Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν ειδοποιητήρια 28 ημερών, για την υποβολή αίτησης που αφορά την παραμονή τους στη χώρα στη μετα-Brexit εποχή, διαδικασία η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως επισημαίνει η βρετανική κυβέρνηση. Τα ειδοποιητήρια θα επισημαίνουν τους κινδύνους από τη μη εμπρόθεσμη υπαγωγή στο νέο καθεστώς, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απώλεια δικαιωμάτων σε υγειονομική περίθαλψη και άδειας εργασίας.
Μία εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της σχετικής αίτησης, την Τετάρτη 30 Ιουνίου, του βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών διπλασιάζει τις προσπάθειες να εντοπίσει όσους δεν έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές που έρχονται απειλητικά και αφορούν την παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Μάλιστα, ο υπουργός μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία, παρά την τεράστια αύξηση των αιτήσεων, που το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται από 10.000 έως 12.000 την ημέρα.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι πολίτες της Ε.Ε. που δεν είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, δε θα χάσουν αυτόματα από την 1η Ιουλίου τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας, με τον Φόστερ να δεσμεύεται ότι το υπουργείο θα επιδείξει ευελιξία και επιείκεια. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, 5,6 εκατομμύρια αιτήσεις έχουν διευθετηθεί, 400.000 εκκρεμούν με την επεξεργασία τους να καθυστερεί πιθανόν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
1,5 εκατομμύριο άτομα έχουν καλέσει στον τηλεφωνικό αριθμό για την παροχή βοήθειας και πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία και 500.000 αντίστοιχα αιτήματα έχουν κατατεθεί σε μια ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας - ένδειξη για την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία που υφίστανται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.
Για την ασφαλή παραμονή στο ΗΒ των αιτούντων που δε θα έχουν μια οριστική απόφαση για μήνες, η κυβέρνηση θα εκδώσει ένα «πιστοποιητικό αίτησης», στο οποίο θα μπορούν να «στηριχθούν ως απόδειξη πρόσβασης στο δικαίωμά τους για εργασία ή ενοικίαση», σημείωσε ο Φόστερ, προσθέτοντας ότι το ίδιο πιστοποιητικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την πρόσβαση στο βρετανικό σύστημα υγείας (NHS). «Οι άνθρωποι δεν θα χάσουν τα οφέλη τους αμέσως την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός στα μέλη μιας επιτροπής στη Βουλή των Λόρδων.
Στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι θα έρθει σε επικοινωνία ατομικά με όσους δεν υπέβαλαν αίτηση μέχρι σήμερα, προκειμένου να μάθουν τους λόγους γι' αυτό και δε θα τους απελάσουν άμεσα, ενώ υποσχέθηκε ενίσχυση της διαθέσιμης υποστήριξης της αρμόδιας υπηρεσίας για να διευκολυνθεί ο κόσμος να καταθέσει αίτηση.
Μία προς μία η εξέταση όλων των περιπτώσεων
Τονίστηκε πάντως ότι εάν μετά από 28 ημέρες, ένα άτομο δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα, «κινδυνεύει με άμεσα μέτρα και δε θα μπορεί να εργαστεί νόμιμα ή να απολαμβάνει παροχές και υπηρεσίες, μετά από προσεκτική αξιολόγηση κάθε περίπτωσης εξατομικευμένα, για το αν δηλαδή εμπίπτει σε παραβίαση οδηγιών της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας».
Η ευέλικτη προσέγγιση δεν αναμένεται να είναι μόνιμη, ωστόσο, και σύμφωνα με τους κανόνες μετανάστευσης, οι πολίτες της Ε.Ε. που υποβάλλουν καθυστερημένες αιτήσεις θα πρέπει να παρέχουν «εύλογα επιχειρήματα» γι' αυτό. Μεταξύ αυτών στους οποίους θα σταλεί ειδοποιητήριο 28 ημερών είναι πολίτες της Ε.Ε. που δεν μπορούν να αποδείξουν το δικαίωμά τους στην εργασία, στο πλαίσιο ελέγχων σε επιχειρήσεις και εργοδότες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι το NHS θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο σε όσους έχουν πιστοποιητικό αίτησης και ότι η «επείγουσα θεραπεία» δεν θα απορριφθεί ποτέ.
Προειδοποίησε ότι εργοδότες ή ιδιοκτήτες κατοικιών που θα απορρίπτουν εργαζόμενους ή ενοικιαστές με την αιτιολογία ότι δεν τους έχει ακόμη χορηγηθεί επίσημο πιστοποιητικό για την παραμονή τους στη χώρα μετά το Brexit, θα μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για λόγους διακρίσεων.
Οι νέοι κανόνες θεσπίστηκαν σε συνέχεια της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν εκείνους που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στην Ε.Ε., αφότου το Brexit τέθηκε σε ισχύ, την 1η Ιανουαρίου 2021.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών του ΗΒ εξέφρασε ανησυχία για περιστατικά Βρετανών υπηκόων που αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με τα αμοιβαία δικαιώματα παραμονής τους σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, και μάλιστα το έθεσε χθες και στον πρέσβη της Ε.Ε.
Μέρος της κυβερνητικής πολιτικής καθοδηγείται από τη δέσμευση του Brexit να «ανακτήσει τον έλεγχο» των συνόρων και να μειώσει τη μετανάστευση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας