Στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο της Πορτογαλίας η νέα Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και κοινωνικών εταίρων. Είναι η δεύτερη τέτοια σύνοδος στην ιστορία της Ε.Ε. (η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 2017) και το πλαίσιό της οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή, στη συνάντηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα (ως προεδρεύοντος της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2021) με την πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, φιλοδοξία της δεύτερης Κοινωνικής Συνόδου είναι να ενισχυθεί η κοινωνική διάσταση των στρατηγικών της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή μετάβαση, που άλλωστε είναι και βασικές συνιστώσες των χρηματοδοτήσεων από τον νέο πολυετή προϋπολογισμό (1,074 τρισ. ευρώ) και το Ταμείο Ανάκαμψης (750 δισ.) Στα τρία και πλέον χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, στην οποία υιοθετήθηκε και επίσημα ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, έχουν μεσολαβήσει μεγάλες ανατροπές, με κορυφαία φυσικά την πανδημία.
Η τελευταία έχει τροφοδοτήσει αντιφατικές και προφανώς συγκρουόμενες τάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. απέναντι στα εργασιακά και άλλα κοινωνικά δικαιώματα: από τη μια πλευρά υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις που θεωρούν την κρίση του Covid-19 ευκαιρία αποδυνάμωσης των δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά, η πανδημία ενίσχυσε τόσο πολύ την παρέμβαση του κράτους και τον ρόλο των δημόσιων συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας, ώστε καθιστά άκρως επίκαιρες τις 20 αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο οποίος προς το παρόν παραμένει απλώς μια διακήρυξη καλών προθέσεων.
Τόσο η Ευρ. Επιτροπή τής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε. διακηρύσσουν ότι θέλουν να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στην εφαρμογή του πυλώνα. Η επιτροπή θα παρουσιάσει σχέδιο δράσης γι’ αυτό τις προσεχείς εβδομάδες, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις ήδη γνωστές εξαγγελίες για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες κ.λπ., ενώ η πορτογαλική προεδρία δίνει το βάρος της στη διαμόρφωση της ατζέντας για την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Πόρτο τον Μάιο, με τη φιλοδοξία να είναι κάτι παραπάνω από μια επικοινωνιακού χαρακτήρα συνάντηση.
«Στη στρατηγική για την περίοδο 2019-2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Είναι καιρός να μετατρέψουμε τη δέσμευση σε πράξη... Η Σύνοδος του Πόρτο θα πυροδοτήσει τον πολιτικό διάλογο για τον τρόπο αναζωογόνησης του κοινωνικού μοντέλου μας και τη διαμόρφωση ενός οράματος για το 2030», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Και με διακηρυγμένη την πρόθεση για διαμόρφωση μιας δεκαετούς στρατηγικής, η σύνοδος ήδη έχει πάρει τον τίτλο «Ατζέντα του Πόρτο 2030».
Η σύνοδος θα κρατήσει δύο μέρες. Στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η καθεαυτή Κοινωνική Σύνοδος, με τη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., των ευρωπαϊκών συνδικάτων, των εργοδοτικών ενώσεων και ευρωπαϊκών ΜΚΟ με επίκεντρο το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Στις 8 Μαΐου θα γίνει άτυπη σύνοδος της Ε.Ε., με συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Παρότι δεν είναι σαφές ποιες θα είναι ακριβώς οι συνθήκες που θα επικρατούν από άποψη πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, η Ευρ. Επιτροπή και η πορτογαλική προεδρία φιλοδοξούν να γίνει η σύνοδος με φυσική παρουσία στη σύνοδο, ενώ μεγάλο μέρος των κεντρικών και παράλληλων εκδηλώσεών της θα μεταδίδονται ζωντανά.
Με βάση τις διακηρύξεις, η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε. φαίνεται να είναι πιο κοντά στις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Ατζέντα του Πόρτο 2013», το οποίο σε ψήφισμα τον περασμένο Δεκέμβριο ζήτησε να υιοθετηθούν δεσμευτικοί στόχοι και μέτρα για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και μισθούς, κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες, ισχυρά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, δίκαιη κινητικότητα εργατικού δυναμικού και να διασφαλιστεί ότι τα κοινωνικά δικαιώματα έχουν τον ίδιο βαθμό προστασίας στην ενιαία αγορά.
Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
Είναι ένα πλαίσιο 20 αρχών που προώθησε η Ευρ. Επιτροπή του Γιουνκέρ και υιοθετήθηκε οριστικά στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ, τον Νοέμβριο του 2017. Οι αρχές καλύπτουν τρεις μεγάλες ενότητες κοινωνικών δικαιωμάτων:
- Ισες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας
- Δίκαιους όρους εργασίας
- Κοινωνική και ένταξη.
Παρότι οι αρχές του πυλώνα περιλαμβάνουν πολλές αμφιλεγόμενες διατυπώσεις, υπάρχουν διατάξεις του με προφανή θετικό για τους εργαζόμενους περιεχόμενο, όπως π.χ. η αποδοκιμασία της επισφαλούς εργασίας και η απαγόρευση της κατάχρησης των άτυπων συμβάσεων, ο σεβασμός της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων (συλλογικές διαπραγματεύσεις), το δικαίωμα πρόσβασης των εργαζομένων σε αποτελεσματικό και αμερόληπτο μηχανισμό επίλυσης διαφορών (διαιτησία), η προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων στο πλαίσιο της σχέσης απασχόλησης κ.ά.
Ατζέντα
● ΤΡΙΤΗ 19/1:
■ Συζήτηση για τη στρατηγική της Ε.Ε. για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19
■ Ανθρωπιστική κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
● ΤΕΤΑΡΤΗ 20/1:
■ Συζήτηση για τις ευρωατλαντικές σχέσεις μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν
■ Παρουσίαση ατζέντας πορτογαλικής προεδρίας και συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα
● ΠΕΜΠΤΗ 21/1, τελικές ψηφοφορίες σε δύο κρίσιμες εκθέσεις:
■ Το δικαίωμα σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγαση για όλους
■ Το δικαίωμα των εργαζόμενων στην αποσύνδεση από τα ψηφιακά μέσα απασχόλησης μετά το ωράριο εργασίας
Στις 6 το απόγευμα τα κανάλια του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στο Facebook και στο youtube φιλοξενούν συζήτηση για την προοπτική των σχέσεων της Ε.Ε. - ΗΠΑ επί προεδρίας Μπάιντεν. Συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ), Στέλιος Κούλογλου (Αριστερά), Δημήτρης Παπαδάκης (Κύπρος, Σοσιαλδημοκράτες) και η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων Σοφία Καλαντζάκου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Βουδούρη.
▶ Κενές θέσεις εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο για να υποβάλετε αίτηση
Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας