Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Darren Staples/PA via AP

Ο πόλεμος του λουκάνικου

Το νέο επεισόδιο στο κωμικοτραγικό σίριαλ του Brexit έχει τίτλο «Ο πόλεμος του λουκάνικου» και… νονό τον βρετανικό Τύπο. Έτσι ονομάζουν τελευταία οι εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου τη νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει με την Ε.Ε., αυτή τη φορά με αφορμή τις δυσκολίες να φτάσουν κατεψυγμένα κρέατα και άλλα προϊόντα από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, λόγω της θηριώδους γραφειοκρατίας και των επιπλέον ελέγχων που προκάλεσε το σκληρό Brexit, το οποίο πραγμάτωσε έξι μήνες πριν o Μπόρις Τζόνσον, ικανοποιώντας την ιδεοληψία των φανατικών υπέρμαχων της εξόδου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Αν και εθνικιστική στη θεωρία, η κυβέρνησή του επέλεξε στην πράξη αυτό ακριβώς που πάσχιζε να αποσοβήσει η προηγούμενη υπό την Τερέζα Μέι: τη ντε φάκτο χάραξη ενός άτυπου εμπορικού (κανονιστικού, αν θέλετε) συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας -μέσα στην ίδια τη χώρα δηλαδή-, που αφήνει ουσιαστικά και αναγκαστικά τη Βόρεια Ιρλανδία εντός ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., αντί για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προέβλεπε το ήπιο Brexit που προωθούσε η (καταρρακωθείσα από τον Τζόνσον και τη σκληροπυρηνική παρέα του) Μέι, με δικλίδα ασφαλείας το επάρατο «backstop».

Όλα εδώ πληρώνονται, όμως, και τώρα ο Μπόρις κι οι υπουργοί του βρίσκουν μπροστά τους όσα συνυπέγραψαν αψήφιστα στο Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας του διαζυγίου με τους Ευρωπαίους και αποσκοπεί στην αποφυγή διατάραξης της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και επανεγκαθίδρυσης σκληρών συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η... παγκόσμια Βρετανία

Κι έτσι -παραμονές της συνόδου κορυφής των G7 στην Κορνουάλη, όπου ο Τζόνσον επιδιώκει μεταξύ άλλων να αναδείξει μια «παγκόσμια Βρετανία» στη μετα-Brexit εποχή και να προωθήσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου- το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται να ανταλλάσσει εκ νέου κατηγορίες και απειλές με την Ε.Ε. για σειρά θεμάτων, με πρώτο το πρόβλημα με τα κατεψυγμένα κρέατα.

Το Λονδίνο από τη μια καταγγέλλει ακαμψία και τυπολαγνεία των Βρυξελλών και αρνείται μετά βδελυγμίας να ευθυγραμμιστεί με τους σχετικούς κανόνες της Ε.Ε., όπως του προτείνουν, κι από την άλλη φοβερίζει πως θα παραβιάσει το προαναφερθέν Πρωτόκολλο, παρατείνοντας μονομερώς την ειδική περίοδο χάριτος που λήγει στις 30 Ιουνίου. Οι Ευρωπαίοι με τη σειρά τους βράζουν από οργή και ενόχληση, δεν κρύβουν πως έχουν χάσει πάλι την υπομονή τους με τα τσαλίμια των Βρετανών και απειλούν να κινηθούν νομικά εναντίον τους, για να τους επιβάλουν δασμούς και ποσοστώσεις, με κίνδυνο ο «πόλεμος του λουκάνικου» να μετεξελιχθεί σε πλήρη εμπορικό πόλεμο.

Μέσα σε βαρύ κλίμα κατέληξε τζίφος κι ο χθεσινός γύρος συνομιλιών στο Λονδίνο ανάμεσα στον Βρετανό υπουργό Brexit Ντέιβιντ Φροστ και τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

«Υποτιμήσαμε τον αντίκτυπο του Πρωτοκόλλου στις κινήσεις αγαθών στη Βόρεια Ιρλανδία», παραδέχτηκε πάντως όψιμα ο Φροστ με άρθρο του στους Financial Times το Σαββατοκύριακο, δίνοντας πάτημα στους εσωκομματικούς επικριτές του σκληρού Brexit να στηλιτεύσουν τις επιλογές της κυβέρνησης που γυρίζουν τώρα μπούμερανγκ. «Ηξεραν πως ήταν μια κακή συμφωνία, αλλά συναίνεσαν για να πραγματώσουν το Brexit, σκοπεύοντας να ξεγλιστρήσουν από αυτήν αργότερα», τουίταρε στεγνά ο προσωπάρχης της Μέι και υψηλόβαθμο στέλεχος των κυβερνώντων Τόρις, Γκάβιν Μπάργουελ, ωθώντας την Ντάουνινγκ Στριτ να προβεί σε διάψευση της τσουχτερής του μομφής.

Οι δυσκολίες εφαρμογής του Πρωτοκόλλου έχουν πυροδοτήσει παράλληλα πολιτική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου υπήρξαν πάλι ανησυχητικά ξεσπάσματα βίας πριν από λίγο καιρό, με τους Ενωτικούς ειδικά να υποστηρίζουν ότι υπονομεύεται η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, λόγω της ντε φάκτο χαλάρωσης των δεσμών τους με τη Βρετανία. Επικαλούμενος δε τις ιρλανδικές του ρίζες, και ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να τρίξει τα δόντια στον Τζόνσον να μην υποσκάψει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και να σεβαστεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, πριν από την έναρξη της τριήμερης συνόδου κορυφής των G7.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο πόλεμος του λουκάνικου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας