Ημέρα της ελευθερίας ή η αρχή του χάους; Οπως κι αν το δει κανείς, το βέβαιο είναι ότι η 19η Ιουλίου, η σημερινή ημερομηνία - ορόσημο για τη Βρετανία, κατά την οποία αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί κατά του Covid-19 εν μέσω διαφωνιών και προειδοποιήσεων πολλών επιστημόνων, ξεκινά με πολλά παρατράγουδα, τα οποία έχουν μάλιστα αφετηρία -για μια ακόμα φορά- την Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να εξοργίσει πολύ κόσμο με την αρχική άρνησή του να τεθεί σε αυτοπεριορισμό, την οποία αναθεώρησε λίγο μετά, αφού είχε έλθει σε επαφή με άτομο θετικό στον κορονοϊό. Ολα ξεκίνησαν το Σάββατο, όταν ο νέος υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, αν και πλήρως εμβολιασμένος, διαγνώστηκε με κορονοϊό και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, όπως δήλωσε ο ίδιος. Την Παρασκευή, ο Τζάβιντ και ο Τζόνσον είχαν πολύωρη συνάντηση.
Χθες, ο πρωθυπουργός ειδοποιήθηκε από την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλάτησης του NHS, του βρετανικού ΕΣΥ, ότι είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, εν προκειμένω, με τον υπουργό του. Αντί όμως να τεθεί σε απομόνωση 10 ημερών, όπως ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Τζόνσον είπε πως θα συνεχίσει να εργάζεται κανονικά, γιατί θα λάβει μέρος σε ένα πειραματικό σχήμα του NHS, που επιτρέπει σε άτομα που έχουν έλθει σε επαφή με κρούσμα να υποβάλλονται καθημερινά σε ράπιντ τεστ, αντί να μπαίνουν σε καραντίνα.
Επόμενο ήταν ο Μπόρις να τα ακούσει από εχθρούς και φίλους. «Για άλλη μια φορά, βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά από αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, κατηγορώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι, ενώ από τη μια «προκαλεί χάος με τις απερίσκεπτες αποφάσεις του», όταν ο ίδιος καλείται να ακολουθήσει τους κανονισμούς, «προσπαθεί να ξεφύγει και ισχυρίζεται πως συμμετέχει σε ένα πειραματικό πρόγραμμα που τον εξαιρεί».
Πιλοτικό σχήμα
Υστερα όμως από την κατακραυγή, τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, που επιχείρησαν να στρίψουν διά... του πειραματισμού, ανακοίνωσαν πως θα τεθούν σε αυτοαπομόνωση. «Είχαμε για λίγο την ιδέα να πάρουμε μέρος σε ένα πιλοτικό σχήμα που επιτρέπει στα άτομα να κάνουν καθημερινά τεστ, νομίζω όμως πως είναι πολύ πιο σημαντικό να ακολουθούμε όλοι τους ίδιους κανόνες», δήλωσε τρεις ώρες μετά ο Τζόνσον σε βίντεο που ανέβασε στο τουίτερ, προσθέτοντας πως θα μείνει σε αυτοαπομόνωση ώς τις 26 Ιουλίου και θα πραγματοποιεί από απόσταση τις απαραίτητες κυβερνητικές εργασίες.
Με όλες αυτές τις παλινωδίες, εύλογα διερωτάται κανείς τι μέλλει γενέσθαι μετά την «ελευθερία» της 19ης Ιουλίου. Χθες, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, η χώρα σημείωσε 48.161 νέα κρούσματα κορονοϊού, 25 άνθρωποι πέθαναν και 740 εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Βρετανοί και ξένοι επιστήμονες, παράλληλα, επισημαίνουν τους κινδύνους από το βρετανικό πείραμα. Περισσότεροι από 1.200 επιστήμονες υπέγραψαν επιστολή που δημοσιεύεται στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet, προειδοποιώντας ότι η στρατηγική του Τζόνσον θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη παραλλαγών ανθεκτικών στα εμβόλια.
«Είναι δύσκολο να το πω με βεβαιότητα, πιστεύω όμως πως είναι σχεδόν αναπόφευκτο να φτάσουμε τα 100.000 κρούσματα στην ημέρα». Τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έκανε, χθες, στο BBC o Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εκτακτων Αναγκών (Sage), που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση. Ο Φέργκιουσον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα κρούσματα να φτάσουν, βάσει του πιο απαισιόδοξου σεναρίου, ακόμα και τις 200.000 την ημέρα, ενώ προέβλεψε ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα υποφέρουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες του Covid στο μέλλον.
Ο Βρετανός καθηγητής είπε, επίσης, ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί άσχημα, αν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία φτάσουν τις 2.000 ημερησίως. Αφησε όμως και μια νότα αισιοδοξίας, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι που νοσηλεύονται σήμερα δεν είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση όπως τον προηγούμενο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ενώ η θνητότητα είναι «πολύ χαμηλότερη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας