«Ο κύβος ερρίφθη. Ο Αρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος της [Χριστιανικής] Ενωσης. Ο λόγος μου, τον οποίο έδωσα, ισχύει», παραδέχτηκε χθες το μεσημέρι ο Μάρκους Ζέντερ, υπαναχωρώντας τελικά από τη διεκδίκηση του χρίσματος και βάζοντας έτσι τέλος στην «αδελφική» φαγωμάρα των δύο κομμάτων -Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU)- για το ποιος από τους δύο θα κατεβεί ως υποψήφιος διάδοχος της Ανγκελα Μερκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.
«Τηλεφώνησα στον Αρμιν Λάσετ και τον συνεχάρην. Του είπα πως εμείς ως CSU τον αποδεχόμαστε. […] Θα τον υποστηρίξουμε χωρίς μνησικακία και με όλες μας τις δυνάμεις», συμπλήρωσε ο Ζέντερ, ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του CSU που έκανε την καρδιά του πέτρα κι έμεινε αναγκαστικά στην… απέξω, παρότι θεωρείται σαφώς επικρατέστερος σε σχέση με τον Λάσετ να κερδίσει στις ομοσπονδιακές κάλπες του φθινοπώρου.
«26 Σεπτεμβρίου, ώρα 6 μ.μ. Αυτή είναι η μέρα για την εκδίκηση του Ζέντερ», ήταν ο δηλωτικός τίτλος βίντεο-σχολίου της ηλεκτρονικής έκδοσης της Bild, που έσταζε φαρμάκι για την επιλογή του Λάσετ και τις πιθανότητες εκλογικής νίκης της Χριστιανικής Ενωσης.
«Υποψήφιος καγκελάριος από τον οίκτο του Ζέντερ» είχε τίτλο παράλληλα χθεσινό διαδικτυακό άρθρο γνώμης του περιοδικού Der Spiegel. «Ο Αρμιν Λάσετ θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας της Ενωσης. Αλλά ο πραγματικός νικητής της συντηρητικής μονομαχίας ονομάζεται Μάρκους Ζέντερ», σημείωνε ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας ότι ο Λάσετ -ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και αρχηγός του CDU από τον Ιανουάριο- έφερε ουσιαστικά το προεδρείο του κόμματός του ενώπιον του διλήμματος να στηρίξει εκείνον ή να τον χάσει από επικεφαλής. Αποτέλεσμα;
Το προεδρείο «αποφάσισε με εκβιασμό, επειδή δεν μπορούσε να απολέσει άλλον έναν αρχηγό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», μετά την ηχηρότατη παραίτηση της Ανεγκρέτ-Κραμπ Καρενμπάουερ τον Φλεβάρη του 2020… «Πιέστηκε, ταπεινώθηκε και τελικά σηκώθηκε όρθιος», έγραφε από την άλλη για τον Λάσετ η Süddeutsche Zeitung, εγκωμιάζοντας την ικανότητά του να επιβιώνει από πολιτικές δοκιμασίες.
«Οσο κάποιοι Χριστιανοδημοκράτες κλαίνε για τον Ζέντερ, οι Πράσινοι τρίβουν τα χέρια τους», σχολίαζε δε εύστοχα το περιοδικό Focus, αναφερόμενο και στην αντιδιαστολή ανάμεσα στην τοξική -όπως εξελίχθηκε- κούρσα διαδοχής της Μέρκελ και την πολιτισμένη, σχεδόν… αγαπησιάρικη ανάδειξη υποψήφιου καγκελαρίου στο αντίπαλο εκλογικό δέος της Χριστιανικής Ενωσης, τους ανερχόμενους Πράσινους, που την ακολουθούν σταθερά ως δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
Με βάση μάλιστα χθεσινό γκάλοπ-σοκ των δικτύων RTL και ntv, εμφανίζονται πρωτοφανώς να την ξεπερνούν με εντυπωσιακό ποσοστό 28% έναντι 21%! Από τις αρχές Μαρτίου δε, τα «αδελφά» κόμματα έχουν χάσει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων τους, ενώ οι Πράσινοι έχουν κερδίσει περισσότερο από 50%, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα.
Θετικά με 54% βλέπουν οι ερωτηθέντες και τον ορισμό, για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της ιστορίας τους, υποψήφιου καγκελαρίου, και μάλιστα γυναίκας, της 41χρονης συμπροέδρου του κόμματος, Αναλένα Μπάερμποκ (στην επιλογή της οποίας συμφώνησε χωρίς γκρίνιες και εγωισμούς ο έτερος συμπρόεδρος, Ρόμπερτ Χάμπεκ).
Η σκληρή εσωτερική μάχη εξουσίας στη συντηρητική παράταξη κρίθηκε εν τέλει από το προεδρείο του CDU, που συνεκλήθη εκτάκτως από τον 60χρονο Λάσετ το βράδυ της Δευτέρας, αφού ο 54χρονος Ζέντερ είχε αθετήσει αρχικά την υπόσχεσή του να εγκαταλείψει την κούρσα σε περίπτωση που το «αδελφό» κόμμα δεν τον στηρίξει.
Σε μια μαραθώνια όσο και τεταμένη τηλεδιάσκεψη, τα μέλη του προεδρείου τάχθηκαν ξανά υπέρ της υποψηφιότητας Λάσετ, με ποσοστό όμως 77,5%, όταν την περασμένη βδομάδα η απόφασή τους ήταν ομόφωνη. Στα πρωτοκλασάτα ονόματα που… αλλαξοπίστησαν υπέρ του Ζέντερ συγκαταλέγεται ο υπουργός Οικονομίας και στενός σύμμαχος της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, καθώς και Χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργοί ανατολικών κρατιδίων. Τον Λάσετ στήριξαν μεταξύ άλλων η Καρενμπάουερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η μονομαχία ξεσκέπασε τον βαθύ διχασμό στο οικοδόμημα της Χριστιανικής Ενωσης, με την παλαιά φρουρά του CDU να επιθυμεί ως υποψήφιο καγκελάριο τον Λάσετ, που χαρακτηρίζεται κεντρώος, συνεχιστής της Μέρκελ και μετριοπαθής σε σειρά ζητημάτων, όπως το προσφυγικό, αν και συγκρούστηκε μαζί της στο θέμα της επιβολής αυστηρότερων περιορισμών για τον μετριασμό της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ωστόσο, η εκλογική βάση της παράταξης προτιμά αναφανδόν τον υπερσυντηρητικό, στιβαρό και δαιμόνιο πολιτικά (όπως θεωρείται τουλάχιστον) Ζέντερ, που υποστήριξε την απερχόμενη καγκελάριο στη σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων.
Το στοίχημα τώρα για τον Λάσετ είναι διπλό: να βελτιώσει την πενιχρή δημοφιλία του και να γεφυρώσει το εσωτερικό ρήγμα στη Χριστιανική Ενωση, που έχει τραυματιστεί επίσης από σειρά σκανδάλων διαφθοράς και από την οξεία κριτική για χαοτική διαχείριση ειδικά του τρίτου πανδημικού κύματος που σαρώνει τώρα τη Γερμανία. Ο υποψήφιος καγκελάριος έκανε ήδη χθες την πατροπαράδοτη έκκληση για ενότητα κι ευχαρίστησε τόσο τους Χριστιανοκοινωνιστές όσο και τον Ζέντερ προσωπικά.
«Είναι σημαντικό CDU και CSU να μπουν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ως μία ομάδα. Το CDU δεν θα κερδίσει αυτές τις εκλογές χωρίς το CSU και ισχύει επίσης το αντίστροφο», τόνισε ο Λάσετ.
Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα, έχει ήδη βάλει αναγκαστικά νερό στο κρασί του. Αυτή τη βδομάδα άλλωστε ψηφίζεται στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η αλλαγή νομοθεσίας που δίνει πλέον την εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση στο Βερολίνο να παρακάμπτει τις αρχές των κρατιδίων και να επιβάλλει -πανεθνικά πια και υπό συγκεκριμένες επιδημιολογικές συνθήκες- το λεγόμενο «φρένο έκτακτης ανάγκης».
Κατόπιν συμφωνίας πάντως των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, το «φρένο» μαλάκωσε και προβλέπει τώρα νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 (αντί τις 9) το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με παράλληλη δυνατότητα ατομικής άθλησης ή περιπάτου έως τα μεσάνυχτα.
Αν τα κρούσματα ξεφύγουν από ένα προβλεπόμενο όριο, δεν θα κλείνουν εντελώς τα καταστήματα αλλά θα λειτουργούν με σύστημα «click & collect». Μειώθηκε ωστόσο το επιδημιολογικό όριο στο οποίο τα σχολεία θα επιστρέφουν σε τηλεκπαίδευση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας