«Τα όρνια κάνουν ήδη κύκλους» πάνω από την Ντάουνινγκ Στριτ, έγραφε χθες χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, περιγράφοντας γλαφυρά τη σαθρή πολιτική κατάσταση στο Λονδίνο.
Μπορεί άλλωστε ο πρωθυπουργός του προβληματικού Brexit, των σκανδάλων, των παράνομων κορονοπάρτι εν μέσω καραντίνας και τώρα της κοινωνικά ισοπεδωτικής ακρίβειας να επέζησε της πρότασης μομφής, που κατέθεσαν προχθές εναντίον του βουλευτές του ίδιου του κυβερνώντος κόμματός του, των Τόρις, όμως όλοι πλέον στη Βρετανία μιλούν για την «πύρρειο νίκη» του Μπόρις Τζόνσον και για την αρχή του τέλους της παραμονής του στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν για το πότε.
Θεωρητικά, η καταψήφιση της πρότασης μομφής τον θωρακίζει από οποιαδήποτε νέα εσωκομματική αμφισβήτηση για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Ομως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας –μόλις 211 ψήφοι υπέρ έναντι 148 κατά– ήταν ένα σοκ ακόμη και για τον ίδιο.
Πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα (41,2%) βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας βρίσκονται ανοιχτά απέναντί του. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότεροι, καθώς ουδείς πλέον πιστεύει ότι με ηγέτη τον αποκαλούμενο και «ΜποΤζο» έχουν κάποια ελπίδα να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, προγραμματισμένες για το 2024 ή οποτεδήποτε τελικά γίνουν.
Η δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον έχει καταβαραθρωθεί στο 29%. Το ίδιο και η αξιοπιστία του, μετά τα μισόλογα και τη μισή συγγνώμη του, όχι μόνο για τα πρωθυπουργικά κορονοπάρτι, κατά παράβαση των αυστηρών περιορισμών που είχε επιβάλει η ίδια η κυβέρνησή του, αλλά και για τους καταστροφικούς χειρισμούς του: από την πανδημία έως την οικονομία.
Κοντή γιορτή, το επόμενο κρας-τεστ έρχεται στις 23 του μήνα με τις αναπληρωματικές εκλογές σε δύο περιφέρειες, όπου οι Συντηρητικοί καλούνται να διατηρήσουν ισάριθμες έδρες. Εάν τα πάνε άσχημα, η πίεση στον Τζόνσον να παραιτηθεί θα αυξηθεί. Υπάρχει εξάλλου προηγούμενο, που στην περίπτωσή του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και εκδίκηση της μοίρας.
Η Τερέζα Μέι –την οποία ο «ΜποΤζο» διαδέχτηκε τον Ιούλιο του 2019 στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία, έπειτα από εσωκομματική ανταρσία– τα είχε πάει καλύτερα από αυτόν σε ανάλογη πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον της το 2018, έξι μήνες πριν τελικά αναγκαστεί να υποβάλει την παραίτησή της.
Μέχρι και η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ αναγκάστηκε να ακολουθήσει το 1990 τον ίδιο δρόμο, παρά το ότι είχε τότε επίσης επιβιώσει εσωκομματικής αμφισβήτησης της ηγεσίας της με παρόμοια διαφορά με αυτήν που εξασφάλισε τη Δευτέρα ο Τζόνσον.
Με το εύρος της εσωκομματικής ανταρσίας εναντίον του μεγαλύτερο από εκείνο που ιστορικά αντιμετώπισε η Μέι, η Θάτσερ ή ακόμη και ο Σερ Τζον Μέιτζορ σε παρόμοιες ψηφοφορίες, τα περιθώρια ελιγμών για τον σημερινό πρωθυπουργό είναι πλέον πολύ στενά, εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και γκουρού των δημοσκοπήσεων σερ Τζον Κέρτις.
Στους πολιτικούς διαδρόμους του Λονδίνου τώρα ακούγονται σενάρια ευρέος ανασχηματισμού, ενόσω ανασυντάσσονται οι πλείστοι όσοι εσωκομματικοί δελφίνοι. Ο ίδιος ο Τζόνσον δείχνει να επιδιώκει ένα άλμα προς τα εμπρός. Ηδη υποσχέθηκε ενίσχυση της οικονομίας και των πολιτών, ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των οποίων μετατρέπει σε «στρατιές» νεόπτωχων ο καλπάζων πληθωρισμός και τα ανεπαρκή έως τώρα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.
Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο «ΜποΤζο» θέλησε να τονίσει επίσης το προφίλ του ως διεθνούς ηγέτη, επαναλαμβάνοντας την αμέριστη στήριξη της Βρετανίας στην ηγεσία της Ουκρανίας και επαναβεβαιώνοντας σιωπηρά την πίστη του στη γραμμή των ΗΠΑ.
Θεωρείται, δε, πιθανό ότι προσεχώς θα παίξει και το «χαρτί» που θεωρεί πολιτικό άσο του: το Brexit. Εν προκειμένω, προχωρώντας στις προαναγγελθείσες από την κυβέρνησή του μονομερείς αλλαγές στο Πρωτόκολλο της Βρετανίας, που πρακτικά αποτελεί ένα σύνολο κανονισμών για τις εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε. και, κατ’ επέκταση, «κόκκινη γραμμή» για τις Βρυξέλλες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας