Την ένταξη 160 Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών και των οικογενειών τους στη «μαύρη λίστα» των ευρωπαϊκών κυρώσεων αποφάσισαν οι πρέσβεις των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε. Στα νέα μέτρα κατά της Μόσχας προστίθενται και κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής ναυτιλίας αλλά και περιορισμοί για τα κρυπτονομίσματα που οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι θα αποτελούσαν καταφύγιο της Ρωσίας.
Επιπλέον, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να υιοθετήσουν περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ως απάντηση στη συμμετοχή της στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Πρόκειται για την Belagroprombank, την Bank Dabrabyt και την Τράπεζα Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, καθώς και τις θυγατρικές τους στη Λευκορωσία.
Επίσης, αποφασίστηκε η απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Λευκορωσίας, που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών ή περιουσιακών στοιχείων και την παροχή δημόσιας χρηματοδότησης για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Λευκορωσία. Οι «27» απαγόρευσαν, επίσης, την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και της παροχής υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές κρατικών φορέων της Λευκορωσίας σε τόπους διαπραγμάτευσης της Ε.Ε., από τις 12 Απριλίου 2022.
Ο νέος κατάλογος κυρώσεων περιλαμβάνει ονόματα 14 Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που εμπλέκονται σε βασικούς οικονομικούς τομείς, παρέχοντας σημαντική πηγή εσόδων στη Ρωσική Ομοσπονδία -ιδίως στους κλάδους της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής βιομηχανίας, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Περιλαμβάνονται, επίσης, 146 μέλη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία επικύρωσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Μέχρι σήμερα, από τις κυρώσεις της Ε.Ε. πλήττονται συνολικά 862 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες. Για τη Ρωσία, οι νέοι περιορισμοί συμπεριλαμβάνουν τις εξαγωγές τεχνολογίας θαλάσσιας πλοήγησης και ραδιοεπικοινωνιών, προστίθεται το Russian Maritime Register of Shipping στον κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων που υπόκεινται σε περιορισμούς χρηματοδότησης και εισάγεται μια διάταξη προηγούμενης ανταλλαγής πληροφοριών για εξαγωγές εξοπλισμού ασφάλειας στη θάλασσα.
Τεράστια αλληλεγγύη
Σήμερα στις Βερσαλλίες, οι ηγέτες θα συναντηθούν, για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, την άμυνα και την ενέργεια της Ε.Ε. «Επιβάλαμε στη Ρωσία τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν εγκριθεί ποτέ. Η Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη της παρέχουν συντονισμένη ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία. Τα κράτη - μέλη επιδεικνύουν, επίσης, τεράστια αλληλεγγύη, φιλοξενώντας αμέτρητους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο», αναφέρει η επιστολή - πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τους 27 ηγέτες.
Ο ίδιος τονίζει ότι στο τραπέζι θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε., ιδίως από το ρωσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα, και η οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτάσεις τους για την ενεργειακή αναδιάρθρωση της Ε.Ε., αλλά και για τη διαδικασία ανακούφισης των νοικοκυριών που υφίστανται τις συνέπειες από το ράλι των τιμών ενέργειας.
Θεωρείται βέβαιο ότι οι επικεφαλής των 27 κρατών θα συζητήσουν και για την έκδοση ευρωομολόγου-μαμούθ για την κάλυψη των ευρωπαϊκών δαπανών για άμυνα και ασφάλεια. Ωστόσο, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα, στη Σύνοδο των Βερσαλλιών δηλαδή.
Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει σήμερα στις 6.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με ανταλλαγή απόψεων με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την πρώτη ημέρα, θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και το θέμα της άμυνας και της ενέργειας. Αύριο, Παρασκευή 11 Μαρτίου, οι «27» θα συζητήσουν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο», παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Eurogroup.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας