Έπειτα από δύο ημέρες σύγχυσης, η Γαλλία ήρε προσωρινά τις απαγορεύσεις που εμπόδιζαν τους Βρετανούς οι οποίοι ήθελαν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να περάσουν από το έδαφός της οδικώς.
Ο αποκλεισμός αφορούσε τους Βρετανούς που είναι μόνιμοι κάτοικοι άλλων χωρών της ΕΕ, εκτός της Γαλλίας και οι οποίοι περνούν οδικώς από το γαλλικό έδαφος για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή στη μόνιμη κατοικία τους κατά την περίοδο των γιορτών. Οι επιβάτες των τρένων Eurostar και όσοι ζουν στη Γαλλία δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είχε ζητήσει «κατεπειγόντως» εξηγήσεις εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης. Την Τρίτη η διεύθυνση του Eurotunnel και η εταιρεία P&O Ferries που συνδέει ακτοπλοϊκώς τη Γαλλία με τη Βρετανία είχαν ανακοινώσει, επικαλούμενες την απόφαση του Παρισιού, ότι δεν επιτρεπόταν στους Βρετανούς πολίτες να διασχίσουν οδικώς τη Γαλλία. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας εξήγησε ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες είναι «πολίτες τρίτης χώρας» για τους οποίους δεν επιτρέπεται να περνούν τράνζιτ.
Σήμερα ωστόσο, το υπουργείο ανακάλεσε την απόφαση. Πολλοί Βρετανοί πήγαν «καλόπιστα» στη Βρετανία για τις γιορτές και τώρα «δυσκολεύονται να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους» ανέφερε το υπουργείο, ανακοινώνοντας ότι έδωσε οδηγίες στην αστυνομία των συνόρων να επιτρέπει στο εξής στους ταξιδιώτες αυτούς να περάσουν για να πάνε στις χώρες όπου επιθυμούν. Η απόφαση ισχύει τόσο για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν τη σήραγγα της Μάγχης, όσο και εκείνους που μπαίνουν στη Γαλλία με το φεριμπότ.
Αντίστοιχα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αίρει τις απαιτήσεις για καραντίνα σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία, από τις 4 Ιανουαρίου. Προηγουμένως ακόμη και διπλοεμβολιασμένα άτομα χρειάζονταν αρνητικό τεστ για να εισέλθουν και στη συνέχεια έπρεπε να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, είπε ότι ήταν μια «καλοδεχούμενη εξέλιξη».
Σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» επικαιροποίησε τους καταλόγους με τις επικίνδυνες περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» την Ιταλία, τον Καναδά, τη Μάλτα και το Σαν Μαρίνο. Από την 1η Ιανουαρίου, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Γερμανία από αυτές τις χώρες, εφόσον δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν επί δέκα ημέρες σε καραντίνα, ενώ μπορούν να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ μετά την πέμπτη ημέρα. Στην κατηγορία περιοχών «υψηλού κινδύνου» περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή και η Ελλάδα. Αντιθέτως, από τη λίστα αφαιρέθηκε ο Μαυρίκιος.
Το Ινστιτούτο επισημαίνει ακόμη ότι από τις 4 Ιανουαρίου 2022 δεν θα υπάρχει ειδική κατηγορία χωρών στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση κάποιας παραλλαγής, καθώς ήδη και στη Γερμανία τείνει να επικρατήσει η «Όμικρον».
Παράλληλα, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» αναμένει «αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων» λόγω της παραλλαγής «Όμικρον» και καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μη αναγκαίες επαφές και να αποφύγουν τα ταξίδια.
«Λόγω της παραλλαγής "Όμικρον" αναμένεται αιφνίδια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και το σύστημα υγείας, καθώς και άλλοι τομείς περίθαλψης, μπορεί γρήγορα να υπερφορτωθούν», προειδοποιεί το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» με ανακοίνωσή του και αξιολογεί τον κίνδυνο από τον κορονοϊό στη Γερμανία ως «πολύ υψηλό». Χθες ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξήγησε ότι, λόγω των περιορισμένων διαγνωστικών τεστ κατά τη διάρκεια των εορτών, είναι πιθανό ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό που ανακοινώνεται.
Ο αριθμός των κρουσμάτων της εν λόγω παραλλαγής αυξήθηκε σήμερα κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.
Η Πορτογαλία μειώνει τον χρόνο απομόνωσης
Οι υγειονομικές αρχές της Πορτογαλίας συντομεύουν την υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης για άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19 από 10 σε επτά ημέρες, εφόσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Άλλες χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ισπανία, έχουν κάνει παρόμοιες κινήσεις λόγω ανησυχίας για τον αντίκτυπο της καραντίνας στο εργατικό δυναμικό.
Η Γενική Διεύθυνση Υγείας, ή DGS, ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη ότι οι στενές επαφές κρουσμάτων θα πρέπει να συνεχίσουν την καραντίνα, αλλά για μέγιστο διάστημα 7 ημερών.
Η περιοχή της Μαδέρας μείωσε περαιτέρω την υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias.
Η χώρα καταγράφει αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων και η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον έχει γίνει κυρίαρχη παρά το γεγονός ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας