Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη δίχως τέλος φέρνει για δεύτερη χρονιά στην Ευρώπη ο νέος κορονοϊός μέσω της αστραπιαίας εξάπλωσης της άκρως μολυσματικής παραλλαγής Ομικρον, που προκαλεί σοβαρό πισωγύρισμα αλλάζοντας ξανά τους όρους του πανδημικού «παιχνιδιού», παρά την ειδοποιό διαφορά πλέον της ευρείας διάθεσης εμβολίων.
Η ταχύτατη υπερίσχυση της Ομικρον έναντι της παραλλαγής Δέλτα είναι θέμα χρόνου και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποδυθεί σε νέο αγώνα δρόμου για να εμβολιάσουν με τρίτη δόση όσο το δυνατόν περισσότερους και να προλάβουν τα ακόμα χειρότερα, αφού ο ενισχυτικός εμβολιασμός φαίνεται ότι προστατεύει από το νεοεμφανισθέν στέλεχος του ιού.
Σαφέστατα όμως δεν επαρκεί από μόνος του για να αποσοβήσει τον κίνδυνο κατάρρευσης των συστημάτων δημόσιας υγείας λόγω αλματώδους αύξησης μολύνσεων και νοσηλειών, εξ ου και συνδυάζεται με επιβολή περιορισμών ακόμα στο παρά πέντε των Χριστουγέννων, όπως π.χ. σε Δανία και Ιρλανδία. Μολονότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας εξακολουθεί να αποκλείει την επιβολή νέου εθνικού «λουκέτου», η Ολλανδία υπό τον κεντροδεξιό Μαρκ Ρούτε έκανε την έκπληξη και έγινε από χθες το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που επανέφερε προληπτικά πλήρες λοκντάουν εξαιτίας της Ομικρον, παρά το πολιτικό και οικονομικό κόστος.
Αντίθετα, η Βρετανία υπό τον δεξιό -και εξαιρετικά ζορισμένο εσωκομματικά- Μπόρις Τζόνσον μπορεί να βιώνει ήδη δύο ταυτόχρονες επιδημίες (της Δέλτα και της Ομικρον μαζί) συνεχίζοντας να καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ νέων κρουσμάτων, καθυστερεί ωστόσο πάλι να αυστηροποιήσει άμεσα τα περιοριστικά μέτρα, όπως εισηγούνται αγωνιωδώς οι ειδικοί.
Στριμωγμένος Μπόρις
Οι εκκλήσεις τους βέβαια πηγαίνουν κόντρα στις ιδεολογικές, νεοφιλελεύθερες εμμονές του ίδιου του Βρετανού πρωθυπουργού όσο και σημαντικής μερίδας βουλευτών των κυβερνώντων Τόρις, που του τα ‘χουν πλέον μαζεμένα λόγω εξευτελιστικών εκλογικών πληγμάτων και βροχής ντροπιαστικών σκανδάλων.
Η δε ξαφνική παραίτηση του υπουργού για το Brexit και συμμάχου του Τζόνσον ήρθε σαν κερασάκι σε μια τούρτα διογκούμενης εσωκομματικής δυσαρέσκειας εναντίον του, με αποκορύφωμα ώς τώρα τη μαζική καταψήφιση της επαναφοράς ήπιων περιορισμών στο πλαίσιο του λεγόμενου σχεδίου Β (που πέρασαν με τη στήριξη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών), εν μέσω απειλών ακόμα και για καρατόμησή του από την πρωθυπουργία.
Εκτός από επιδημιολογικά, κυρίως πολιτικά η κατάσταση στην Ολλανδία είναι πολύ διαφορετική. Με τον αέρα σιγουριάς από την πρόσφατη συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού μετά την τέταρτη συναπτή εκλογική του νίκη, ο λεγόμενος και «τεφλόν Μαρκ» Ρούτε (από την ικανότητά του να ξεγλιστρά αλώβητος από κρίσεις, γι’ αυτό και η παρομοίωση με το αντικολλητικό υλικό τεφλόν) αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας σοκαριστικά Σάββατο βράδυ πως Κυριακή πρωί επιβάλλει εκ νέου καθολικό λοκντάουν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου τουλάχιστον, λόγω επέλασης της Ομικρον και ορατού κινδύνου να υπερχειλίσουν τα νοσοκομεία.
Χωρίς να αναφέρεται μέχρι στιγμής η πρωτοφανής έκρηξη κρουσμάτων της Ομικρον που καταγράφεται στη Βρετανία (η οποία -σημειωτέον- οφείλεται εν μέρει στο ότι η χώρα διαθέτει ένα από τα καλύτερα και πιο εκτεταμένα δίκτυα γονιδιωματικής επιτήρησης παγκοσμίως κι έτσι μπορεί να ανιχνεύει γρήγορα και μαζικά κάθε παραλλαγή), η Ολλανδία άρχισε να βλέπει μείωση μολύνσεων μετά το λοκντάουν… λάιτ που επέβαλε τον Νοέμβριο, πυροδοτώντας τότε βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις. Από τις αρχές Δεκεμβρίου ωστόσο ξεκίνησε ο πολλαπλασιασμός μολύνσεων με Ομικρον και ο Ρούτε δεν χρονοτρίβησε (σε αντίθεση με το παρελθόν) να πάρει ριζική απόφαση να ξανακλείσει ερμητικά τη χώρα.
Εκτός από εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, μουσεία, θέατρα κ.λπ. που κατέβασαν ρολά, όλα τα σχολεία κλείνουν από σήμερα μία βδομάδα νωρίτερα από τις προγραμματισμένες διακοπές, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Τα δε νοικοκυριά πρέπει να περιορίσουν δραστικά σε μόλις τέσσερις τους επισκέπτες ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και σε μόλις δύο τις υπόλοιπες μέρες. Παράλληλα επιταχύνεται η εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού που άργησε να ξεκινήσει. Λιγότερο από 9% των ενηλίκων έχουν κάνει τρίτη δόση (από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη), παρότι ένα διόλου ευκαταφρόνητο 85% και πλέον έχει κάνει τις δύο πρώτες.
Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζεται, στο μεταξύ, το υπερ-εντατικό πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού στη Βρετανία, χωρίς να προλαβαίνει όμως να αναχαιτίσει την επέλαση της Ομικρον. Ο Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, κήρυξε «μείζον περιστατικό» στην πρωτεύουσα λόγω εκθετικής αύξησης κρουσμάτων της, θεωρώντας αναπόφευκτη τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Σε σύνολο 37.101 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από Ομικρον, έχουν καταγραφεί προσώρας τουλάχιστον 7 θάνατοι και 85 νοσηλείες. Παρότι ο Βρετανός πρωθυπουργός κάνει πάντα τον δύσκολο, καθυστερώντας -ενίοτε εγκληματικά- να επιβάλει νέους περιορισμούς, ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ υποστήριξε χθες με νόημα ότι ο Τζόνσον δεν είναι τόσο πολιτικά αδύναμος ώστε να μην μπορεί να επαναφέρει σκληρότερους περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα, αν χρειαστεί. Αυτό ζητούν πάντως οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής SAGE που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ζοφερά πως, σε διαφορετική περίπτωση, οι νοσηλείες μπορεί να φτάσουν τις 3.000-10.000 τη μέρα και αντίστοιχα οι θάνατοι να αγγίξουν τους 600-6.000 ανά 24ωρο…
Ξαφνική παραίτηση
Η πίεση στον Τζόνσον είναι πια ασφυκτική και πανταχόθεν, στον απόηχο και της τσουχτερής σαββατιάτικης παραίτησης του υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ, που τα βρόντηξε αφήνοντας ακάλυπτο ένα ακόμα καυτό μέτωπο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι σχέσεις με την Ε.Ε. παραμένουν τεταμένες.
Ο Φροστ αποχώρησε μάλιστα καταγγέλλοντας γενικά την κατεύθυνση της κυβέρνησης και ειδικά τα ψηφισθέντα μέτρα του σχεδίου Β, τα οποία ο πρωθυπουργός καλείται από τους επιστήμονες να αυστηροποιήσει εδώ και τώρα παρά την κάθετη διαφωνία πολλών βουλευτών των Τόρις. Ο Εργατικός σκιώδης υπουργός Υγείας, Γουές Στρίτινγκ, αποκάλεσε τον Τζόνσον «όμηρο του κόμματός του», ενώ η αντιπρόεδρος των Εργατικών, Αντζελα Ρέινερ, έκανε λόγο για «κυβέρνηση σε πλήρες χάος», τουιτάροντας καυστικά: «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι ικανός για τη δουλειά. Αξίζουμε καλύτερα από αυτά τα καραγκιοζιλίκια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας