρθεί από τη δικαιοδοσία του ΕΔΑΔ», συμπλήρωνε το BBC. «Η Ρωσία πρόκειται να αποχωρήσει μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ελλάδα έφυγε προσωρινά μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ η Λευκορωσία δεν είναι μέλος της Σύμβασης»…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ταπεινωτική ματαίωση των αντιπροσφυγικών σχεδίων του Τζόνσον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας